22 septembrie 2011

Douăsprezece străzi de pământ din zona centrală a Sucevei ar putea vedea asfaltul
• Este vorba despre artere vechi şi cu flux auto mai redus, banii pentru lucrări provenind din economiile la cele 5 proiecte POR
• „Găsesc de cuviinţă că şi acei oameni trebuie să se bucure de asfalt”, a precizat primarul Ion Lungu
Alte 12 străzi ale municipiului Suceava vor face obiectul unui proiect de reabilitarea, anunţă primarul Ion Lungu. Edilul şef a fost la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est(ADNRE) unde a tatonat terenul obţinerii de finanţare în contul economiei pe Suceava le-a făcut în urma adjudecării, la licitaţie, cu sume mai mici, a lucrărilor la cele 5 proiecte POR deja în materializare. Este vorba despre un surplus de circa 3 milioane de euro, bani care ar putea fi orientaţi înspre asfaltarea unor artere de pământ cu lungime redusă şi cu flux de circulaţie redus din zona centrală, cartierul Zamca şi din apropierea versantului de nord est. „Având în vedere faptul că toate proiectele au fost sub-licitate, s-a făcut o economie din sumele eligibile care ne reveneau de aproximativ 3 milioane de euro. Dacă sumele rambursabile de la UE sunt de 22,4 milioane de euro, în urma licitaţiilor s-a angajat aproximativ 19 milioane de euro. De aceea, în cadrul PIDU aprobat vom mai depune un proiect care se referă la reabilitarea a 12 străzi care, preponderent, se află în zona centrală a municipiului Suceava. Este vorba despre străzi mici şi vechi din zona centrală, cartierul Zamca şi de apropierea versantului de nord est”, a declarat primul gospodar al urbei. Vizate sunt străzile „Bogdan Vodă”, „Şt. O. Iosif”, „Păun Binciu”, „Petuniilor”, „Mihail Sadoveanu”, „Lascăr Lutiţia”, „Tăbăcarilor”, „Ştefan Ştefureac”, „Semicercului”, „Teodor Robeanu”, „George Coşbuc” şi „Solidarităţii”. Dacă proiectul va fi accesat, pentru fiecare din străzile amintite va fi cheltuită, în medie, câte o sumă de 250.000 de euro. „Găsesc de cuviinţă că şi aceşti oameni trebuie să se bucure de asfalt”, a precizat primarul Ion Lungu.
Planul Integrat de Dezvoltare Urbană(PIDU) al municipiului Suceava a fost aprobat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est încă din 2009, fiind printre primele de acest gen din ţară. PIDU cuprinde proiecte care sunt finanţate în cadrul Programului Operaţional Regional(POR), dar şi din alte surse financiare, acestea având ca scop, printre altele, reabilitarea mai multor străzi din municipiu, modernizarea pasajului CFR Burdujeni, realizarea de parcări subterane, modernizarea de parcuri, precum şi înfiinţarea unui sistem de supraveghere cu camere video a zonelor cu potenţial infracţional. Valoarea totală a fondurilor ce vor fi accesate prin POR 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor” este de 28,8 milioane de euro, eligibile fiind 22,4 milioane de euro.