28 septembrie 2014

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava:
Deciziile sunt luate de politruci, şi nu de cei care au fost desemnaţi prin vot
·        Şeful executivului local crede că ostilităţile din Consiliul Local vor avea consecinţe asupra aprobării proiectelor şi accesării finanţărilor de la Uniunea Europeană, „de care Suceava are atâta nevoie”.
Ion Lungu primarul municipiului Suceava este nemulţumit de faptul noul act normativ privind migrarea politică, respectiv modul în care cei 23 de membri ai deliberativului local au înţeles se raporteze la acesta, au dus, practic, la blocarea activităţii Consiliului Local. Astfel, după regruparea consilierilor PNL plecaţi din USL în Alianţa Creştin Liberală(ACL), cât şi în jurul PSD, s-a ajuns la o egalitate relativă de voturi, cauză din care, în ultimele 2 luni, hotărâri importante pentru comunitate au fost amânate. „Din păcate, această dihonie de la nivel naţional a ajuns şi în Consiliul Local Suceava. Iată că, în 4 şedinţe, nu am reuşit să aprobăm aproape nimic, pentru că este o egalitate între numărul de consilieri. Tocmai de aceea am decis să mă declar independent din punct de vedere politic”, relevă şeful administrativului local, care săptămâna trecută a părăsit rândurile Partidului Democrat Liberal. Lungu a ţinut să precizeze că viitorul său de primar sau de om politic este ultimul aspect pe care îl urmăreşte prin decizia pe care a luat-o, accentuând că vrea cu adevărat să deblocheze această situaţie, mai ales că în perioada care urmează „sunt croite noile proiecte europene”. Şeful executivului local crede că ostilităţile din Consiliul Local vor avea consecinţe asupra aprobării proiectelor şi accesării finanţărilor de la Uniunea Europeană, „de care Suceava are atâta nevoie”. Edilul şef sucevean declară că şi-a exprimat deschiderea de a colabora cu toate grupurile politice din deliberativul municipal, având convingerea că lucrurile se vor reaşeza după ce vor fi ţinute alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. „Aleşii trebuie să lucreze pentru comunitate şi în interesul cetăţenilor. Din păcate, astăzi legea este strâmbă, iar de multe ori, deciziile sunt luate de politruci, şi nu de cei care au fost desemnaţi prin vot să conducă Primăria, respectiv de consilieri, primar şi viceprimari”, a reliefat primarul municipiului Suceava, menţionând că încă o dată că la baza demersului său nu stă niciun fel de manevră.  

Ion Lungu a mai precizat că, întrucât nu avea sprijinul majorităţii din Consiliului Local, independent politic a devenit încă din vara lui 2012, după câştigarea celui de al treilea mandat, însă oficial nu putut-o face pasul amintit decât acum, la apariţia noilor prevederi legale. Reamintim că, joia trecută, consilierii locali ai Alianţei Creştin Liberale (ACL), în număr de 10, au părăsit şedinţa ordinară a Consiliului Local Suceava, în care urmau să fie aprobate proiecte de hotărâre importante pentru suceveni. Din totalul de 23 de membri, la întrunire au fost prezenţi doar 21, iar după plecarea creştin-liberalilor, la masa dezbaterilor au mai rămas doar 11 aleşi, neîntrunindu-se cvorumul de 12 consilieri locali, număr necesar luării de hotărâri.