09 septembrie 2014

Sucevenii se întorc la sistemul centralizat de termoficare  

·       
Aceştia sunt îngrijoraţi de scumpirea continuă a gazelor naturale, precum şi de noua taxă de poluare care va trebui achitată de deţinătorii de centrale şi care ar putea fi de 100 de lei pe lună.
·        În ciuda îngrijorărilor iniţiale, numărul celor care se decontează de la serviciul public este mai mic decât cel din vara lui 2013, la Termica înregistrându-se 862 de solicitări.
Mai mulţi locuitori ai municipiului care au centrale de apartament pe gaze naturale şi-au exprimat intenţia de a se rebranşa la sistemul centralizat de termoficare. Cel puţin aşa susţine Ion Lungu, primarul Sucevei, care a reliefat ieri, cu prilejul  întâlnirii cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari, că respectivii suceveni l-au întrebat care este procedura de urmat pentru redeveni beneficiari ai serviciului public de alimentare cu apă caldă şi căldură. Şeful administraţiei locale precizează este vorba despre cei ai cărora centrale au depăşit durata normală de funcţionare şi care ar trebui să-şi achiziţioneze altele noi. Pe de altă parte, mulţi din proprietarii de locuinţe sunt îngrijoraţi de scumpirea continuă a gazelor naturale, precum şi de noua taxă de poluare care va fi achitată de deţinătorii de centrale termice individuale şi care, potrivit informaţiilor de până cum, ar putea ajunge la 100 de lei pe lună. „Am semnale - şi mă bucur să spun acest lucru - de la care vin oameni şi îmi spun că vor să se întoarcă la sistemul centralizat. Există asemenea situaţii, pentru că  persoanele care şi-au pus centrală în urmă cu 10-15 ani, acum trebuie să o schimbe. De asemenea, creşte preţul la gazul metan, iar taxa de poluare, despre care se tot vorbeşte, se va plăti într-o zi”, a accentuat Lungu. 
În acest context, primarul Sucevei a ţinut să menţioneze că tariful la energia termică achitată efectiv de populaţiei nu se majorează, rămânând cel de 118 lei pe gigacalorie fără TVA, unul dintre cele mai mici din ţară.În acelaşi timp, în vederea reducerii pierderilor, şeful executivului municipal a arătat că va supune aprobării Consiliului Local un studiu de fezabilitate privind reabilitarea cu fonduri europene a reţelelor de transport şi distribuire a energiei termice. „Sunt convins că vom avea un sistem de termoficare civilizat şi cu tarife suportabile pentru populaţie”, a explicat Ion Lungu. Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu, confirmă că au fost înregistrate cereri de rebranşare la sistemului centralizat de alimentare cu apă caldă şi căldură Aceasta în timp ce numărul celor care se decontează este mai mic decât cel din vara lui 2013. „Până în prezent, s-au  aprobat 862 de cereri de debranşare, ceva mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului 2013. Într-adevăr, sunt şi câteva situaţii în care s-a cerut şi rebranşarea. Noi sperăm, înspre binele sistemului şi consumatorilor, să crească numărul acestor solicitări”, a reliefat Ovidiu Dumitrescu.