09 septembrie 2014

Astăzi,
Primăria, asociaţiile, Termica şi Bioenergy, discuţii arzătoare pe marginea asigurării încălzirii în noul sezon rece   
·        Dacă populaţia nu îşi va îmbunătăţi ritmul plăţilor există riscul real ca sucevenii să nu aibă parte de căldură în locuinţe.
·        „Responsabilitatea o poartă cetăţenii care au datorii  de circa 4 milioane de euro, pe care trebuie să le încasăm”, precizează primarul Ion Lungu. 
Astăzi, la convocarea primarului municipiului Suceava Ion Lungu, preşedinţii şi administratorii de asociaţii de proprietari se vor întâlni cu oficialii transportatorului Termica şi producătorului de agent termic Bioenergy. Scopul întrunirii, la care au fost invitaţi şi consilierii locali, îl constituie mobilizarea consumatorilor casnici în vederea achitării restanţelor către operatorul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic. „Trebuie să  adoptăm o strategie de plată a acestor datorii, astfel încât să punem bază încălzirii în iarna 2014-2015”, a declarat ocupantul fotoliului din Areni. Şeful administraţiei locale atrage atenţia că se apropie sezonul rece, iar dacă populaţia nu îşi va îmbunătăţi ritmul plăţilor există riscul real ca sucevenii să nu aibă parte de căldură în locuinţe. Edilul-şef sucevean reliefează  că sezonul friguros 2013-2014 a fost trecut pe seama furnizorului de cărbune Unicom Holding şi a noii centrale în cogenerarea de înaltă eficienţă a Bioenergy, Lungu punând în vedere că, în iarna viitoare, responsabilitatea asigurării încălzirii revine însăşi racordaţilor la sistemul de termoficare. Aceasta în condiţiile în care bugetul municipiului reşedinţă de judeţ a fost de-a dreptul secătuit ca urmare a achitării către Termica a diferenţei dintre tarifele pe gigacalorie, cât şi a suportării, din aceeaşi puşculiţă comună, a contravalorii pierderilor de pe reţele. „Ne-a trecut o iarnă Unicom  şi Bioenergy, le mulţumim frumos, însă pentru iarna care vine responsabilitatea o poartă cetăţenii care au datorii  de circa 4 milioane de euro, pe care trebuie să le încasăm. În alt mod, cu toată sinceritatea, nu văd cu putem debloca această situaţie foarte serioasă”, a explicat Ion Lungu. La ora actuală transportatorului Termica are încasat de la abonaţii casnici aproape 20 de milioane de lei şi datorează, la rându-i aproximativ 15 milioane de lei producătorului şi furnizorului de agent termic Bioenergy. Astfel, în situaţia în care nu-şi va încasa o parte din suma cuvenită, această din urmă societate nu-şi va putea onora obligaţiile către firmele care o aprovizionează cu bioamasă, iar în lipsa combustibilului nu va fi produs agent termic. „Acţionarii de la Bioenergy aşteaptă propuneri concrete de stingere a acestei datorii. Nu sunt avocatul nimănui, dar acolo este investiţie privată, iar privaţii nu fac acte de caritate”, subliniat primarul Sucevei Ion Lungu, reiterând că, în circumstanţele amintite, „nu ştim dacă se va mai produce energie termică”.