Faţă de anul trecut, la Bursă,
Număr neaşteptat de mare de angajatori şi absolvenţi mai interesaţi de cât se crede
• Meserii pe toate gusturile, dar şi ...
Peste 70 de angajatori au venit, ieri, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată, de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava. În contextul economic actual, directorul executiv Aurelia Focşa este plăcut surprinsă de acest lucru, mai ales că, în urmă cu un an, ofertanţii de job-uri au fost în număr de doar 31. „Sunt căutate diverse profesiuni şi meserii, începând de la absolvenţii de studii profesionale, medii şi până la cei cu studii universitare. Căutaţi sunt muncitori necalificaţi, tâmplari, sudori, prelucrători prin aşchiere sau muncitori în construcţii, în timp ce absolvenţii de studii superioare vor putea lucra ca economişti, ingineri în construcţii civile sau de drumuri şi poduri, precum şi ca inspector de asigurări ori consultant financiar”, spune dna Aurelia Focşa, adăugând că nu lipsesc ofertele din domeniul hotelier, service-ului auto şi construcţiilor de maşini.
• ... amatori de slujbe treziţi mai târziu
La deschiderea de la ora 10.00 a târgului de job-buri pentru absolvenţi prezenţa era una destul de mică, lipsa de participare fiind pusă pe seama orei relativ matinale pentru această categorie de tineri, obişnuită încă cu perioada de vacanţă. „Prezenţa ar trebui să fie una mare, având în vedere numărul mare de absolvenţi, până acum, în evidenţa noastră fiind circa 2000 de dosare de la absolvenţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi tot pe atâţia ar trebui să fie la standurile angajatorilor. Poate nu au venit la prima oră, însă noi îi aşteptăm şi suntem convinşi că vor răspunde aşteptărilor noastre”, a explicat Aurelia Foşca. Într-adevăr, numărul participanţilor avea să crească pe parcurs, proaspăt ieşiţii de pe băncile şcolii nedovedindu-se atât de dezinteresaţi pe cât s-ar fi putut credea.
• Tinerii sunt dispuşi la compromisuri
Iată ce ne-au declarat doi dintre ei: Camelia Coca: „Sunt absolvent de anul trecut al Facultăţi de Hidrotehnică de la Iaşi. M-ar interesa ceva pe domeniul meu, însă la standuri nu se găsesc asemenea locuri de muncă. Am mai lucrat înainte la o firmă, dar s-au făcut reduceri de personal şi am venit să văd ce oferte sunt. Aş putea să accept şi alte slujbe, dar depinde şi de ofertă – nu neapărat cea financiară – ci să fie ceva la care mă pricep”. Ionuţ Nechifor: „Am terminat anul acesta Facultatea de Geografie şi am venit să văd dacă găsesc ceva. Sunt slabe speranţe să pentru ceva în domeniul meu, pentru că nu am făcut pedagogia, ca să devin profesor. Acum m-am înscris la master, la de Turism şi Dezvoltare Regională, pentru că turism se mai face încă. Până un alta aş accepta o slujbă de agent de vânzări, agent de asigurări, ceva...”.
• Firmele sunt dispuse să îi lanseze pe începători
În ceea ce îi priveşte pe angajatori, la Star Mod Suceava căutare au confecţionerii textilişti şi liftierii. Reprezentanta firmei spune că este nevoie de personal calificat, atât tânăr, cât şi mai trecut de prima tinereţe, generaţia lucrătorilor cu stagii vechi apropiindu-se de pensionare. „Nu mai sunt unităţi şcolare care au specializări de confecţioneri textile, toate fiind desfiinţate, iar cei mai în vârstă merg la pensionare”, a precizat Cristina Percheschi. La societatea de asigurări ARDAF, la bătaie sunt scoase slujbele de agenţi de asigurare şi de inspector coordonator. Ambele se adresează absolvenţilor de studii medii, însă în cel de al doilea caz, candidatul trebuie să aibă ceva experienţă.
„Experienţa este un avantaj pentru oricine. Absolvenţii pot lucra, pentru început, ca agenţi de asigurări, această slujbă reprezentând un punct de plecare”, reliefează Narcisa Verciuc. Responsabilul RADAF crede că bursa locurilor de muncă este o modalitate facilă şi utilă de a dialoga cu oamenii, de fiecare dată, apărând şi rezultate.