Rădăuţenii se plâng de căldură prea mare în apartamente
• Aceasta graţie punerii în folosinţă, încă din iarna trecută, a centralei în cogenerarea amenajate în cadrul Proiectului „Utilităţi şi mediu”
• „Acesta ar fi primul caz din ţară în care consumatorii reclamă că e prea cald în case”, remarcă preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur
O bună parte a locuitorilor municipiului Rădăuţi nu au de ce se plânge când vine vorba de încălzirea din sezonul rece, ba chiar din contră, ca urmare a căldurii prea mari din apartamente, aceştia sunt nevoiţi să mai stea, din când în când, şi cu ferestrele deschise. Cel puţin aşa a declarat viceprimarul Simion Sticleţ, într-o întâlnire pe tema termoficării care a avut loc ce ceva timp în urmă la Palatul Administrativ, edilul rădăuţean menţionând că acest fenomen se întâmplă de anul trecut, după ce municipalitatea a emis bilete la ordin de 900.000 de euro şi a dat în folosinţă centrala termică în cogenerare construită în cadrul Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. „Am reuşit să punem centrala în funcţiune, aceasta lucrează la capacitate, producem şi curent, însă mai avem de achitat vreo 300.000 de euro datorii la firmele care au lucrat la darea în folosinţă. Problema este că temperatura este mare, mulţi cetăţeni reclamând că au prea multă căldură. Aceasta şi datorită faptului că, deja, o mare parte dintre ei şi-au făcut izolaţie termică la blocuri, iar mulţi lasă, iarna, geamurile deschise la apartamente. Agentul termic porneşte la temperatură mare din circuitul primar şi nu poate fi reglat în alt mod, pentru că trebuie să ajungă în parametri corespunzători până la periferie. Cred că, în această situaţie, proprietarii de apartamente ar trebui să-şi introducă sisteme de reglare în locuinţe”, spune dl Sticleţ, adăugând că, probabil, asemenea ajustări s-ar putea face şi din punctele termice. „Acesta ar fi primul caz din ţară în care consumatorii reclamă că e prea cald în case”, remarcă preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.
Adjunctul şefului administraţiei rădăuţene, Simion Sticleţ, arată că, în aceste circumstanţe, s-au înregistrat în jur de 250 de cereri de conectare la sistemul centralizat, asigurarea, prin hotărâre a Consiliului Local a unei gigacalorii la un preţ redus fiind o facilitate pentru atragerea şi a altor consumatori. În municipiul Rădăuţi există 6500 de apartamente, Simion Sticleţ sperând că, în cel mult doi ani, împrumuturile făcute vor fi achitate şi că se va mai „face încă un pas înainte”. Toate instituţiile publice, inclusiv Primăria, sunt beneficiari ai serviciilor noii centrale, mai puţin 30% din unităţile şcolare, care sunt dotate cu centrale individuale pe încălzire. Tendinţa de renunţare la „cazanul comun” s-a manifestat după ce, repetate rânduri, din cauza datoriilor furnizorul de gaze naturale a sistat alimentarea centralei. La nivelul lunii august, debitele Primăriei la această prestaţie se ridicau la circa 3 milioane de lei, în timp ce Servicii Comunale, operatorul de termoficare, datora circa 680.000 de lei. „S-a tăiat gazul, unii s-au speriat iar efectul a fost debranşarea. Aceştia şi-au spus că decât să stea cu frica întreruperii gazului, mai degrabă se dotează cu centrale proprii. Noi ducem o politică prin care preţul energie termice să fie mai mic, astfel încât să blocăm alte cereri de debranşarea din reţea”, a reliefat viceprimarul Sticleţ. Concurenţa ar putea veni de la firmele austriece Egger şi Schweighofer din prejma municipiului care produc, pe deşeuri de lemn, şi mai ieftin, energie termică pentru aproximativ 7000 de locuinţe. De spus ar mai fi că, în municipiul Rădăuţi, 1000 de persoane, care locuiesc mai ales, în zona „Toloacă”, se încălzesc cu sobe şi primesc ajutoare la procurarea combustibililor solizi.