07 septembrie 2011

Prefectul Popescu cere ministrului Mediului, László Borbély, să-l demită pe şeful SGA, Ioan Ungureanu
• Ungureanu s-ar face vinovat de scăparea de sub control a apelor scurse printr-o fisură a digului acumulării de la Lipoveni şi inundarea a 30 de gospodării
Prefectul Sorin Arcadie Popescu a solicitat ministrului Mediului şi Pădurilor, László Borbély, demiterea directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor(SGA) Suceava, Ioan Ungureanu. Aceasta după ce, potrivit unui comunicat al Prefecturii, câteva zeci de locuinţe din cartierul Iţcani, au fost inundate de apele acumulării Lipoveni.
În cursul zilei de marţi, în digul acumulării amintite a fost semnalată apariţia unei infiltraţii. Sistemul de Gospodărire a Apelor a luat măsura golirii controlate a acumulării, pentru a permite intervenţia la dig. Procesul s-a realizat la un debit de 5 mc/s, iar în dimineaţa zilei de miercuri, golirea de fund a fost deschisă 50% în aval, evacuând un debit de 10 mc/s. „Golirea a fost însă realizată fără verificarea stării albiei pârâului Dragomirna, ce traversează cartierul Iţcani din municipiul Suceava, aceasta fiind colmatată cu deşeuri lemnoase şi din plastic. Acest lucru a determinat crearea unui efect de baraj, inundând aproximativ 30 gospodării şi 10 locuinţe, înregistrându-se şi pagube materiale”, se arată în comunicatul Prefecturii. Sorin Arcadie Popescu, prefectul judeţului Suceava, s-a deplasat la faţa locului împreună cu şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina, Ion Burlui. Cei doi oficiali au analizat situaţia şi au dispus intervenţia operativă pentru evacuarea apei din gospodării. O comisie desemnată prin ordin al prefectului face identificarea, inventarierea şi evaluarea pagubelor.