09 septembrie 2014

Capturarea câinilor vagabonzi din Suceava începe de săptămâna aceasta
·        Firma care va lucra împreună cu serviciul specializat al Primăriei este Diasil Service, operator care se angajează să prindă şi dă ducă în cele două adăposturi din Lunca Sucevei circa 250 de maidanezi pe lună.   
·        Primarul Ion Lungu apreciază că în municipiul capitală de judeţ hoinăresc pe străzi şi printre blocuri în jur de 1.500 de canine ale nimănui, sperând că acestea vor dispărea din peisajul urban în doar câteva luni.
La finele săptămânii trecute, Primăria a municipiului Suceava a semnat contractul de asociere cu operator care, în perioada următoare, în cooperare cu serviciul specializat al administraţiei locale, se va ocupa de capturarea şi transportarea câinilor fără stăpân în adăposturile de pe malul râului Suceava. Ion Lungu, şeful municipalităţii sucevene, a anunţat ieri că asociatul Primăriei este societatea comercială Diasil Service din reşedinţa de judeţ şi că aceasta ar putea trece efectiv la treabă încă din cursul acestei săptămâni. „Am încheiat contractul cu operatorul care, în următoarea perioadă, se va ocupa cu strângerea câinilor de pe străzi. Este vorba despre firma Diasil Service, care are obligaţia de aduna minim 250 de câini fără stăpân pe lună. Personal sper ca, în câteva luni de zile, să capturăm câinii din oraş, să-i ducem în adăposturile din Lunca Sucevei şi să-i gestionăm în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, a declarat primul gospodar al Sucevei Ion Lungu, apreciind că în urbea capitală de judeţ hoinăresc pe străzi şi printre blocuri circa 1.500 de canine ale nimănui. Cu puţin timp în urmă, Consiliul Local a aprobat, hotărâre privind asocierea municipiului Suceava cu o persoană juridică care ar urma să se ocupe cu activitatea de capturare, transport şi predare a câinilor comunitari fără stăpân.
·        „Vânate” vor fi animalele care circulă liber, fără însoţitor, pe străzi, alei, parcuri şi pe malurile cursurilor de apă.
Conform noului act normativ, asocierea este valabilă până la finalizarea licitaţiei publice pentru concesionarea serviciului Primăriei, aceasta din urmă fiind întreruptă ca urmare a suspendării, de către Curtea de Apel Bucureşti, a normelor metodologice de aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân. Câinii fără stăpân vor fi capturaţi de pe domeniul public şi privat al municipiului Suceava, „vânate” fiind animalele care circulă liber, fără însoţitor, pe străzi, alei, parcuri, pe maluri de apă etc. Noul operator va captura minim 250 de câini pe lună, care vor fi transportaţi la adăposturile special amenajate în Lunca Suceava, pe strada Energeticianului. La prinderea animalelor vagabonde se vor folosi crose speciale cu tije din aluminiu şi buclă la capăt, tratarea brutala a câinilor fiind interzisă. Câinii foarte agresivi sau suspecţi de turbare pot fi imobilizaţi cu ajutorul armelor cu săgeată care utilizează gaz carbonic comprimat sau cu cartuşe pentru propulsarea seringilor cu substanţe tranchilizante.

Luarea unei decizii în acest sens a fost justificată prin „creşterea exagerată a numărului de câini fără stăpân, cât şi de necesitatea gestionării mai eficiente a acestei situaţii”.