12 septembrie 2014

Reabilitarea fostului cinematograf „Modern” a înghiţit aproape 100 de miliarde de lei vechi, iar lucrările încă nu sunt gata   
·        Pentru terminarea acestora mai trebuie încă 15 miliarde de lei vechi, la care se va mai adăuga şi contravaloarea achiziţiilor pentru dotări.
·        Licitaţia pentru desemnarea constructorului a fost ţinută pe 8 iulie 2010, atunci primarul Ion Lungu  estimând că lucrările vor ţine 2 ani.                   
  Fostul cinematograf „Modern” din municipiul Suceava va fi reabilitat, anul acesta, până la faza de finisaje, iar la finele lunii iunie 2015 noul Centru Cultural „Bucovina” urmează  a fi inaugurat şi dat în folosinţă, a asigurat primarul Ion Lungu. Potrivit edilului-şef sucevean, până atunci se mai impun, însă, unele modificări reclamate de amenajarea şi dotarea cinematografului 3D, în documentaţia iniţială nefiind prevăzută proiecţia tridimensională de filme. „Încerc să fiu optimist că, în acest an, vor fi terminate lucrările mari. Mai este de lucrat la faţadă şi, lucrul cel mai important, la amenajarea sălii de spectacole. Vrem să facem un cinematograf 3D, însă, la momentul în care am pornit cu documentaţia, acum 4-5 ani, nu se punea această problemă, atunci mecanica scenei şi ecranele fiind prevăzute cu totul altfel. Suntem în colaborare cu o firmă care are expertiză, lucrăm la un caiet de sarcini, şi vom intra cu actualizarea indicatorilor tehnico-economici în Consiliul Local”, a precizat Lungu, adăugând că speră ca acest din urmă lucru să se întâmple în şedinţa din 25 septembrie a deliberativului municipal.
Primarul Sucevei reliefează că plata contravalorii lucrărilor către firma constructoare este la zi, până în prezent reabilitarea fostului cinematograf „Modern” înghiţind 9,7 milioane de lei(97 de miliarde de lei vechi). Pentru finalizarea intervenţiilor mai trebuie încă 1,5 milioane de lei(15 miliarde de lei vechi), după care mai urmează şi dotările necesare. Acum circa 2 ani Primăria a intenţionat să contracteze un credit de 4,6 milioane de lei, în vederea susţinerii continuării lucrărilor, dar din cauză că îndatorarea administraţiei sucevene nu a primit avizul Ministerul de Finanţe, execuţia a fost susţinută cu bani din bugetul local.  „La această dată nu mai există nicio datorie. Am avut şi un ghinion, cu un credit pe care l-am angajat în urmă cu vreo 2 ani de zile, pentru că, după ce s-a licitat şi s-a stabilit câştigătorul, acesta nu a putut primit avizul de la Comisia de împrumuturi de pe lângă Ministerul Finanţelor, întrucât afecta deficitul bugetar al României. Deci, din cel 46 de miliarde de lei vechi de la  acea dată, noi am reuşit să plătim vreo 30 de miliarde de lei vechi şi au mai rămas încă circa 15 miliarde de lei vechi ”, a subliniat şeful executivului municipal sucevean, Ion Lungu.

Lucrările de reabilitare de la fostul Cinema „Modernsunt executate de Civica Grup Suceava şi prevăd, printre altele, repararea tencuielilor interioare şi exterioare, refacerea acoperişului, montarea de instalaţii sanitare, de apă caldă şi rece, de încălzire, electrice, de gaze naturale, acustice şi de sonorizare, amenajarea pardoselii, construirea unei scene, montarea de scaune, instalarea de echipamente de proiecţie filme etc. În clădirea reabilitată ar urma să se instaleze constituit Centru Cultural „Bucovina”, cu subordonatele Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu”, Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Ion Irimescu”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, dar şi redacţia Revistei “Bucovina Literară”. Licitaţia pentru desemnarea constructorului de la reabilitarea şi modernizarea cinematografului  „Modern” şi amenajarea pe structura acestuia a viitorului Centru  cultural „Bucovina” fost ţinută pe 8 iulie 2010, atunci primarul Ion Lungu  estimând că lucrările vor ţine 2 ani.