22 septembrie 2011

Absolvenţii de anul acesta contribuie la creşterea numărului de şomeri
• Judeţul Suceava se situează sub media pe ţară a ratei şomajului
La 1 septembrie, Judeţul Suceava avea, potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 10.588 de şomeri, dintre care doar 4.459 primeau indemnizaţie de şomaj. „Numărul persoanelor care au ales să se înscrie în evidenţele Agenţiei şi care au condus la actuala pondere a şomerilor în totalul populaţiei active a judeţului a ajuns la 10.588 de persoane, dintre care 4.459 dintre acestea au dreptul la indemnizaţia de şomaj”, declară directorul executiv al AJOFM.
Potrivit legii, indemnizaţia de şomaj se acordă diferenţiat în funcţie, de stadiul de cotizare, respectiv pe o perioadă de 6 luni-pentru stagiu de 1 an; de 9 luni în cazul unei contribuţii de cel puţin 5 ani şi de 12 luni - la un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. Suma cordată lunar este de 75% din salariul minim brut pe ţară, pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin 1 an. La aceasta se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni, adică o cote procentuală diferenţiată în funcţie de stagiul de cotizare. Este vorba de 3% pentru stagiul de 3 ani, procentajul mergând până la 10% în cazul unei contribuţii de peste 20 de ani.
Rata şomajului a crescut, luna trecută cu 0,03%, ajungând la 4,17%. Potrivit şefului AJOFM, cauza o constituie înscrierea în evidenţele instituţiei a absolvenţilor din promoţia 2011 ai instituţiilor de învăţământ. Aurelia Focşa precizează că, luând în calcul şi această creştere, Suceava se situează sub media pe ţară a ratei şomajului. „Judeţul nostru se plasează cu 0,63% sub rata medie a şomajului, calculată la 4,8% în această perioadă”, subliniază Aurelia Focşa, director executiv al AJOFM.