22 septembrie 2010

Pre-contractanţii de la fostele blocuri „Kosovo” vor locui cu chirie în propriile apartamente
Beneficiarii încă nu şi-au plătit diferenţa de bani necesară pentru a deveni proprietari, demersul vizând protejarea locuinţelor pe timpul iernii
• Întrucât nu există o asociaţie de proprietari, cei care se vor muta, ar putea să nu aibă parte de utilităţi
Conducerea primăriei Suceava le-a propus ieri, sucevenilor care, la începutul anilor 90, au precontractat şi achitat avans la apartamentele care s-au construit în blocurile nr. 20, 21, 22, să se mute cu chirie în locuinţele care le revin. Într-o întâlnire cu o parte a acestora, primarul Ion Lungu le-a spus celor prezenţi că, în caz contrar, la iarnă, din cauza dezechilibrului termic, pereţii, cât şi instalaţiile, interioare, riscă degradarea. „Dacă aceşti oameni nu se vor muta în acest an, apartamentele se degradează, pentru că nu se asigură echilibrul termic”, subliniază edilul şef, adăugând că nivelul chiriei va fi stabilit, la cuantumul celui de pe piaţa imobiliară, printr-o hotărâre de Consiliul Local. Un mare impediment îl reprezintă faptul că cei 71 de suceveni, dintre care 44 cu apartamente pre-contractate, vor trebui să se constituie în asociaţiei de proprietari care să încheie contracte de furnizări servicii cu firme le utilităţi, altfel aceştia neputând beneficia de apă rece, apă caldă, gaze naturale şi energie electrică. „Primăria a dus acolo utilităţi, este apă, canalizare, şi le-am pus centrale pe gaze naturale în fiecare apartament”, precizează edilul şef. Dl. Lungu spune că aceştia vor trebui să achite chirie până vor veni cu diferenţa dintre suma plătită la pre-contractare şi cea stabilită de evaluator pentru locuinţa finalizată la cheie, moment în care vor ajunge proprietari deplini. La fel, unii şi-ar putea vinde apartamentul, iar cu banii obţinuţi să-şi onoreze obligaţia către primărie şi, pe deasupra, să-şi recupereze şi investiţia iniţială. Nu în cele din urmă, nemulţumiţii de faptul că sunt puşi la plată, au posibilitatea de a se adresa instanţei. În această din urmă variantă, dacă organele judecătoreşti le vor da dreptate, sucevenii cu pricina ar avea fericita şansă de deveni proprietari fără a mai scoate bani în plus din buzunar.
Sumele în plus care vor fi scoase din buzunar pot ajunge şi la 40.000 de euro
Primăria Suceava a alocat pentru finalizarea, în vara aceasta, a blocurilor 20, 21 şi 22, fonduri de peste 8 milioane de lei, primarul Ion Lungu punând în vedere că, dacă procedează în afara prevderilor legale, riscă să dea socoteală în faţa Curţii de Conturi. „Din păcate, suntem în blocaj, cei 44 de viitori proprietari care, au avut pre-contracte, nevrând să plătească diferenţa de bani, lucru care nu este posibil”, relevă primarul. Dl. Lungu precizează că, la Blocul nr. 22 au fost făcute evaluări şi stabilite diferenţele de achitat, la celelalte două imobile, evaluatorii urmând a-şi termina treaba într-o lună. Astfel, la imobilul amintit, viitorii proprietari de apartamente cu 2 camere(5 dintre ei) şi 4 camere(restul de 7) sunt siliţi să vină la primărie cu sume cuprinse între 40.431 de lei(circa 10.000 de euro) şi 155.089 lei (aproximativ 40.000 de euro).
Unele voci au acuzat autorităţile locale de trafic de influenţă şi pe organele judecătoreşti de lipsă de imparţialitate
Beneficiarii veniţi la dialogul cu şeful municipalităţii i-a reproşat acestuia că sunt puşi să plătească pentru că locuiesc în propria casă, cerând, potrivit unei hotărâri definitive şi irevocabile, ca administraţia locală să le scadă, din sumele datorate, pe cele reprezentând daunele cominatorii pentru întârzierea cu care li se vor preda efectiv apartamentele. Reamintim că, prin Decizia nr. 1620 din octombrie 2005, Curtea de Apel Suceava a obligat Primăria să predea apartamentele până pe 19 august 2006, în caz contrar de la bugetul local urmând a fi plătite penalizări de 10 lei pentru fiecare zi de întârziere vechi. Juristul executivului Paul Iftime le-a spus celor în cauză că termenul de 10 luni stabilit de instanţă a fost unul nerealist, în acest interval abia putând organizate licitaţiile şi desemnate firmele constructoare. Auzind că hotărârea respectivă nu mai este valabilă, unele voci din sală au acuzat autorităţile locale de trafic de influenţă şi pe organele judecătoreşti de lipsă de imparţialitate, exprimându-şi, în acelaşi timp, intenţia de strămuta procesele.
Dacă deliberativul local va aproba, diferenţa rezultată din evaluări ar putea fi plătită eşalonat într-un interval de 2-3 ani
O parte din participanţi şi-au exprimat buna credinţă, arătând că, în ciuda disponibilităţii de care dau dovadă, nu şi-ar putea achita diferenţa de bani decât dacă autorităţile vor găsi o posibilitate de eşalonare în timp a obligaţiilor. La solicitarea acestora, primarul Ion Lungu a promis că va avea o iniţiativă legislativă pe care o va pune pe masa de lucru a Consiliul Local, astfel încât diferenţa rezultată din evaluări să poată fi plătită într-un interval de 2-3 ani. Ansamblul de blocuri nr. 20, 21, 22 se află pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”, la intrarea în municipiul Suceava dinspre Fălticeni şi, în contrast cu un bloc ridicat prin ANL, creau o imagine dezolantă reşedinţei de judeţ. De aceea, scheletele de beton au fost numite şi „Blocurile Kosovo”. Ridicarea blocurilor a început în prima parte a anilor 90, de lucrări lepădându-se defunctele Regia Autonomă de Utilităţi Comunale şi Locative(RAUCL) şi societatea de construcţii „Castor”. În ciuda faptului că avansurile la viitoarele apartamente au intrat în casieriile celor doi contractanţi, instanţa a obligat primăria Suceava la continuarea execuţiei, în calitate de „preluator” şi administrator al fondului locativ al fostei RAUCL.