17 septembrie 2014

Pentru întârzierile din proiectul POS Mediu,
Primăria Suceava nu poate rezilia contractul cu Pfeiffer
·        „Pe de o parte este vorba despre fonduri europene, iar pe altă parte contractul nu este încheiat cu Primăria municipiului Suceava, ci la nivelul operatorului regional ACET”, declară primarul Ion Lungu.
·        Primăria poate aplica societăţii constructoare sancţiuni pentru neaducerea la starea iniţială a carosabilului afectat de săpături, însă amenzile date până acum nu au avut  vreun efect vizibil.
Nu am reuşit să facem miracole, iar altă soluţie nu avem decât să mergem mai mult cu frâna trasă a opinat, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, după întâlnirea cu factorii responsabili din proiectul de reabilitarea şi extinderea a reţelelor de apă şi reţelelor de canalizare implementat în cadrul Pogramului Operaţional Sctorial POS Mediu. Edilul-şef a precizat că în ciuda insistenţelor repetate pe lângă firma constructoare Pfeiffer, ritmul intervenţiilor nu a crescut, o cauză constând şi forţa de muncă insuficientă numeric, dar şi plătită necorespunzător.  „Cu toate insistenţele noastre minuni nu putem face. Cauzele sunt multiple, atât la nivel naţional, cât şi nivel local. Este vechea poveste, cu forţa de muncă, cea calificată, care pleacă peste graniţă, dar şi cu cea rămasă, plătită cum este plătită. Lucrurile nu evoluează aşa cum ne-am dorit şi nu avem eficienţa pe care ar trebui să o avem în această perioadă, în cele 3 luni de vară, cât şi în luna septembrie, care a fost favorabilă şi nu a plouat ca, în intervalele anterioare.””,  relevă primul gospodar al urbei capitală de judeţ. 
Lungu spune că măsuri radicale de genul rezilierii contractului cu executantul nu pot fi luate, întrucât Pfeiffer semnând a parafat acest document cu operatorul unic ACET Suceava. Primăria poate aplica societăţii constructoare sancţiuni pentru neaducerea la starea iniţială  a carosabilului afectat de săpături,  însă amenzile date până acum nu au avut vreun efect vizibil. „Din păcate, nu avem o soluţie radicală, să spunem că mâine anulăm contractul. Problema nu se poate pune aşa, întrucât, pe de o parte este vorba despre fonduri europene, iar pe altă parte contractul nu este încheiat cu Primăria municipiului Suceava, ci la nivelul operatorului regional, ACET”,  subliniază ocupantul fotoliului din Areni. Primarul Ion Lungu a ţinut să arate că, în perioada următoare vor fi predate de către constructor şi recepţionate de către inspectorii executivului străzile „Veronica Micle” şi „Rulmentului”,  reabilitate fiind alte două artere cu probleme, respectiv „Biruinţei” şi „Aron Pumnul”, ambele din cartierul Iţcani. Într-o săptămână ar urma să fie încheiate intervenţiile de pe strada „Petru Rareş”, din zona Pieţei agroalimentare centrale. „Încerc să gândesc pozitiv şi sunt convins că aşa cum ne-am luptat cu proiectul ISPA şi am scos-o la capăt, o vom scoate la capăt şi cu POS-Mediu”, a conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.  

 La nivel de judeţ, obiectivul ,,Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava” este finanţat din Fonduri de coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa prioritară 1, Faza I, având valoarea iniţială totală a contractului de finanţare de peste 494,7 milioane de lei. Investiţia vizează 6 municipii şi oraşe cuprinse în program, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Salcea. În municipiul Suceava, extinderea cu circa 31,3 km a reţelelor de alimentare cu apă se face pe 76 de străzi, iar reabilitările au drept ţintă 25,4 de km de conducte de pe 67 străzi din toate cartierele.  Reţelele de canalizare de pe 70 de artere vor extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, sunt spuse reabilitării.