26 septembrie 2014

Neavând voturi pentru a-l schimba pe viceprimarul Vîrvara, aleşii ACL au blocat şedinţa Consiliului Local
·        Prin faptul că nu a fost constată încetarea mandatului lui Adrian Timofi Ciobanu, de la PDL, şi nu s-a validat cel al Livianei Enea, membrii ACL s-au văzut văduviţi de un vot care fi putut hotărî soarta pesedistului Gavril Vîrvara.   
·        După o pauză de consultări, nemulţumiţii au anunţat că cei 10 aleşi ai Alianţei Creştin Liberale au decis să nu mai participe la dezbaterea celorlalte puncte de pe ordinea de zi.
Consilierii locali ai Alianţei Creştin Liberale (ACL), în număr de 10, au părăsit ieri, şedinţa ordinară a Consiliului Local Suceava, în care urmau să fie aprobate proiecte de hotărâre importante pentru suceveni. Din totalul de 23 de membri, la întrunire au fost prezenţi doar 21, iar după plecarea creştin-liberalilor, la masa dezbaterilor au mai rămas doar 11 aleşi, neîntrunindu-se cvorumul de 12 consilieri locali, număr necesar continuării şedinţelor şi luării de hotărâri. Decizia de părăsi  sala de şedinţe a avut ca punct de pornire proiectul de hotărâre privind încetarea mandatului alesului municipal al Partidului Democrat Liberal, Adrian Timofi Ciobanu, precum şi de declarare a vacanţei locului ocupat de acesta din urmă la masa deliberativului. La punctul cu pricina de pe ordinea de zi,  Timofi neparticipând la şedinţă, iar despre motivul cererii de demisie circulând mai multe variante, liderul grupului PSD, Eugen Girigan, a cerut, pentru următoarea întâlnire a legislativului, prezenţa în sală a colegului democrat-liberal demisionar. „Întrucât am lucrat împreună peste 2 ani de zile, să avem amabilitatea să-i facem o invitaţie pentru şedinţa următoare, ca să putem lua hotărârea în prezenţa dumnealui”, a pus în vedere Eugen Girigan. Dându-şi seama că neîncetând mandatul de consilier a lui Adrian Timofi Ciobanu, nu va putea fi validat mandatul de consilier local al Livianei Enea, membră a Partidului Democrat Liberal, Liviana Enea şi că, implicit, se va pierde un vot pentru schimbarea din funcţie a viceprimarului PSD, Gavril Vîrvara, cei de la ACL au devenit disperaţi. Aşa se face că preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Lucian Harşonschi - cel care vânează încă din urmă cu circa 2 luni postul de adjunct al şefului executivului - a făcut apel la susţinătorii lui Vîrvara să constate încetarea mandatului lui Timofi şi să-l valideze pe cel al lui Enea, la fel cum PDL, în unanimitate, a procedat atunci când a fost vorba despre aleşi ai USL. Văzând cu nu are şanse să-i înduplece pe cei consilierii opozanţi, Harşovschi i-a acuzat pe aceştia de tertipuri şi jocuri politice care „văduvesc Consiliul Local de un membru nou”. „Vă rog să respectaţi regulamentele, legea şi moralitatea”, s-a exprimat Harşovschi.  

Alesul PDL, Neculai Barbă, a accentuat că orice demers întreprins împotriva cererii de demisie venită din partea lui Timofi este un abuz. La rându-i, consilierul PPDD, Adrian Arămescu, văzând că lupta pentru fotoliul de adjunct al şefului administraţiei municipale începe a deveni crâncenă, a ţinut să ofere o soluţie de ieşire din impas. „Vreau să sugerez o posibilitate de a ieşi din această mocirlă de ambiţii politice. Eu propun un proiect de hotărâre pe ordinea de zi, astfel încât să avem 23 de viceprimari”, a explicat Adrian Arămescu. La exprimarea opţiunilor, s-a constat că 10 consilieri au votat pentru încetarea mandatului lui Adrian Timofi Ciobanu,  iar alţi 11 aleşi s-au abţinut, ceea ce a echivalat cu neaprobarea proiectului de hotărâre. 
În aceste condiţii, liderul de grup al PDL, respectiv al ACL, Lucian Harşovschi,  a solicitat o pauză de consultări, după care, reveniţi la masa dezbaterilor, nemulţumiţii au anunţat că cei 10 aleşi ai Alianţei Creştin Liberale au decis să nu mai participe la dezbaterea celorlalte puncte de pe ordinea de zi. 
„Astăzi s-a întâmplat ceva foarte grav, pentru că, artificial, a fost redus numărul consilierilor locali ai municipiului Suceava, de la 23 la 22. Iar cei afectaţi sunt consilierii Partidului Democrat Liberal, care sunt împiedicaţi să aibă numărul de consilieri câştigaţi la alegerile locale şi, de asemenea, să voteze aşa cum le dă dreptul legea. De aceea, consilierii ACL au hotărât să părăsească sala”, a anunţat decanul de vârstă al aleşilor PDL, Viorel Seredenciuc.