16 septembrie 2014

După ce Primăria a dat ordin de începere a execuţiei,
Lucrările de reabilitare a 10 străzi, podului de peste râul Suceava şi pasajului CFR, oprite la Curtea de Apel   
·        După ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins contestaţia Victor Construct Botoşani,  Primăria a semnat contractul de execuţie cu câştigătorul licitaţiei, Geprocon Iaşi, însă Curtea de Apel a dat câştig de cauză firme botoşănene. 
·        „Suntem o ţară a contestaţiilor, o ţară în care regulile nu sunt clare, iar noi ca autorităţi locale, nu ştim ce să mai respectăm, deciziile CNSC sau ale Curţii de Apel”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.       
Nici bine nu a dat Primăria municipiului Suceava ordinul de începere a lucrărilor în cadrul proiectului de reabilitare a 10 străzi, podului de peste râul Suceava şi pasajului CFR Iţcani, că acestea s-au şi împotmolit deja. Cauza constă în aceea că, ulterior semnării contractului de execuţie între Primărie şi constructorul Geprocon Iaşi, contestatorul licitaţiei, Victor Construct Botoşani a obţinut decizie favorabilă în instanţă. Aceasta după ce, iniţial, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor(CNSC) nu găsise nicio neregulă în procedura de organizare a licitaţiei, aşa cum reclamase Victor Construct, deci respinsese contestaţia societăţii nemulţumite. „Nu mai înţeleg nimic din competenţele CNSC. După ce la proiectul privind cele străzi, CNSC ne-a impus la modul imperativ ca în termen de 10 zile să încheiem contractul cu o firmă pe care acesta a considerat-o câştigătoare, iată că, după două săptămâni, Curtea de Apel vine şi anulează decizia CNSC”, a declarat ieri primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Şeful administraţiei locale sucevene opinează că, dată fiind situaţia în care s-a ajuns şi în condiţiile în care CNSC nu are autoritate, nefiind ultima instanţă care se pronunţă, acest organism „mai mult încurcă lucrurile”. Lungu spune că nu a putut decât să procedeze la semnarea contractului cu societatea comercială Geprocon Iaşi, întrucât deciziile Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor sunt obligatorii, iar în cazul neaplicării acestora, autorităţile locale putând fi acuzate de abuz de putere.
·        „Noi am încheiat deja contractul, trebuie să-l reziliem şi, probabil, cei cărora le vom rezilia contractul, se vor adresa instanţei, precizează primarul Lungu.

În acest context, edilul şef sucevean cere o clarificare a  atribuţiilor CNSC, în cazul de faţă, ca urmare a „sarabandei contestaţiilor”, cât şi pe fondul apropierii sezonului rece, lucrările din proiect riscând să nu mai fi terminate la jumătatea anului viitor, iar finanţarea să fie pierdută. Toate acestea pe şi fondul necesităţii rezilierii contractului semnat cu Geprocon Iaşi, firmă care, desigur, lezată în interesele sale legitime, se va adresa, la rându-i organelor judecătoreşti. „Cred că, aici, chestiunile trebuie clarificate, şi am văzut o poziţie în acest sens şi la primul ministru Victor Ponta. Trebuie revăzute atribuţiile CNSC, pentru că, altfel, ne învârtim în jurul cozii. Consiliul dă nişte decizii care sunt definitive şi executive, iar autorităţile locale pot fi acuzate de abuz în serviciu dacă nu le pun în practică. În acelaşi timp, Curtea de Apel  anulează ce a stabilit CNSC şi ne trezim într-o situaţie foarte delicată. Partea bună este că nu s-au început efectiv lucrările şi încă nu s-au decontat sume de bani. Însă, noi am încheiat deja contractul, trebuie să-l reziliem şi, probabil, cei cărora le vom rezilia contractul, se vor adresa instanţei. Deci, suntem o ţară a contestaţiilor, o ţară în care regulile nu sunt clare, iar noi ca autorităţi locale, suntem buimăciţi, pentru că, în ideea de respecta legea, nu ştim ce să mai respectăm, deciziile CNSC sau ale Curţii de Apel”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Valoarea de licitaţie a lucrărilor cu fonduri europene este de peste 27 milioane de lei(circa 8 milioane de euro), iar prin implementarea proiectului, în capitala de judeţ vor intra în reabilitare 10 artere de circulaţie, cea mai importantă fiind Bulevardul „George Enescu”. Finalizate vor fi modernizările de pe DE 85, executate în prima etapă a proiectului POR din anii trecuţi, în lucru intrând străzile „Traian Vuia”, „Cernăuţi” şi „Grigore Alexandru Ghica”, toate înspre Siret. Intervenţii se vor desfăşura, de asemenea, pe străzile „Universităţii”, precum şi la două poduri de pe străzile „Cuza Vodă” şi „Plevnei”, din cartierul Burdujeni. Reparaţii capitale, la părţile de infrastructură şi suprastructură, vor fi făcute la podul rutier de peste râul Suceava şi pasajul CFR, ambele din cartierul Iţcani. Finanţarea este obţinută din economiile făcute în cadrul Programului Operaţional Regional(POR), termenul limită pentru încheierea intervenţiilor fiind 15 iunie 2015.