30 august 2013

Noile manuale vor ajunge în şcoli  doar cu o săptămână înaintea începerii anului de învăţământ
·        Contractate au fost 25 de edituri specializate, fondurile alocate fiind de circa  770.000 de lei.

Începutul lunii septembrie ar trebui să prindă judeţul Suceava cu stocul complet de manuale şcolare, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Gheorghe Lazăr. În vederea constituirii necesarului, contractate au fost 25 de  edituri specializate, fondurile disponibilizate fiind de circa  770.000 de lei.  „Fondurile alocate judeţului Suceava de către Ministerul Educaţiei Naţionale, în valoare de 769.000 lei, pentru achiziţionarea manualelor şcolare pentru anul şcolar 2013-2014 au fost distribuite de Inspectoratul Şcolar, pe bază de contracte, către 25 edituri specializate, astfel ca, până la sfârşitul lunii august acestea să livreze cantitatea comandată”, a arătat inspectorul general. Lazăr a evidenţiat că, deja, 10 edituri au încheiat deja livrarea, iar celelalte au furnizat, până în prezent manualele, în cantităţi cuprinse între 60% şi 80% din cele contractate, conform termenelor asumate. „În continuare, manualelor vor fi distribuite în şcoli de către depozitul judeţean de manuale, în perioada 27 august - 8 septembrie”, precizează şeful ISJ Suceava. Potrivit lui Gheorghe Lazăr, la fel ca în anii anteriori, având în vedere necesarul pe discipline, dar şi numărul de elevi şcolarizaţi, unităţile şcolare au întocmit comenzi, iar pe baza acestora din urmă, la nivel de judeţ,  au fost centralizate cantităţile solicitate, pe clase şi titluri.
Delicvenţa şcolară, cauzată şi de neeficienţa măsurilor coercitive aplicate elevilor  
·        Fenomenul infracţional din zona şcolilor este favorizat de anturaj şi teribilism, precum şi de consumul de alcool sau substanţe halucinogene.

Fenomenul infracţional din zona unităţilor şcolare din judeţul Suceava este în scădere, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava. Astfel, potrivit instituţiei sucevene, în prima jumătate a anului, sesizate au fost 17 infracţiuni în care au fost implicaţi elevi, cu 7 fapte penale mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012. Dintre acestea, 11 au avut loc în incinta şcolilor, iar 6 în zona adiacentă a acestora. Cele mai multe infracţiuni sunt reprezentate de loviri şi alte violenţe(10), urmate de furturi(6), precum şi de o faptă de distrugere. Conform informării IPJ, din totalul faptelor penale sesizate, 14 au avut loc în mediul urban, iar 3 la sate, victime fiind 15 elevi şi un cadru didactic. Printre cauzele delicvenţei din zona unităţilor de învăţământ, IPJ Suceava enumără nerespectarea regulilor de acces în incinta acestora, conform regulamentelor de ordine  interioară; lipsa unor măsuri eficiente de  pază şi control acces, precum şi neeficienţa măsurilor coercitive pe care conducerile şcolilor le aplică elevilor. De asemenea, fenomenul infracţional este favorizat de numărul mare de minori lăsaţi fără supraveghere, pe fondul plecării părinţilor la muncă în străinătate, de anturaj, teribilism, consumul de alcool sau substanţe halucinogene. 
Târg de job-uri pentru absolvenţi, abia la finele lunii septembrie
·        Până atunci, aceştia beneficiază, timp de 6 luni, de indemnizaţie de şomaj în valoare de 250 de lei pe lună.
Bursa generală a locurilor de muncă pentru absolvenţi se va desfăşura pe data de 27 septembrie, anunţă Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, menţionând că spaţiile în care acesta se va organiza manifestarea vor fi anunţate în timp util. Până atunci, tinerii care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze, potrivit pregătirii profesionale, beneficiază, timp de 6 luni, de indemnizaţie de şomaj în valoare de 250 de lei pe lună. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anca Capverde, informează că, după ce s-au înscris în bazele de date ale AJOFM, absolvenţii beneficiază de servicii de mediere pe locurile de muncă vacante declarate de angajatori, de cele de informare şi consiliere profesională sau pot participa la cursuri gratuite de formare profesională. Pe de altă parte, important de ştiut este faptul că beneficiază de subvenţii şi angajatorii care încadrează absolvenţi, cu condiţia menţinerii raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data încadrării. Nu în cele din urmă, Anca Capverde face cunoscut că a intrat în vigoare prevederea conform căreia nu primesc de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi stabilite în condiţiile legi. 
Peste 17 tone de hârburi electronice, adunate de la sate

Peste 1.720 kg de deşeurilor de echipamente electrice şi electronice au fost strânse, în perioada iulie-august 2013, în mediul rural din judeţul Suceava, cu prilejul unei campanii de organizate de Ecotic şi Ecorec Reciclyng, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava.  Directorul executiv al APM Suceava, Vasile Oşean precizează că puncte colectoare au fost organizate în Drăguşeni, Vadu Moldovei, Boroaia, Bogdăneşti, Mălini, Fântâna Mare, Păltinoasa, Drăgoieşti, Rădăşeni, Capu Câmpului, Ciprian Porumbescu, Cacica, Pârteştii de Jos, Botoşana şi Suceviţa. Un autovehicul al Ecorec Reciclyng a trecut prin satele din program, persoanele care au  predat electrocasnice vechi fiind motivate cu  premii simbolice. Cele mai mari cantităţi de deşeurilor de echipamente electrice şi electronice s-au adunat în comunele Botoşana(1.886 kg), Păltinoasa(1.820 kg) şi Drăgoieşti(1.762 kg). „Agenţia pentru Protecţia Mediului s-a implicat în această iniţiativă facilitând legătura dintre primării şi cele două asociaţii.  Rezultatul este considerat încurajator, programul cuprinzând şi o latură informativ-educativă şi o componentă practică, aceea de colectare separată a deşeurilor, o problemă comunitară încă nerezolvată, în totalitate, pe plan local”, a declarat Vasile Oşean, şeful APM. România trebuie să atingă ţinta de 4 kg pe cap de locuitor şi an de deşeuri de echipamente electrice şi electronice colectate, stabilită în angajamentele semnate cu Uniunea Europeană.

29 august 2013

Scumpirea gigacaloriei a fost amânată
·        Directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a atras atenţia că există riscul ca facturile către furnizorii de gaze naturale, energie electrică şi apă să nu poată fi achitate, ceea ce ar însemna şi imposibilitatea asigurării apei calde şi căldurii.

  Consiliul Local al municipiului Suceava, nu a mai aprobat, în şedinţa ordinară de ieri, preţul majorat de producere, transport, distribuire şi furnizare a agentului termic. Aceasta întrucât comisiile de specialitate ale deliberativului au cerut amânarea dezbaterilor, pe motiv că administratorul judiciar al Termica nu a prezentat informaţii suficiente cu privire la viitorul firmei de termoficare. Directorul general al Termica, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că, din 2008, gazele naturale s-au scumpit cu 36,34%, apa cu 52,44%, iar energia electrică cu 35,29%. În aceste condiţii, creşterea tarifului ar fi fost de 33,3%, mai mică decât cea a componentelor din costuri. Propunerea de amânare a fost susţinută de consilierul PSD Eugen Girigan, care s-a prevalat de faptul că proiectul de hotărâre este unul cu impact deosebit asupra populaţiei. „În calitate de acţionari unici la această unitate, va trebui să ştim să ştim ce se va întâmpla mai departe. Din momentul în care celălalt operator cu care Primăria  are contract va intra în funcţiune,  Termica nu va mai furniza apă caldă şi căldură în municipiul Suceava. De aceea, trebuie să ştim dacă, prin reorganizare, societatea va merge în continuare pe activitatea de transport şi distribuţie, sau nu. Va trebui să luăm informaţii suplimentare de la administratorul judiciar şi, funcţie de acestea, să vedem ce se întâmplă cu societatea Termica”, a precizat Girigan,  iterând că o decizie ar urma să fie luată într-o şedinţă extraordinară sau cu prilejul întrunirii din septembrie a deliberativului. Consilierul PNL Vasile Mocanu, membru în AGA de la firma din Lunca Sucevei, a opinat că amânarea se va face până la depunerea unei variante de reorganizare a Termica, care să includă şi veniturile realizate din majorarea tarifului la energia termică.  
Directorul Ovidiu Dumitrescu a atras atenţia că Termica este într-o situaţie „foarte dificilă şi delicată”, lună de lună, din cauza vechiului tarif, care trebuia actualizat încă din aprilie, societatea înregistrând importante pierderi. „Dacă se amână aprobarea noului preţ, costurile vor depăşi veniturile, iar aceasta înseamnă că o parte din furnizori nu vor putea fi plătiţi”, a explicat Dumitrescu,  adăugând că există riscul ca facturile către furnizorii de gaze naturale, energie electrică şi apă să nu poată fi achitate. Tariful propus pentru energia termică produsă pe bază de gaze naturale în centrala termică de hidrocarburi a Termica Suceava, transportată şi distribuită către consumatorii casnici trebuia aprobat la nivelul de 455,16 lei pe gigacalorie, în timp ce pentru agenţii economici, acesta era stabilit a ajunge la 359 de lei pe gigacalorie. În aceste condiţii, primarul Ion Lungu a retras de pe ordinea de zi şi următorul proiect, cel de stabilire a tarifului  efectiv pe care îl va achita populaţia.  Prin proiectul de hotărâre, acesta a fost propus la 250 de lei pe gigacalorie, faţă de 185,14 lei pe gigacalorie, cât este în prezent, diferenţa până la 455 de lei pe gigacalorie urmând a fi acoperită de Primărie, din bugetul local. Noile tarife ar fi trebuit să intre vigoare de la 1 septembrie.  
La Spitalul Judeţean de Urgenţă, 600 de lei operaţia de cezariană la cerere
·        Consilierii PDL se opun consecvent introducerii de noi taxe şi impozite. 
Aleşii PDL din deliberativul judeţean sucevean nu au fost de acord cu introducerea de noi taxe şi tarife de competenţa executivului, abţinându-se de la vot. În şedinţa ordinară de ieri a legislativului, consilierul democrat liberal Radu Pentiuc a invocat, în sprijinul poziţiei grupului politic din care face parte, consecvenţa cu care PDL se opune majorării impozitelor şi taxelor. „Deoarece PDL se opune consecvent majorării nivelului taxelor şi, în plus, aceste instituţii sunt, şi reprezintă, anexe ale Consiliului judeţean, noi ne vom abţine de la aprobarea proiectului de hotărâre”, a declarat Pentiuc.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a recomandat aleşilor PDL să se aplece mai atent asupra expunerii de motive şi  raportului care însoţesc  proiectele de hotărâri.
·        Orice serviciu nou,  trebuie însoţit şi de un tarif care să facă posibilă prestarea acestuia.
Şefului executiv a ţinut să evidenţieze că orice serviciu nou,  trebuie însoţit şi de un tarif care să facă posibilă prestarea acestuia. „Toţi care lucrează în instituţiile Consiliului Judeţean sunt interesaţi să-şi lărgească paleta de servicii, iar acesta servicii sunt contra cost”, a subliniat Nechifor.        

În şedinţa de ieri, la solicitarea Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou Suceava”, aprobată a fost taxa pentru operaţie cezariană la cerere, în valoare de 600 de lei, precum şi coplata, de 50 de lei, pentru pacienţii internaţi în unitatea spitalicească suceveană. În domeniul cultural, spre exemplu, un spectacol de teatru de păpuşi pentru copii, şi ţinut în urma unei comenzi ferme, va fi taxat cu 600 de lei, solicitarea venind din partea Centrului Cultural „Bucovina”. De asemenea, spectacolele profesioniste de folclor, comandate, omagiale sau ţinute cu prilejul diverselor evenimente, şi suţnute de Ansamblul artistic „Ciprian Pormbescu” vor costa 5.000 de lei pentru 2 ore de prestaţie a artiştilor.  „Nu este vorba că se introduc noi taxe, ci de punerea de acord şi crearea de noi servicii, pe care vrem să le prestăm ca administraţie publică”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.    
73% din şcoli  sunt neautorizate sanitar
·        Majoritatea unităţilor neautorizate sunt din mediul rural, neîndeplinind condiţiile privind dotările cu utilităţi.

În judeţul Suceava, noul an şcolar va începe fără schimbări semnificative în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor igienico-sanitare. Cel puţin aşa se concluzionează dintr-o informare a Inspectoratului Şcolar Judeţean, prezentată în şedinţa Colegiului prefectural, potrivit căreia, din totalul celor 822 de unităţi şcolare din judeţ, autorizaţie de funcţionare au doar 223, în timp ce, 599, adică 73%, sunt neautorizate. Potrivit ISJ, cu excepţia unităţilor de învăţământ în curs de autorizare, care derulează demersuri ce urmează a fi încheiate în septembrie, majoritatea unităţilor neautorizate din punct de vedere sanitar  se află în mediul rural. Acestea din urmă nu îndeplinesc condiţiile în vigoare privind dotările de utilităţi, remarcându-se lipsa apei curente, programul în schimburi la grădiniţe, compoziţia chimică şi bacteriologică neconformă a apei, numărul insuficient al cabinelor din grupurile sanitare, precum şi funcţionarea sălilor de clasă în clădiri cu regim de internat sau locuinţe sociale. În raportul Inspectoratului Şcolar Judeţean se precizează că, în continuare, se menţin în lista şcolilor neautorizate, obiectivele aflate în curs de reabilitare sau la care  lucrările de investiţii au fost sistate. 



Neacoperire cu microbuze şcolare în 31 de localităţi sucevene
·        Faţă de anul trecut, deficitul a crescut cu 11 maşini,  iar dintre cele existente multe au un ridicat grad de uzură.

Parcul de maşini pentru transportul elevilor din judeţul Suceava este în mare suferinţă, deficitul fiind de 31 de microbuze. Aşa se arată într-o informare a Inspectoratului Şcolar Judeţean, potrivit căreia,     probleme din acest punct de vedere se întâlnesc în localităţile Baineţ, Liteni, Udeşti, Manolea, Pleşeşti, Moldoviţa, Valea Moldovei, Horodnicu de Jos, Şcheia, Dorna Candrenilor, Putna, Berchişeşti, Cornu Luncii, Iacobeni, Neagra Şarului, Siret, Milişăuţi, Gălăneşti, Moldova Suliţa, Ipoteşti, Rîşca, Burla, Vadu Moldovei, Adâncata, Straja, Dolhasca, Măriţei, Ilişeşti, Rădăuţi, Pîrteştii de Sus,  Drăguşeni. Lucrurile nu stau tocmai bine nici în alte localităţi, unităţile şcolare dotate cu microbuz semnalând situaţii, „care ar putea crea dificultăţi în asigurarea transportului” pe durata noului an şcolar”. Reclamate sunt gradul ridicat de uzură a maşinilor, vechimea în exploatare şi deteriorarea continuă a acestora, ca urmare a drumurilor impracticabile, dar şi numărul mare al elevilor transportaţi, precum şi al celui de curse şi de kilometri parcurşi zilnic. Pe de altă parte, consecinţă a inexistenţei posturilor de şoferi, microbuzele sunt conduse de personal şcolar angajat pe alte posturi, de către lucrători de pe lângă primării sau de şoferi cu norme diminuate. Judeţul Suceava dispune de 90 de microbuze şcolare din loturile repartizate de Ministerul Educaţiei începând cu anul 2006. Majoritatea acestora sunt folosite la transportarea elevilor de la domiciliu înspre localităţile în care funcţionează unităţi şcolare. De remarcat este faptul, în ultimul an, deficitul de microbuze şcolare crescut de la 20 la 31.  

28 august 2013

Din noiembrie,
Apă caldă şi căldură de la noua centrală mixtă, cu biomasă şi gaze naturale  
·        „De pe 9 noiembrie 2013, responsabilitatea asigurării agentului termic în municipiul Suceava revine celor de la Bionergy”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        Specialiştii şi diriginţii de şantier au asigurat că, la sfârşitul lunii octombrie, CAF şi mare parte din instalaţia pe biomasă vor putea fi funcţionale.
Acţionarii de la Bionergy Suceava s-au angajat în mod ferm că, pe 9 noiembrie, locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ vor avea apă caldă şi căldură de la noua centrală de termoficare, în curs de amenajare, a informat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu.
„Se lucrează în paralel la două instalaţii, respectiv la cea pe biomasă - pentru care a început aprovizionarea încă de săptămâna trecută - şi, în acelaşi timp, la CAF pe gaz metan, întrucât pe timp de iarnă intervine o sarcină suplimentară, care va fi acoperită de acestea din urmă”, a spus Lungu.
Primarul a arătat că, într-o discuţie telefonică, specialiştii de la firma austriacă furnizoare de utilaje şi echipamente, Urbas, cât şi reprezentaţii societăţilor responsabile cu dirigenţia de şantier, l-au asigurat că  „chiar la sfârşitul lunii octombrie, CAF şi mare parte din instalaţia pe biomasă vor putea fi funcţionale”.
„Ser să fie aşa, deoarece, de pe data de 9 noiembrie 2013, responsabilitatea asigurării agentului termic în municipiul Suceava revine celor de la Bionergy, conform licitaţiei şi contractului pe care îl au”, a accentuat ocupantul fotoliului din Areni. 
Printr-o scrisoare remisă Primăriei reşedinţă de judeţ, Bioenergy Suceava precizează că va livra energie termică, în conformitate cu contractul semnat şi actele adiţionale acestuia, începând cu data de 9 noiembrie 2103. „Prin prezenta, dorim să reafirmăm angajamentul ferm al societăţii noastre, prin respectarea contractului mai sus menţionat”, se precizează în scrisoare Bioenergy Suceava.

În şedinţa  ordinară de astăzi, Bioenergy solicită luarea în concesiune a unei suprafeţe de 395 de metri pătraţi, necesară amplasării unui transformator, neprins iniţial în documentaţie. De asemenea, aprobată urmează a fi şi modificarea soluţiei tehnice. „Există modificări minore în proiect, însă acestea trebuie actualizate, aprobate, pentru că aşa cere banca finanţatoare. Eu cred că nu avem alte soluţii, decât să dăm concursul celor de la Bioenergy, în aşa fel încât să se termine investiţia la timp”, a explicat edilul şef Ion Lungu.  Consumatorii casnici din sistemul centralizat de termoficare vor plăti energia termică livrată de Bionergy cu 250 de lei pe gigacalorie.               
Primarul Lungu cere consilierilor să nu dea dovadă de populism şi să aprobe scumpirea cu 65 de lei a gigacaloriei pentru consumatorii casnici
·        „Cei care nu votează pentru creşterea preţului gigacaloriei pentru populaţie, votează pentru blocarea activităţii Primăriei municipiului Suceava”, a atenţionat şeful administraţiei locale.
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a făcut, într-o conferinţă de presă, apel la consilierii locali să voteze majorarea tarifului la energia termică livrată populaţie. Astăzi, deliberativul municipal dezbate, în şedinţă ordinară, iniţiativa  executivului de a creşte preţul gigacaloriei de la 185 de lei la 445 de lei, consumatorii casnici urmând a achita efectiv doar 250 de fiecare gigacalorie. Lungu a arătat că nu trebuie adoptate „poziţii populiste”, întrucât, chiar şi în condiţiile noului tarif, rămâne problema suportării diferenţei de aproape 200 de lei până la tariful de 445 de lei, aprobat pentru Termica, de către Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei(ANRE). Edilul şef a reliefat că, de cealaltă parte, conducerea Termica, cât şi administratorul judiciar al acestei firme, nu pot livra agent  termic în pierdere, deoarece „creditorii nu sunt de acord cu acest lucru”. „Cei care nu votează pentru creşterea preţului gigacaloriei pentru populaţie, votează pentru blocarea activităţii Primăriei municipiului Suceava. De aceea, fac un apel la domnii consilieri, să votăm cu  mintea, nu cu sufletul, şi să găsim, în continuare, soluţii pentru a asigura apă caldă şi căldură pentru sucevenii din sistemul centralizat, dar şi, în acelaşi timp, pentru funcţionare Primăriei”,  a declarat ocupantul fotoliului din Areni.
·        În acest an, activităţile executivului au avut mult de suferit din punct de vedere financiar, de la bugetul local, înspre Termica fiind îndreptată suma de  32 de milioane de lei.
Lungu susţine că, pentru populaţie, Suceava are printre cele mai mici tarife din ţară, exemplificând cu cele din Reşiţa(387 de lei), Constanţa(350 de lei), Arad(290 de lei), Focşani(285 de lei), Iaşi(265 de lei) şi Sibiu(264 de lei). Pentru cei care ar invoca puterea scăzută de plată a consumatorilor, şeful municipalităţii a venit cu un alt argument în sprijinul său, acela potrivit căruia Guvernul a aprobat deja proiectul pentru acordarea de ajutoare la încălzirea locuinţelor în sezonul rece 2013-2014. „Aşa după cum se ştie din anii anteriori, cei cu venituri mici beneficiază de subvenţii mai mari. Pe de altă parte, în fiecare an, Primăria municipiului Suceava acordă ajutoare de urgenţă locuitorilor cu posibilităţi financiare mici” a iterat Lungu. Din cauza serviciului de termoficare în sistem centralizat, unele dintre activităţile executivului au avut mult de suferit din punct de vedere financiar, mai ales că, în acest an, de la bugetul local, înspre Termica a fost îndreptată suma de  circa 32 de milioane de lei.   Potrivit lui Ion Lungu, la Termica mai sunt branşate circa 21.000 de locuinţe, din totalul celor 33.000 de apartamente şi 7.000 de locuinţe individuale din reşedinţa de judeţ. „jumătate din populaţia municipiul Suceava neavând nimic de a face cu sistemul centralizat de termoficare”. 
Pregătirea noului an şcolar, sub semnul crizei
·        „De la Guvern, nu au venit banii pentru finanţarea  de bază, însă prin eforturi locale, la şcoli au avut loc lucrări semnificative”, susţine primarul Ion Lungu.  
În perspectiva începerii noului an şcolar, municipalitatea suceveană manifestă preocupare pentru pregătirea şcolilor, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu, adăugând că, prin rectificări în plus, la unităţile de învăţământ va ajunge, în zilele următoare, suma de 550.000 de lei. Primul gospodar al urbei reşedinţă de judeţ susţine că, în ciuda austerităţii din această perioadă Primăria a reuşit, graţie eforturilor făcute, să pregătească unităţile de învăţământ pentru o bună funcţionare „din punct de vedere administrativ”. Primarul a evidenţiat că eforturile au fost cu atât mai mari, cu cât fondurile cu această destinaţie, care  trebuia  să vină de la bugetul de stat, sunt prevăzute a fi disponibilizate abia în trimestrul al IV-lea al anului. „Chiar dacă este criză economică ,şi cu toate că, de la Guvern, nu au venit banii pentru finanţarea  de bază, noi facem  importante eforturi. Astfel, la anumite şcoli, în această vară, au avut loc chiar lucrări semnificative”, arată Lungu.
Şeful administraţiei locale a dat ca exemplu pozitiv Liceul cu program sportiv, la care, „din cauza fostei conducerii de acolo, ani de zile nu s-a întâmplat nimic”. Primarul a mai enumerat, pe această liniei, intervenţiile de la Liceul tehnic nr. 4 „Samuil Iopescu, Şcoala generală nr. 6 şi Şcoala generală nr. 11, ambele din Burdujeni.  Totodată, în urma rectificării bugetare de astăzi, Colegiul naţional „Ştefan cel Mare” va primi 82.000 de lei, Liceul cu program sportiv-85.000 de lei, Şcoala generală nr. 6-88.000 de lei, Colegiul naţional „Al. I. Cuza”-50.000 de lei, Colegiul naţional „Dimitrie Cantemir”-50.000 de lei, Grădiniţa „Aşchiuţă”-50.000 de lei, Grădiniţa „Ţăndărică”- 50.000 de lei, Grădiniţa cu program normal Obicni-30.000 de lei.    
Suceava,
Consilierul economic al Ambasadei Germaniei, Sebastian Gromig, primit de către primarul Ion Lungu
·        În relaţiile cu partea germană, există deja un exemplu de bune practici, Ministerul Mediului din Germania susţinând, cu 1 milion de euro, întocmirea aplicaţiei Programului ISPA din Suceava.
Vineri, Sebastian Gromig, şeful Secţiei economice şi comerciale a Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti, va fi primit, la solicitarea oficialului german, de către primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Şeful administraţiei sucevene a declarat că întrevederea se va axa pe subiecte cu tematică, identificate urmând a fi posibilităţi de colaborare pe această linie. „Subiectele care vor fi discutate se referă la partea economică, proiectele oraşului Suceava, oportunităţi pentru investitori şi interese de colaborare cu Germania”, a evidenţiat primarul de Suceava.  

Lungu a declarat că va prezenta oaspetelui proiectul de realizare a Parcului industrial din Lunca Sucevei şi că va invita, pe potenţialii oameni de afaceri germani, să facă investiţii viitorul obiectiv. Edilul şef va lansa şi invitaţia perfectării unui parteneriat public privat pentru realizarea Complexului sportiv al urbei capitală de judeţ. Primarul spune că, în relaţiile cu partea germană, există deja un exemplu de bune practici, în 2005, Ministerul Mediului din Republica Federală Germană susţinând, cu o sumă nerambursabilă de 1 milion de euro, întocmirea aplicaţiei din cadrul Programului ISPA de reabilitarea a reţelelor de alimentare cu apă, a celor de canalizare şi a staţiei de tratare-epurare a apelor uzate din municipiul Suceava. „Până la finele anului vom stabili facilităţile acordate investitorilor în noul parc industrial, prioritar fiind şi un parteneriat pentru realizarea stadionului, sălii polivalente şi bazinelor olimpice de la intrarea în oraş, dinspre Fălticeni. Sper ca - la fel ca şi altă dată -, să putem găsi investitori, precum şi sprijin de la Ambasada Germaniei la Bucureşti”, a iterat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.                   
Creştere a gradului de absorbţie, prin Campania „PNDR vine în satul tău”
·        „Vom insista pe necesitatea respectării procedurilor de derulare a achiziţiilor, cât şi a obligaţiilor contractuale, astfel încât gradul de absorbţie să fie cît mai mare”, precizează Mihai Moraru, şeful OJPDRP.
Cea de a doua etapă a Campaniei „PNDR vine în satul tău” se desfăşoară în perioada 4 septembrie-25 noiembrie 2013, anunţă directorul executiv al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Suceava, Mihai Moraru.    

Conform şefului OJPDRP, rulotele Caravanei vor parcurge 413 localităţi din Regiunea de Dezvoltare Nord Est, printre care şi 65 din judeţul Suceava. „Din data de 4 septembrie, va începe noua Caravană PNDR. Din primele discuţii, acoperite vor fi 65 de localităţi din judeţ, după ce 83 au fost vizitate în primul val. Astfel, în unele cazuri, caravana va vizita de două ori aceeaşi localitate, respectiv acolo unde a fost interes mare sau unde există un număr mai mare de locuitori”,  a declarat Moraru. Acţiunea are ca obiectiv diseminarea informaţiilor privind respectarea graficului de eşalonare a plăţilor efectuate în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală, şi lămurirea aspectelor referitoare la întocmirea declaraţiilor de cheltuieli, derularea procesului de achiziţionare a bunurilor, serviciilor şi lucrărilor, dar şi pe respectarea obligaţiilor contractuale. Accent se pune pe evitarea neregulilor şi fraudelor, cu evidenţierea clară a consecinţelor şi penalităţilor. Caravana va pune la dispoziţiei informaţii de interes privind dezvoltarea rurală, intenţionându-se o interacţiune şi o comunicare permanente cu beneficiarii, care să contribuie la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene acordate în cadrul PNDR. „Ne dorim să venim în sprijinul beneficiarilor, prezentând soluţii reale pentru eventualele probleme intervenite în procesul de implementare a proiectelor. De asemenea, vom insista pe necesitatea respectării procedurilor de derulare a achiziţiilor, cât şi a obligaţiilor contractuale, astfel încât gradul de absorbţie să fie cât mai mare”, a explicat Mihai Moraru, şeful Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Suceava.       
Primăria Suceava sprijină financiar terapia copiilor autişti   

Municipalitatea suceveană se asociază cu Asociaţia de Sprijinire a Persoanelor cu Persoanelor cu Autism(ASPA). În urma asocierii, Primăria municipiului Suceava va disponibiliza suma de 20.000 de lei, bani care vor lua calea sprijinirii familiilor care au copii diagnosticaţi cu autism, în scopul continuării terapiei cognitiv-comportamentale. Este vorba despre minori din reşedinţa de judeţ, aceştia urmând avea acces la serviciile specializate integrate de sănătate şi educaţie, respectiv la psihoterapie. ASPA îşi propune să desfăşoare acţiuni de identificare şi integrare educaţională şi socială a persoanelor cu tulburări din spectrul autist, împlinirea nevoilor fizice, emoţionale, de securitate, socializare, precum şi de stimulare a persoanelor asistate. Urmărite sunt, de asemenea, clarificarea situaţiei şcolare şi suportul pentru finalizarea acesteia; dezvoltarea capacităţii de relaţionare cu alte persoane; socializarea copiilor cu afecţiuni din spectrul autist, prin integrarea în diferite grupuri de copii de aceeaşi vârstă; asistarea familiilor copiilor cu probleme, precum şi încurajarea administraţiei locale de a perfecta parteneriate cu organizaţiile neguvernamentale. Deşi numărul copiilor care ar avea dreptul la aceste servicii  este mult mai mare, pentru acest proiect au fost aleşi minorii din  familiile care au început terapia cu resurse proprii şi cu 1-3 ani în urmă. Scopul terapiei cognitiv-comportamentale este recuperarea şi ameliorarea calităţii vieţii persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist şi integrarea lor socială. Persoanele autiste sunt încadrate în categoria persoanelor cu handicap grav, cu însoţitor, în majoritatea cazurilor acestea neavând discernământ, fiind grevate de retard intelectual şi nefiind capabile să se întreţină şi să-şi poarte singure de grijă.         
Angajatori suceveni, într-un proiect pilot de îmbunătăţirea stării de securitate şi sănătate în muncă 
Şaisprezece angajatori suceveni, din diferite domenii de activitate cu riscuri specifice, au fost solicitaţi să facă parte dintr-un proiect pilot care urmăreşte îmbunătăţirea stării de securitate şi sănătate în muncă în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii, informează inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Dorin Mihăilă. „Întreprinderi selectate au fost informate, îndrumate, monitorizate şi controlate în vederea eliminării deficienţelor identificate de către inspectorii de muncă, precum şi în scopul îmbunătăţirii stării de securitate şi sănătate în muncă”, arată Mihăilă.

Şeful Serviciului „Sănătate şi securitate în muncă” al ITM Suceava precizează că, în acest sens, vor fi derulate activităţi de informare, conştientizare, monitorizare şi control privind respectarea prevederilor legale referitoare la legislaţia de securitate şi sănătate în muncă. Evaluarea finală a întreprinderilor cuprinse în programul pilot se va produce până la finele anului 2013, urmând a se stabili dacă acestea se pot constitui în exemple de bune practici pentru celelalte unităţi. „În principal, obiectivul acţiunii este îmbunătăţirea stării de securitate şi sănătate în muncă în întreprinderile mici şi mijlocii de pe teritoriul judeţului Suceava. Astfel, pe parcurs, inspectorii de muncă vor promova rezultatele obţinute ca exemple de bune practici pentru ceilalţi agenţi economici din această categorie”, a conchis inspectorul şef adjunct al ITM Suceava, Dorin Mihăilă.   
Apa caldă revine începând de vineri
·        De o baie caldă se vor bucura doar abonaţii care nu au datorii mari faţă de operatorul din Lunca Sucevei
Societatea comercială Termica Suceava va relua furnizarea apei calde începând de vineri dimineaţă. Declaraţia aparţine  lui Nicolae Frunzaru, directorul de termoficare al societăţii sucevene, care precizează că de o baie caldă, după o perioadă peste 3 săptămâni, se vor bucura doar abonaţii care nu au datorii mari faţă de operatorul din Lunca Sucevei.  Frunzaru a precizat că, la umplerea cu apă a sistemului de transport şi distribuţie se va  trece încă de astăzi, exprimându-şi speranţa că  pe reţele nu vor apărea probleme. Directorul de termoficare de la Termica a ţinut să precizeze că, în cursul săptămânii, vor continua acţiunile de recuperare a debitelor de la populaţie, fiind posibile noi debranşări a marilor debitori. Astfel, în vizor sunt luate unele scări de bloc de la asociaţiile nr. 25, 32, 44, 52 şi T 62 care au restanţe neachitate încă din toamna anului 2012. La demararea programului de revizie a instalaţiilor de producerea a agentului termic şi reparaţiilor din sistemul de transport şi distribuţie, pe data de 5 august, Nicolae Fruzaru spunea că  acesta a fost conceput încă din iarnă, pe baza problemelor tehnice apărute, la acea dată, în sistem şi care erau legate funcţionarea şi funcţionarea în regim de continuitate. Din cauza fondurilor insuficiente, intervenţiile au demarat cu înlocuirea  700 de metri de conducte, lucrările vizând 14 reţele de distribuţie. Este vorba, printre altele, despre cele din „George Enescu”, Areni, „Zamca 1”, „Obor”, „Liceu”, „Gara Burdujeni”, precum şi despre porţiuni din magistralele aferente. Revizii s-au făcut la CAF, astfel încât acestea să asigure apă caldă şi căldură până la intrarea în funcţiune a noii centrale de termificare a Bionergy Suceava.      
Peste 260 de suspendări a plăţii indemnizaţia pentru îngrijirea copilului
Peste 250 de proaspăt părinţi din judeţul Suceava, beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului, au rămas, în acest an, fără sprijinul financiar specific acordat de la bugetul asigurărilor sociale. Din cauză că nu şi-au onorat obligaţiile fiscale către bugetele locale, beneficiarilor în cauză li s-a suspendat temporar  dreptul la indemnizaţiei. Conform responsabililor Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială(AJPIS) Suceava, reluarea plăţii se face doar dacă persoanele în drept îşi achită impozitele şi taxele în interiorul termenul legal de 6 luni.
„În urma neachitării obligaţiilor către bugetele locale, în acest an au fost suspendaţi de la plată 264 de beneficiari ai indemnizaţiei. Întrucât, pe parcurs, 231  dintre aceştia şi-au achitata taxele şi impozitele datorate, pentru 231 dintre aceştia plata drepturilor cuvenite pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani au fost reluate”, a declarat Florentina Rusu, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Potrivit responsabilului AJPIS, dacă restul beneficiarilor, în număr de 15, îşi vor stinge obligaţiile până la finele acestei luni, plata indemnizaţiei se va relua cu data întreruperii acestora, respectiv cu 1 aprilie 2013. „În caz contrar, plata se va relua după momentul achitării taxelor, respectiv după 31 august”, a conchis Florentina Rusu. În judeţul Suceava, sunt în evidenţe în 3.550 de femei şi 925 de bărbaţi, beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la vârstă de 2 ani, respectiv a celui cu handicap, până la vârsta de 3 ani.  De precizat este faptul că, suspendarea de la plata indemnizaţiei intervine doar pentru obligaţiile către bugetele locale, aferente bunurilor impozabile ale soţului sau soţiei. Persoana debitoare are obligaţia ca, odată plătite impozitele şi taxele cu pricina, să prezinte dovada achitării acestora, astfel încât, ulterior, să fie repusă în drepturi.      
În situaţia în care termenul de 6 luni pentru plata datoriilor respective nu este respectat, dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului încetează. Pentru a  relua plata, persoana îndreptăţită poate depune un nou dosar.               
Adeverinţe de creditare, pentru beneficiarii suceveni ai primelor la ovine şi caprine
Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Suceava eliberează a adeverinţe pentru beneficiarii plăţilor naţionale  directe complementare în sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine. Conform oficialilor APIA adeverinţe pot cere agricultorii care intenţionează să contracteze credite pentru finanţarea activităţilor curente, de la băncile cu care această instituţie are încheiate convenţii. Astfel, la solicitarea scrisă a celor interesaţi, APIA va completa şi înmâna câte o adeverinţă din care rezultă că potenţialul beneficiar al creditului a depus, în 2013, cerere de plată pentru plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, precum şi faptul că, la solicitant, a fost efectuat controlul administrativ asupra corectitudinii declaraţiei prin care se apelează la sprijinul financiar al statului. De asemenea, documentul va conţine precizări asupra numărului de ovine şi/sau caprine din exploataţie, eligibile pentru prima pe cap de animal. Totodată, în adeverinţă se va menţiona că, la momentul eliberării actului, beneficiarul nu face obiectul excluderii de la plată, precum şi faptul că sunt îndeplinite condiţiile generale pentru acordarea sumelor la care este îndreptăţit, conform legislaţiei în vigoare.

Cuantumul de plată înscris în adeverinţă este de 30 de lei pe cap de animal. Banca va respecta nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăţilor directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăşi ROBOR + 4%, iar comisioanele aferente vot fi în limita de 1%.

25 august 2013

Alegerile pentru Camera Judeţeană Agricolă se vor ţine pe 8 septembrie
·        Acestea vor fi organizate la nivelul celor 114 de unităţi administrativ-teritoriale, votanţii sunt toţi agricultorii din evidenţa APIA, exprimarea opţiunii făcându-se pe 9 buletine de vot.
Pe 8 septembrie au loc alegerile pentru Colegiul Judeţean al Camerei Agricolă a judeţului Suceava. Directorul executiv la Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Suceava, Vasile Schipor a informat că, prin ordin al prefectului judeţului Suceava, a fost consacrată componenţa Comitetului Judeţean de Iniţiativă, listele electorale fiind definitivate şi transmise către primării, unde au fost, de asemenea, constituite comisiile locale şi stabilite spaţiile în care electorii îşi vor exprima opţiunea.

Oficialul DJA precizează că noua structură judeţeană din agricultura suceveană va avea 25 de membri, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale, patronatelor, sindicatelor, cooperativelor agricole, ocoalelor silvice, colegiilor medicilor veterinari, instituţiilor de cercetare şi învăţământ agricol, fermieri înscrişi pe listele electorale, cât şi tineri fermieri, în vârstă de până la 35 de ani.  Alegeri vor fi organizate la nivelul tuturor celor 114 de unităţi administrativ-teritoriale, votanţii fiind toţi agricultorii care primesc sprijin financiar prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA). Exprimarea opţiunii se va face pe 9 buletine de vot, de regulă la sediul primăriilor, unde sunt afişate şi listele electorale. „Cei care îşi depun candidatura, vor trebui să-şi facă lobby, exact ca în cazul candidaţilor la celelalte alegeri”, a precizat şeful DJA Suceava. După alegerile din data de 8 septembrie, depunerea şi soluţionarea contestaţiilor, respectiv după validarea şi publicarea rezultatelor alegerilor, începând cu 18 septembrie Camera Agricolă va fi înscrisă la Judecătorie, iar Comitetul Judeţean de Iniţiativă îşi va înceta activitatea.  Vasile Schipor a arătat că, după alegerea Colegiului Judeţean al Camerei Agricole, la nivelul celor 10 colegii zonale, în care este împărţit judeţul Suceava vor fi desemnate serviciile operaţionale administrative, cu rol de „forumuri decizionale”. Pentru asigurarea operativităţii, acestea vor fi formate din personal salariat, fermieri şi specialişti, care vor ocupa locurile disponibile prin concurs. 
În acest an,
Nicio locuinţă dată în folosinţă din fondurile statului
·        Toate locuinţele terminate, cele mai multe dintre ele la sate, au fost realizate din fonduri private, respectiv cu banii populaţiei, şi executate în regie proprie.

În luna iunie 2013, în judeţul Suceava au fost eliberate 241 de autorizaţii de construire, cu 19,3% mai multe în raport cu luna precedentă, însă cu 19,7% mai puţine faţă de luna iunie a anului anterior. Potrivit datelor oferite recent publicităţii de Direcţia Judeţeană pentru Statistică, din acest punct de vedere, Suceava se află pe prima poziţie în Regiunea de Dezvoltare Nord Est, cu 35,4% din totalul autorizaţiilor eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale. În ordine, în clasament urmează judeţele Iaşi(21,8%), Bacău(14,6%), Neamţ(14%), Botoşani(7,6%) şi Vaslui(6,6%). În  primele 6 luni ale lui 2013, în judeţul Suceava au fost solicitate şi înmânate 994 de autorizaţii, cu 19,1% în minus, comparativ cu acelaşi interval din anul 2012. Astfel, în judeţul Suceava s-a înregistrat 6,8% din totalul al autorizaţiilor pentru clădiri rezidenţiale eliberate, în luna iunie 2013, la nivel naţional. Pe de altă parte, în trimestrul întâi al acestuia an, au ajuns la finalizare 583 de locuinţe, în scădere cu 195 faţă de trimestrul al patrulea al anului 2012, dar în creştere cu 76 de locuinţe, comparativ cu primul trimestru al anului anterior. Conform datelor DJS, cele mai multe locuinţe, adică 360, respectiv 66,9%, au fost recepţionate în mediul rural. Analiza pe surse de finanţare relevă faptul că, în trimestrul întâi al anului 2013, toate locuinţele terminate au fost realizate din fonduri private, respectiv cu banii populaţiei, şi executate în regie proprie. 

24 august 2013

Câinii îngrijiţi în adăposturile din Lunca Sucevei, hrană cât alocaţiile a 1000 de copii  
·        Anual, Primăria municipiului Suceava cheltuieşte pentru hrănirea caninelor adunate de pe străzi aproape 100.000 de euro. 
·        Fiecare animal are rezervată o sumă de circa 230 de lei pe lună, contravaloarea a 5,5 alocaţii lunare de stat pentru copii. 
Primăria municipiului Suceava se pregăteşte pentru autorizarea, în conformitate cu reglementările europene, a celor două adăposturi pentru câinii fără stăpân de pe malul râului Suceava.  Ion Lungu, şeful administraţiei municipale, spune că, deoarece  trebuie îndeplinite foarte multe condiţii, printre care, cele legate de personal specializat şi cabinete medicale de profil, serviciul cu pricina va fi scos la licitaţie. Întrucât Primăria nu mai poate face angajări, concesionarea ar urma să aibă loc, contra unei redevenţe simbolice, către o firmă sau asociaţie de protecţie a animalelor care se încadrează în prevederile normativelor europene. „Dacă ne raportăm la normele europene, condiţiile sunt destul de rigide. De aceea, administrarea ar trebui să fie făcută de către oameni profesionişti, care să răspundă cerinţelor impuse Direcţia de Sănătate Publică sau Direcţia Sanitară Veterinară, precum şi de alte autorităţi ale statului care, se ocupă cu autorizarea acestor adăposturi pentru câini”,  a declarat primul gospodar al urbei reşedinţă de judeţ. Lungu consideră că, din punct de vedere al dimensiunii ţarcurilor, cât şi al numărului de animale din fiecare compartiment, noul adăpost ridicat în Lunca Sucevei este unul care face faţă rigorilor europene privind protecţia şi bunăstarea animalelor. În primul dintre adăposturi, la această dată sunt îngrijiţi 900 de maidanezi, în timp ce al doilea fost populat cu 400 de câini fără stăpân, adunaţi de pe străzi în ultimele luni. Primarul susţine că, în acesta din urmă, ar mai încăpea încă 500 de canine. Ion Lungu, şeful administraţiei locale apreciază că, pentru totalul de 1.800 de animale care şi vor găsi adăpost în Lunca Sucevei, necesară  este hrană în valoare de 35.000 de lei pe lună, adică de 420.000 de lei p ean. Aceasta înseamnă că fiecare câine are rezervată sumă de circa 230 de lei pe lună, adică în jur de 5,5 alocaţii de stat pentru copii.    
Şomerii de la sate, cei mai interesaţi de cursurile de formare profesională
·        Tinerii din mediul rural sunt cei mai motivaţi să-şi diversifice competenţele profesionale, declară şeful AJOFM, Mirela Adomnicăi.
În judeţul Suceava, rata şomajului a ajuns la 5,56%, fiind în creştere cu 0,44% faţă de luna anterioară, anunţă Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă Suceava. Conform directorului executiv Mirela Adomnicăi, tendinţa este „specifică şi repetitivă” acestei perioade a anului, în care liceenii şi studenţii îşi finalizează studiile. Astfel, în evidenţele AJOFM,  s-au înregistrat 1.304 persoane din această categorie de beneficiari,  83% terminând liceul sau o şcoală postliceală, 11% finalizând o şcoală profesională sau gimnaziul, iar 6% absolvind studii universitare. „Aceştia intră în evidenţele agenţiei ca şomeri neindemnizaţi, parcurgând o perioadă de căutare a unui loc de muncă prin aport propriu sau prin suportul oferit de serviciul nostru de mediere a locurilor vacante”, arată Adomnicăi, menţionând că, pentru cei care demersurile de ocupare nu s-au finalizat cu inserţia pe piaţa muncii, AJOFM va organiza, pe 27 septembrie, o bursă a locurilor de muncă.

În baza de date a AJOFM, sunt înregistraţi 13.589 şomeri, dintre care 73% sunt persoane cu nivel de instruire primar; 22% au studii liceale şi postliceale, iar 5% sunt absolvenţi de studii superioare. Ponderea o deţin şomerii din mediul rural(66%), aceştia fiind şi cei mai interesaţi în a urma un curs de formare profesională, respectiv 57% din cei 784 de cursanţi. „Considerând şi nivelul de 70% din totalul cursanţilor, ocupat de şomerii cu vârsta între 25 şi 35 ani, este evident faptul că tinerii din mediul rural sunt cei mai motivaţi să-şi diversifice competenţele profesionale”, a explicat directorului executiv Mirela Adomnicăi.  
Într-un singur an,
Judeţul Suceava a pierdut aproape 2.500 de pensionari
·        În cel dintâi trimestrul al lui 2013, unui salariat sucevean îi reveneau 1,5 pensionari, pensia medie de asigurări sociale de stat fiind mai mică cu 11,5% faţă de media pe ţară.

Sucevenii au printre cele mici pensii din Regiunea de Dezvoltare Nord Est. Aşa rezultă dintr-o informare a Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, conform căreia, în primul trimestru al anului 2013, pensia medie de asigurări sociale de stat  a fost, în judeţul Suceava, de 708 lei, în creştere cu 14 lei faţă de ultimul trimestru al anului trecut şi cu 20 lei mai consistentă, comparativ cu perioada similară a anului 2012. Din acest punct de vedere, Suceava este pe locul 4 în rândul celor 6 judeţe ale Regiunii de Dezvoltare Nord Est, devansat fiind de Bacău-cu 796 de lei, Iaşi-cu 785 de lei şi Neamţ-cu 764 de lei. Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, în urma Sucevei se găsesc judeţele Vaslui, cu o pensie medie de asigurări sociale de stat de 672 de lei şi Botoşani-cu 653 de lei. Conform informării DJS, la finele trimestrului întâi al anului în curs, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost, în judeţul Suceava, mai mică cu 11,5% faţă de media pe ţară, cea de 800 lei. În trimestrul întâi al acestui an, în judeţul Suceava erau în evidenţă un număr mediu de 139.967  de pensionari de asigurări sociale de stat, cu 419 în minus, comparativ cu trimestrul al patrulea al anului 2012 şi cu 2.462 mai puţini, raportat la primul trimestru al aceluiaşi an. După primele 3 luni ale lui 2013, judeţul Suceava avea 20% din totalul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din Regiunea din care face parte şi 3% din cel al ieşiţilor la pensie din întreaga ţară. Judeţul Suceava ocupă locul 11 la nivel naţional în ceea priveşte numărul mediu de pensionari şi poziţia a 31-a din punct de vedere al mărimii pensiei medii de asigurări sociale de stat. Gradul de dependenţă economică, calculat ca raport între numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat şi numărul mediu al salariaţilor, a fost, în cel dintâi trimestrul al anului 2013, de 1,5 pensionari la un angajat. 

22 august 2013

Scădere a câştigurilor salariale ale sucevenilor

·        În iunie, faţă de luna precedentă, diminuarea a fost de 270 de lei.
·        În 3 ani, în judeţul Suceava, câştigul salarial net mediu al sucevenilor a crescut cu doar 110 lei.     

Salariaţii suceveni câştigă mai puţin. Aşa relevă datele oferite publicităţii de Direcţia Judeţeană de Statistică, potrivit cărora, în luna iunie, câştigul salarial mediu net din judeţul Suceava a fost de 1.159 de lei de persoană, cu 27 de lei mai mic decât cel din mai, înregistrându-se o diminuare de 2,3%. Pe sectoare de activitate, faţă de luna mai 2013, câştigul salarial a scăzut cu 32,7% în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură şi cu 4,3% în industrie şi construcţii, crescând cu 1,1% în servicii. Pe de altă parte, raportat la luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu net al sucevenilor a consemnat o creştere de 8,1 procente. Conform Direcţiei Judeţene de Statistică, indicele câştigului salarial real, calculat ca raport între indicele câştigului salarial mediu net şi indicele preţurilor de consum, în  iunie 2013, faţă de aceeaşi lună a lui 2008, a fost, în judeţul Suceava, de 102,6%. De menţionat este şi faptul că, în iunie anul acesta, câştigul salarial mediu net realizat în judeţul Suceava este cu 27,8% sub nivelul celui naţional, acesta din urmă fiind de 1.606 lei. De evidenţiat este, de asemenea şi faptul că, raportat la luna iunie 2009, câştigul salarial mediu net realizat de un salariat sucevean a sporit de la 1.049 lei, la 1.159 de lei, adică cu 110 lei.  
Card profesional european pentru facilitarea găsirii unui loc de muncă

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava  a demarat procedura de emitere a cardului profesional, informează directorul executiv, Mirela Adomnicăi. Potrivit şefei AJOFM, posesoare a acestui card pot de veni persoanele aflate în căutare unui loc de muncă, precum şi cele aflate în evidenţele instituţiei. Proiectul „Cardul profesional european-Soluţie europeană în căutarea unui loc de muncă”, având ca beneficiar Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, vizează modernizarea serviciului public de ocupare prin introducerea unui sistem informatic de mediere modern. Sistemul îşi propune să gestioneze generarea cardurilor pentru persoanele aflate în căutare unei slujbe; locurile de muncă oferite de angajatori; acţiunile de mediere iniţiate de deţinător; precum şi să asigure accesul la informaţii, printr-un mecanism specific de autentificare, pe baza cardului profesional european. Proiectul are ca obiectiv general creşterea calităţii şi transparenţei serviciilor de ocupare oferite persoanelor interesate de un loc de muncă, angajatorilor care doresc să recruteze personal, precum şi instituţiilor publice cu care agenţiile de ocupare interacţionează.