04 septembrie 2014

Faţă de sezonul rece anterior,
La iarnă, sucevenii cu dare de mână ar putea plăti de aproape de două ori mai pentru încălzirea în sistem centralizat    
·        În funcţie de veniturile pe care le au, sucevenii vor achita 25%, 50%, 75% sau 100% din costul real al unei gigacalaorii, pentru abonaţii cu venituri mici diferenţa de tarif urmând a fi acoperită din bugetul local.
·        Dacă transportul agentului termic se va scumpi, aşa cum a avizat ANRSC, o gigacalorie ar putea ajunge la aproximativ 342 de lei pe gigacalorie, nivel aproape de dublul celui pe care populaţia îl suportă la această dată.     
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că va iniţia un proiect de hotărâre de Consiliul Local prin care va propune deliberativului să analizeze şi să legifereze acordarea, în funcţie de venitul lunar realizat pe membru de familie, a subvenţiei reprezentând diferenţa dintre tariful global al energiei termice şi tariful de referinţă local achitat efectiv de către abonaţii sistemului de termoficare în sistem centralizat. „Nu este posibil să ţinem la nesfârşit acest preţ de 185 de lei pe gigacalorie la populaţie, pentru că diferenţa trebuie plătită de către municipalitate. Voi propune un proiect de hotărâre prin care să acordăm gradual aceste subvenţii, pe tranşe de venit, pentru că nu putem compara o familie cu venituri de 50 de milioane de lei vechi pe lună, cu una care are realizează 5 milioane de lei vechi pe lună, şi care au parte de aceeaşi subvenţie. Trebuie gândit în aşa fel încât cei cuvenituri mari să nu mai beneficieze deloc de subvenţie”, a pus în vedere Lungu, menţionând că foarte mulţi bani din bugetul local s-au dus pe termoficare, în acest mod afectată  fiind dezvoltarea oraşului.  Edilul şef sucevean a reliefat că noul sistem de subvenţionare a tarifului la energia termică pentru încălzirea locuinţelor ar putea fi implementat chiar pe durata iernii care vine. Astfel, în funcţie de veniturile pe care le au, sucevenii vor plăti 25%, 50%, 75% sau 100% din costul real al unei gigacalaorii, pentru abonaţii cu venituri mici diferenţa de tarif urmând a fi acoperită din bugetul local.
·        Contracte de alimentare vor fi încheiate cu fiecare consumator în parte, furnizorul de servicii având posibilitatea de a debranşa individual pe rău-platnici.
P de altă parte, primarul Sucevei a precizat că odată cu finalizarea negocierilor pentru delegarea prin concesionare a serviciului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, noul operator va trece la încheierea - cu fiecare consumator în parte -, contracte de alimentare cu apă caldă şi căldură. În principal, demersul va da furnizorului de servicii posibilitatea de a debranşa individual pe rău-platnici. „Cu un operator serios se poate merge mai departe, în vederea intervenirii pe orizontală în blocurile de locuinţe. Nici nu vreau să concep că, dacă se va ajunge la o înţelegere, nu se va trece întocmirea de contracte individuale cu fiecare consumator final în parte”, a iterat şeful executivului local sucevean, Ion Lungu.
De precizat este faptul că, în prezent, tariful pentru serviciul de transport perceput de Termica este de circa 123 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, iar cel de producţiei al Bioenergy, de aproximativ 144 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA. Totalul fiind de circa 267 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, consumatorii casnici achită efectiv 185 de lei pe gigacalaorie, iar diferenţa este suportată de Primărie, din vistieria comună.
Important este de ştiut că, în mai multe rânduri, Termica  a solicitat autorităţilor locale să aprobe majorarea contravalorii serviciului de transport, de la 123 de lei pe gigacalorie până la 197,71 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, adică cu aproximativ 62%.  Astfel, tariful global real al gigacaloriei ar ajunge la aproximativ 342 de lei pe gigacalorie, nivel aproape de dublul celui pe care populaţia îl achită la această dată. 

În condiţiile în care ar fi trecut de Consiliul Local, noul tarif de transport, distribuire şi furnizare ar fi fost mai mare cu 36,8% decât cel de producere a efectivă a agentului termic în noua centrală în cogenerare a Bionergy Suceava, cel de 144 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA.