18 septembrie 2011

Primăria se bate în instanţă cu Termica pentru terenurile de sub CET
• „Această situaţie durează din 2002-2003, când Primăria s-a intabulat pe terenurile societăţii, iar de atunci suntem din proces în proces”, spune directorul general Silviu Gemănari
• Primăria se prevalează de faptul că municipiul Suceava, în calitate de acţionar unic la Termica, nu a avut, ca aport în natură la capitalul social, terenurile în suprafaţă de 155,4 hectare

Societatea de termoficare Termica şi municipalitatea suceveană continuă seria proceselor prin care fiecare dintre părţi îşi revendică terenurile de sub Centrala Electrică de Termoficare(CET). Directorul general al producătorului, furnizorului şi distribuitorului de agent termic, Silviu Gemănari spune că firma pe care o conduce a câştigat procesul din luna mai 2011, un nou termen urmând a se consuma, în noiembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Această situaţie durează din 2002-2003, când Primăria, practic, s-a intabulat pe terenurile societăţii. Conducerea de atunci a acţionat în instanţă, iar de la acea dată suntem din proces în proces. În luna mai am avut un proces pe care l-am câştigat. În schimb, Primăria a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar următorul proces este în noiembrie, pe care noi sperăm să-l câştigăm”, declară Gemănari. Şeful de la Termica este de părere că litigiul nu afectează viitoarea concesionare a CET, aşa cum nu s-a răsfrânt nici asupra parteneriatului cu Adrem Bucureşti. Şi aceasta întrucât, titularul de contract este asociaţia dintre Primărie şi Termica şi, indiferent cine va câştiga procesul, terenurile disputate nu vor ieşi din interiorul ei. „Dacă ar veni un concesionar, titularul de contract va fi asociaţia dintre Termica şi Primărie, neexistând niciun impediment, deoarece, în orice variantă, suprafeţele în cauză rămân în asociaţie”, a pus în vedere directorul executiv al Termica, Silviu Gemănari.

Problema transferării către Termica a terenurilor municipalităţii de sub CET din Lunca Sucevei este pe tapet de ani buni, Demersul are în vedere stingerea datoriei pe care Primăria o are către producătorul, furnizorul şi distribuitorul de agent termic şi reprezentând contravaloarea diferenţei dintre preţul de producerea al energiei termice şi cel plătit de către consumatorii casnici. În cauză este suprafaţa de 155,4 hectare, consilierii municipali constatând, în mai multe şedinţe pe această temă, că la data înfiinţării Termica, în 2002, municipiul Suceava, în calitate de acţionar unic, nu a avut ca aport în natură, la capitalul social, dreptul de proprietate asupra terenurilor în suprafaţă de 155,4 hectare. Societatea comercială Termica, având ca unic acţionar municipalitatea suceveană, a fost înfiinţată prin HCL nr.64/2002, ca urmare a reorganizării Termoelectrica şi trecerii Centralei Electrice de Termoficare(CET) în domeniul public al municipiului Suceava şi în administrarea Consiliului Local. Capitalul social al noii firme a fost, la data înfiinţării, de 1.742.800 milioane lei vechi, fiind împărţit în 1.742.800 de acţiuni nominative, fiecare dintre ele cu o valoare de 1.000.000 de lei vechi. După constituire, Termica a efectuat numeroase demersuri administrative şi judiciare, pretinzându-se titulara dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor, şi încercând să înscrie acest drept în Cartea funciară. Iniţiativa a fost respinsă de Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava şi, mai apoi, şi de instanţele de judecată. Organele judecătoreşti au reţinut faptul că simpla înscriere a imobilelor în bilanţurile contabile nu poate însemna constituire a dreptului de proprietate asupra acestora.

Din anul 2002, sistemul de termoficare a reşedinţei de judeţ, inclusiv reţeaua de transport şi distribuţie, sunt concesionate societăţii comerciale Termica Suceava. Odată cu perfectarea a contractului între Adrem Invest Bucureşti şi partenerii suceveni, pentru construirea unei noi centrale de în cogenerare de înaltă eficienţă, actuala Centrală Electrică de Termoficare(CET) ar putea să fie scoasă din joc. Viitorul acesteia este încă incert, şi aceasta întrucât nicio o firmă nu a făcut vreo ofertă la licitaţia de concesionare a acesteia, organizată, în noiembrie 2010, de administraţia locală şi societatea comercială Termica. Pachetul de acţiuni deţinut de Consiliul Local a fost scos la licitaţie cu strigare în 10 aprilie 2009, însă la aceasta nu s-a prezentat niciun ofertant. Procedura s-a repetat pe 21 mai, acelaşi an, dată la care, de asemenea, nu s-a reuşit atragerea vreunui investitor. La sistemul termoficare centralizat sunt branşate 4.800 apartamente, cu aproximativ 60.000 locatari care aparţin de 104 asociaţii de proprietari. De asemenea, beneficiari ai CET erau de 155 case particulare, 530 agenţi economici şi 38 de unităţi bugetare.