Suspendarea tranzacţiilor cu certificate verzi ar putea periclita lucrările la noua centrală de termoficare a Sucevei
• „Este un aspect important, pentru că vânzarea lor reprezintă una dintre sursele de eficientizare a investiţiei”, declară primarul Ion Lungu
• Recent, Ministerul Mediului şi Pădurilor a informat că România nu mai poate efectua, temporar, tranzacţii sub Registrul Internaţional al Tranzacţiilor
Suspendarea temporară a tranzacţiilor cu certificate verzi s-ar putea reflecta negativ asupra eficienţei investiţiei pe care firma bucureşteană Adrem Invest o va face în noua centrala în cogenerare - energie electrică şi energie termică -, de la Suceava. Aşa a lăsat să se înţeleagă primarul Ion Lungu, care şi-a exprimat speranţa că tranzacţionarea va fi deblocată cât mai repede, astfel încât efectele suspendării să nu se răsfrângă asupra lucrărilor la noul obiectiv. „După cum am văzut, este o problemă destul de delicată cu aceste certificate verzi. Este un aspect important, pentru că vânzarea lor reprezintă una dintre sursele de eficientizare a investiţiei. Sperăm ca în cea mai scurtă perioadă de timp să se deblocheze tranzacţionarea, acestor certificate verzi, astfel încât să nu fie periclitată investiţia celor Adrem”, a declarat şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu. Contractul pentru amenajarea centralei a fost semnat la Suceava, pe 9 mai, acesta fiind parafat de preşedintele Adrem Invest Bucureşti, Adrian Bodea, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu şi directorul general al firmei de termoficare, Termica Suceava, Liviu Gemănaru. Edilul şef al reşedinţei arată că, în urmă cu mai puţin de 2 săptămâni, a fost eliberat certificatul de urbanism premergător autorizaţiei de construire, la începutul lui august Adrem Invest încheind contract cu Institutul de Studii şi Proiectări Energetice(ISPE) Bucureşti, cel care a proiectat şi Centrala Electrică de Termoficare(CET)în funcţiune. De asemenea, potrivit primarului Ion Lungu, Adrem a perfectat contracte pentru importarea utilajelor şi a stabilit o strategie de asigurare a biomasei.
Centrala care va fi ridicată în Lunca Sucevei este destinată să producă circa 44 MWh energie electrică şi până la 120 de MWh energie termică, fiind concepută în 3 module, dintre care două vor funcţiona pe bio-masă, iar unul cu turbine pe gaze naturale. Realizarea centralei loc în etape, prima componentă, pe gaze naturale, urmând a fi gata în decembrie 2012, dată la care va începe şi furnizarea de energie termică în sistem. Următoarele două module vor intra în funcţiune în 2013 şi 2014. Centrala este automată şi va consuma o cantitate de maxim 200.000 de tone de bio-masă, unul dintre modul fiind alimentat cu combustibil forestier, iar altul cu plante energetice care vor fi cultivate în zonele vecine cu municipiul Suceava. Investiţia în primele două module se ridică la 45 de milioane de euro, cel de al treilea costând încă 20 de milioane de euro. Principalul partener de finanţare al Adrem Invest este Unicredit Ţiriac Bank, montajul financiar fiind prevăzut a se derula pe durata a 10 ani. Centrala propriu zisă va fi deservită de 40 de lucrători, la care se va mai adăuga personal pentru „gospodăria” de bio-masă. Toate modulele sunt prevăzute a funcţiona în co-generare de înaltă eficienţă, cu randament de peste 85%.
De precizat este faptul că, recent, Ministerul Mediului şi Pădurilor a informat că România nu mai poate efectua, temporar, tranzacţii sub Registrul Internaţional al Tranzacţiilor. Aceasta înseamnă că sunt restricţionate de la tranzacţionarea internaţională şi certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. Certificatul verde este un document care atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie. Cota anuală obligatorie pentru 2011 este de 8,3% din energia electrică furnizată de fiecare furnizor consumatorilor finali.