26 septembrie 2014

Inspectorii de muncă au dat peste 50 de amenzi  unor societăţi de construcţii

·        Sancţionaţii nu asigurau măsuri de prevenire a riscurilor de îngropare prin surparea terenului, lipsind şi echipamentele de muncă corespunzătoare lucrului la înălţime.
În perioada aprilie-septembrie 2014, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat acţiuni de control la angajatori care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor. Inspectorul şef, Romică Butnariu informează că descinderile au avut loc conform Programului de acţiuni al Inspecţiei Muncii şi au vizat modul de respectare a prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea lucrătorilor, precum şi cel de utilizare în condiţii de securitate a echipamentelor de muncă specifice domeniului construcţiilor. Pe parcursul campaniei, o atenţie deosebită a fost acordată creşterii exigenţei în activitatea de control, proporţional cu gradul de pericol social al neconformităţilor constatate. Astfel, potrivit şefului ITM Suceava, ca urmare a verificărilor întreprinse la desfăşurate la 42 de societăţi comerciale, care aveau 2.605 salariaţi, inspectorii de muncă au aplicat 56 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzi fiind de 26.000 lei. 
Principalele deficienţe depistate se referă la neluarea de măsuri de prevenire a riscurilor de îngropare prin surparea terenului în cazul lucrărilor de săpături, cât la neutilizarea de echipamente de muncă corespunzătoare pentru lucrul la înălţime. De asemenea, s-a constatat, că nu întotdeauna se asigură o instruire adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii, consemnată în fişa de instruire individuală, dar nici măsurile de prim ajutor, prin desemnarea şi instruirea personalului necesar. „O mare problemă o constituie neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie acordat de către angajator”, a precizat Inspectorul şef Romeo Butnariu. Obiectivele generale ale campaniei au avut în vedere creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea acestora.