08 septembrie 2011

Suceava are şanse reale de a accesa programul european cu finanţare eleveţiană de 40 milioane de franci
• Vizată sunt modernizarea sistemului de iluminat public, încălzirea Bazarului sau reabilitarea termică a sediului Primăriei
Suceava se numără printre primele localităţi urbane din ţară care au depus proiecte în cadrul unui program european cu finanţare elveţiană pe Măsura 2 - „Mediu şi infrastructură”. Anunţul este făcut de şeful municipalităţii, Ion Lungu, care, după o descindere în Capitală, spune că, dată fiind promptitudinea demersului, există şanse reale ca Suceava să acceseze fonduri măcar unul dintre cele 3 proiecte. În joc intră un proiect de 13,3 milioane de euro, sumă care ar urma să fie orientată înspre reabilitarea sistemului de iluminat public, în completarea lucrărilor în derulare de 3 milioane de euro şi susţinut cu finanţare POR. Mai apoi, 1,6 milioane de lei, în cazul în care vor fi deblocate, ar trebui să ia calea amenajării unui sistem de încălzire a Bazarului cu panouri solare şi pompe de căldură. Nu în cele din urmă, municipalitatea îşi încearcă şi şansa reabilitării termice a imobilului în care îşi desfăşoară activitatea, proiect prin care ar putea fi accesate 1,3 milioane de euro. „Suntem printre primele oraşe din ţară care au venit cu propuneri de proiecte şi avem şanse reale de accesa fonduri în cadrul acestui program european cu fonduri elveţiene”, a declarat edilul şef, Ion Lungu, precizând că grantul elveţian este de 85% din totalul finanţării, co-participarea autorităţii locale fiind de 15%.
Programul amintit are mai multe componente, precum cele de reabilitare termică a clădirilor, termoficare, furnizare de energie, iluminat public, transport public şi planificare urbană. Suma pusă la bătaie de partea elveţiană este de 40 de milioane de franci elveţieni, finanţate urmând a fi de maxim 10 proiecte din 4 localităţi urbane beneficiare din România. Proiectele au ca dată limită de înaintare data de 30 septembrie, în Moldova judeţul Suceava urmând a concura, până acum, cu Iaşi, Vaslui şi Bacău.