29 septembrie 2011

Primăria dă 50.000 de lei pentru adăpostirea şi protejarea de ger a oamenilor străzii

În Suceava există persoane care se află în nefericita postură de a dormi pe stradă sau în parcuri, de a se adăposti în scări de bloc, gări ori canale

Municipalitatea suceveană se asociază cu Asociaţia „Lumină lină”, colaborarea având ca obiectiv asigurarea funcţionării Centrului social de noapte şi reinserţie socială a persoanelor fără adăpost „Sfânta Vineri”. Centrul de pe lângă Biserica „Sfânta Vineri” este singurul adăpost de noapte care oferă servicii sociale acestei categorii de beneficiari, Asociaţia „Lumină lină” fiind acreditată ca furnizor de servicii sociale. Scopul contractului dintre cele două părţi îl reprezintă susţinerea de la bugetul local a cheltuielilor de cazare şi masă, precum şi a contravalorii echipamentelor, serviciilor şi utilităţilor pentru funcţionarea serviciului amintit în ultimul trimestru al lui 2011. Această perioadă anului este cea în care, din cauza temperaturilor coborâte din sezonului rece, Centrul este ocupat la capacitate maximă, beneficiari urmând a fi, în fiecare lună, o medie de 50 de persoane fără adăpost. Astfel, de la vistieria suceveană va fi disponibilizată suma de 50.000 de lei, în aceeaşi perioadă a anului anterior, graţie parteneriatului dintre Primărie şi Asociaţia „Lumină lină” şi funcţionării Centrului de noapte, nu s-a mai înregistra niciun deces în rândul oamenilor străzii.

Beneficiarii serviciilor Centrului social de noapte şi reinserţie socială a persoanelor fără adăpost sunt sucevenii fără un acoperiş deasupra capului, prioritate având femeile însărcinate, familiile cu copii, persoanele vârstnice, suferinzii de boli cronice netransmisibile şi persoanele cu handicap. La amenajarea obiectivului, Asociaţia „Lumină lină” a participat cu suma de peste 62.000 de lei şi pune la dispoziţie 30 de camere cu 50 de locuri de cazare. Ministerul Muncii Familiei şi Egalităţii de Şanse a alocat fonduri de 562.000 de lei, efortul financiar al Primăriei a fost de 170.000 de lei, cheltuieli cu introducerea utilităţilor şi achiziţionarea unei bucătării „profesionale”. În municipiul Suceava există o categorie socială vulnerabilă care se află în nefericita postură de a dormi pe stradă sau în parcuri, să se adăpostească în scări de bloc, gări sau canale ori de a locui temporar la rude sau prieteni. În Suceava, în lua decembrie 2009, înainte de darea în folosinţă a Centrului, 3 oameni ai străzii au decedat ca urmare a hipotermiei.