12 septembrie 2014

Primăria Suceava sprijină cu bani pe unicii rămaşi fără centrală pe gaze în scările de bloc  
·        Probabil că vom acorda un ajutor de urgenţă de 10 milioane de lei vechi, astfel încât să se poată achiziţiona un aparat pentru încălzire”, a avansat primarul Sucevei Ion Lungu.
·        „Astăzi ne confruntăm cu un talmeş-bameş, pe un condominiu întâlnindu-se 3 feluri de încălzire, iar costurile nu se mai închid în veci”, a evidenţiat edilul-şef .
Primăria municipiului Suceava ar putea acorda un sprijin financiar de urgenţă proprietarilor de apartamente care, într-o scară de bloc, au rămas unicii beneficiari ai serviciilor de alimentare cu apă caldă şi căldură furnizate, în prezent, de Termica Suceava.  Primarul Ion Lungu  spune că abonaţii respectivi sunt familii cu venituri foarte mici, care nu şi-au permis achiziţionare a unei centrale termice individuale pe gaze naturale şi cărora, drept urmare, li se pun în cârcă toate pierderile şi costurile inerente sistemului de distribuţiei  a agentului termic în condominiul în cauză. „Există cazuri în care a mai rămas doar un singur abonat pe scară, iar toate costurile directe şi indirecte  sunt suportate de către acesta. Mai grav este faptul că se află în această situaţie tocmai persoanele care nu au putere de plată şi care ajung tot pe capul Primăriei. De aceea, decât să vină în mod repetat după sprijin financiar, mai degrabă le ajutăm o singură dată să-şi cumpere un  aparat de încălzit. Situaţia prezentă nu este eficientă nici pentru  consumatorii respectivi, nici pentru Primărie şi nici pentru Termica, societate care nu va duce agentul termic doar pentru un abonat pe scară”,  a declarat şeful municipalităţii sucevene, care a accentuat că o legislaţie corectă privind sistemul centralizat de termoficare trebuia adoptată încă din anii 90.
Luarea de poziţie a edilului sucevean vine pe fondul haosului în termoficarea de la nivel de bloc, într-o singură scară putându-se întâlni apartamente cu centrale pe gaze naturale, consumatori dotaţi cu repartitoare de costuri şi robinete termostat, cât şi abonaţi ai Termica, plătitori în pauşal ai serviciului de alimentare cu căldură.  „Astăzi ne confruntăm cu un talmeş-bameş, pe un condominiu întâlnindu-se 3 feluri de încălzire, iar costurile nu se mai închid în veci”,  a evidenţiat primarul Sucevei.              
Şeful executivului local nu a putut preciza încă suma exactă cu care vor fi sprijiniţi cei care au rămas singurii branşaţi al sistemul centralizat de termoficare. „Probabil că vom acorda un ajutor de urgenţă de 10 milioane de lei vechi de la Primărie, astfel încât să se poată achiziţiona un aparat pentru încălzire”, a avansat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, punând în vedere că poate fi vorba şi despre echipamente electrice, întrucât, începând de anul trecut, Guvernul sprijină financiar şi familiile cu venituri mici care îşi încălzesc locuinţa pe baza consumului de energie electrică.