04 septembrie 2014

După depistarea unui focar de boala limbii albastre în judeţul vecin,
Autorităţile sucevene interzic accesul rumegătoarele din Botoşani     
·        Maladia nu prezintă vreun pericol pentru sănătatea oamenilor, atât carnea, cât şi laptele, inclusiv produsele obţinute din acestea putând consumate fără nicio restricţie.
·        Consecinţele bolii sunt de ordin economic, întrucât exemplarele bolnave pierd foarte mult în greutate, iar producţia de lapte scade progresiv, chiar până la încetarea lactaţiei.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava va interzice accesul pe raza judeţului Suceava a rumegătoarelor provenind din judeţul vecin, Botoşani. Aceasta după ce, odată cu identificarea în raza lor de competenţă a unui focar de boala limbii albastre, autorităţile sanitare veterinare botoşănene  au instituit deja filtre în trafic. Directorul executiv al DSVSA Suceava, Leon Postolache, spune că veterinarii din Botoşani monitorizează circulaţia ovinelor, caprinelor şi bovinelor, iar dacă animalele depistate provin din zonele de supraveghere şi protecţie instituite după declararea focarului, acestea vor fi întoarse în localităţile de origine.  „În judeţul Botoşani a fost confirmat, marţi, un focar, aşteptăm de la ANVSA localităţile care sunt vizate şi vom interzice circulaţia pe teritoriul judeţului nostru a bovinelor, ovinelor şi caprinelor care provin din zonele respective. Totodată, medicii veterinari din judeţ au declanşat o informare a crescătorilor şi, de asemenea, colegii noştri vor fi prezenţi în târgurile de animale”, a declarat Leon Postolache. Astfel, duminică veterinarii vor fi prezenţi în târgul din Vereşti, iar luni în cel din Liteni, unităţi teritorial-administrative de graniţă cu judeţul Botoşani, cât şi aflate în prejma râului Siret, apă curgătoare pe care ţânţarii sunt întâlniţi în număr ridicat.     
Directorul DSVSA a declarat, în şedinţa Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă-Centrul local pentru combaterea bolilor, că maladia se întâlneşte numai la rumegătoarele sălbatice şi domestice, consecinţele acesteia fiind de ordin economic, întrucât exemplarele bolnave pierd foarte mult în greutate, iar producţia de lapte scade progresiv, chiar până la încetarea lactaţiei. Important de precizat este că atât carnea, cât şi laptele, inclusiv produsele obţinute din acestea „se pot folosi fără nicio restricţie”.
·        Pentru prevenire şi combatere sunt recomandate dezinsecţii în zonele cu prezenţă masivă a ţânţarilor,  inclusiv în adăposturilor pentru animale.
Boala limbii albastre afectează, în principal oile, caprele şi vacile, agentul cauza fiind un virus transmis, în special, de ţânţari. Maladia are un caracter sezonier, fiind frecvent întâlnită înspre sfârşitul verii, în perioadele ploioase, în care numărul insectelor hematofage este în creştere. O dată cu dispariţia acestora din urmă, dispare şi boala, care poate însă reapărea în sezonul următor. „Boala este transmisă de insectele adulte, care sug sângele de la animalele contaminate, iar prin înţepături îl transmit exemplarelor sănătoase”, a subliniat dr. Leon Postolache, director executiv la Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, accentuând că boala limbii albastre „nu prezintă vreun pericol pentru sănătatea oamenilor”.                   
Boala limbii albastre(bluetongue) este o maladie infecţioasă caracterizată prin inflamarea catarală sau ulcero-necrotică a mucoasei nazale, bucale şi a bureletului coronarian. Perioada de incubaţie este de 3-8 zile, iar imediat după ce contactează virusul, animalele nu mai pot mesteca şi nici să se deplaseze. Ca măsuri de prevenire şi combatere sunt recomandate reducerea numărul de ţânţari, prin dezinsecţii în zonele cu prezenţă masivă acestora,  inclusiv în adăposturile pentru animale.