16 septembrie 2014

Şaizeci de câini vagabonzi au fost capturaţi într-o săptămână
·        În municipiul Suceava hoinăresc pe străzi şi printre blocuri circa 1.500 de câini fără stăpân, până la sfârşitul anului urmând a fi adunaţi aproximativ 1.000 dintre aceştia.  

Circa 60 de câini fără stăpân din municipiul Suceava au fost prinşi de pe străzi în ultima săptămână şi transportaţi în adăposturile speciale ale Primăriei. Primarul Ion Lungu spune că maidanezii au fost ridicaţi, în special, din prejma unităţilor de învăţământ din toate cartierele urbei reşedinţă, dată fiind începerea de pe 15 septembrie a anului şcolar 2014-2015.  Edilul şef  speră ca noul asociat al Primăriei, societatea comercială Diasil Service, în colaborare cu serviciul specializat al administrativului local, să-şi facă treaba, astfel încât să fie realizată norma de  250 de canine vagabonde capturate într-o singură lună. „Din ce mi s-a raportat, până în prezent au fost capturaţi un număr de 60 de câini, ceea ce este mulţumitor pentru  săptămână. Sperăm să atingem acel număr prevăzut în contractul de colaborare pentru capturarea câinilor de pe străzi şi  ducerea lor în adăpost. Nu este foarte uşor, însă cred că vom realiza ceea ce ne-am propus”, a declarat Ion Lungu, primul gospodar al oraşului. 
La începutul lunii septembrie, Primăria municipiului Suceava a semnat contractul de asociere cu Diasil Service, operator care, în perioada următoare, în cooperare cu Serviciul de ecarisaj din cadrul Direcţiei de Ecologizare, se va ocupa de capturarea şi transportarea câinilor fără stăpân în adăposturile de pe malul râului Suceava. Noul operator va captura minim 250 de animale pe lună. La prinderea maidanezilor se vor folosi crose speciale cu tije din aluminiu şi buclă la capăt, tratarea brutala a câinilor fiind interzisă. Câinii foarte agresivi sau suspecţi de turbare pot fi imobilizaţi cu ajutorul armelor cu săgeată care utilizează gaz carbonic comprimat sau cu cartuşe pentru propulsarea seringilor cu substanţe tranchilizante. În municipiul Suceava hoinăresc pe străzi şi printre blocuri circa 1.500 de câini fără stăpân, până la sfârşitul anului urmând a fi adunaţi aproximativ 1.000 dintre aceştia.