10 septembrie 2010

Speriaţi de facturile mari la încălzire, zeci de suceveni cer debranşarea
• „Au venit oameni disperaţi la mine să ceară debranşarea, pentru că nu vor avea cu ce plăti”, spune primarul Ion Lngu
• Edilul şef cere sucevenilor să rămână conectaţi la sistemul centralizat care, în urma recentelor reabilitări, precum şi în perspectiva înfiinţării unei noi centrale, va deveni unul eficient
Municipalitatea suceveană refuză să semneze solicitările de debranşare de la sistemul centralizat de termoficare. Primarul Ion Lungu spune că mai mulţi locuitorii ai municipiului i-au bătut la uşa biroului, cerându-i să le aprobe tăierea ţevilor şi blindarea caloriferelor. Aceştia erau în panică din cauza zvonurilor privind eliminarea subvenţiilor şi ajutoarelor la încălzire, punând în vedere că nu vor putea niciodată achita facturi de 900-1000 de lei pe lună. Edilul şef pune în vedere că niciodată nu a dat şi nici nu va semna aprobări de debranşare, cu excepţia montării de alte surse de încălzire, respectiv a centralelor individuale pe gaze naturale. Dl. Lungu relifează că debranşarea parţială sau totală de la sistemul de termoficare este mai mult decât nerecomandată, această producând pagube celorlalţi proprietari din condominiu „Nu am dat niciodată aprobare la un apartament să se debranşeze parţial sau total, ci doar în ideea de se pune altă sursă de încălzire. Aceasta pentru că acolo unde se întâmplă acest lucru, se schimbă echilibrul termic, se face condens, cade faţada şi este afectată structura de rezistenţă a blocului”, relevă ocupantul fotoliului din Areni.
Primarul Ion Lungu cere sucevenilor să rămână conectaţi la sistemul centralizat de încălzire care, în urma recentelor reabilitări, precum şi în perspectiva înfiinţării unei noi centrale, va deveni unul eficient. Pe de altă parte, edilul şef anunţă că persoanelor cu probleme vor face obiectul ajutoarelor financiare excepţionale. „Au venit oameni disperaţi la mine să ceară debranşarea, pentru că nu vor avea cu ce plăti. Acestora le-am spus că vor avea parte de un ajutor de 5 milioane de lei vechi, astfel încât să aibă cu ce plăti la iarnă”, a conchis primarul Ion Lungu. În municipiul Suceava există 870 de blocuri, cu 1866 de scări, şi 34.528 de apartamente, dintre acestea din urmă, 10.156 având centrală proprie pe gaze naturale, restul de 24.372 fiind racordate la sistemul centralizat de termoficare.