16 septembrie, Ziua internaţională a stratului de ozon
Frigiderele şi sprayurile, pericol la adresa păturii de protecţie împotriva ultravioletelor
• Radiaţiilor ultraviolete provoacă îmbătrânire prematură, arsuri ale pieii, cancer de piele, cataractă, boli infecţioase, slăbirea sistemului imunitar
Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava adresează un apel tuturor factorilor de decizie, politicienilor, specialiştilor, cadrelor didactice, studenţilor, elevilor, jurnaliştilor, cât şi întregii populaţii, să-şi concentreze eforturile şi să colaboreze pentru aplicarea măsurilor de prevenire şi stopare a degradării stratului de ozon. Mesajul este lansat cu prilejul Zilei Internaţionale a stratului de ozon, directorul executiv al APM, Iluţă Cocriş, declarând că scopul demersului este asigurarea sănătăţii generaţiilor prezente şi viitoare şi dreptului cetăţenilor de a se bucura de un mediu sănătos.
Ziua internaţională a stratului de ozon este sărbătorită pe 16 septembrie, zi în care a fost adoptat Protocolul de la Montreal, privind substanţele care epuizează stratul de ozon. Documentul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1989, circa 175 de state şi Uniunea Europeană fiind membre semnatare. Oamenii de ştiinţă au descoperit că degradarea stratului de ozon este cauzată de cloro-fluoro-carburi, produse folosite ca refrigerenţi în instalaţii de răcire şi constituenţi în spray-urile cu aerosoli. Eliberate în atmosferă, aceste substanţe se descompun, iar clorul rezultat reacţionează cu moleculele de ozon, distrugându-le. Stratul de ozon este localizat în stratosferă la altitudinea de 20-30 km şi constituie un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte a radiaţiilor ultraviolete, „raze” periculoase pentru organismele vii. În cantităţi mari, acestea din urmă provoacă îmbătrânire prematură, arsuri ale pieii, cancer de piele, cataractă, boli infecţioase, slăbirea sistemului imunitar. De asemenea, razele ultraviolete acţionează asupra structurii ADN, ducând la modificări în ecosistemele acvatice şi terestre cu implicaţii majore în echilibrul trofic. Gaura de ozon de deasupra Antarcticii continuă să se extindă dar se speră la o închidere a ei până în 2030-2070, ajungându-se din nou la nivelul anilor '80. În România, cele mai importante acte normative care reglementează protecţia mediului înconjurător şi a stratului de ozon sunt Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, Legea nr. 84/1993 cu referire la protecţia stratul de ozon şi H.G. 58/2004 referitor la Programul naţional de eliminare treptată a substanţelor care distrug stratul de ozon.