24 septembrie 2009


Viitorul şi confortul termic al sucevenilor costă 25 de milioane de euro
· Aleşii urbei reşedinţă au hotărât abandonarea centralei termice din Lunca Suceavei şi construirea a uneia noi, cel mai probabil pe resturi de lemn
· Potenţialul investitor ar avea la îndemână 300.000-400.000 de metri cubi de deşeuri, rezultate din prelucrarea unui milion de metri cubi de buşteni anual
Consilierii locali au reactualizat, în şedinţa de ieri, strategia de termoficare a municipiului Suceava prin propunerea realizarea unei noi centrale de cogenerare, dimensionată la necesarul real de consum de energie termică al urbei reşedinţă. Printr-o hotărâre a deliberativului municipal din martie anul acesta a fost aprobată implicarea capitalului privat la Termica, acest lucru trebuind să se facă prin vânzarea la licitaţie cu strigare a pachetului de acţiuni deţinut de municipalitate la producătorul, furnizorul şi distribuitorul de energie termică. Deşi au fost cumpărate mai multe caiete de sarcini, la cele două runde de licitaţie din 6 aprilie şi, respectiv, 21 mai, nu s-a prezentat niciun ofertant.
· Amânarea unei decizii este de natură să provoace sincope în funcţionarea actualul sistem
În aceste condiţii, vechea strategie din martie 2005 este considerată depăşită, în perspectivă urmând a fi înfiinţată o societate mixtă în care Termica va veni cu terenul şi accesul la utilităţi, iar investitorul cu aportul financiar necesar. Noua centrală ar urma să fie amenajată în circa 2 ani, suma investită ridicându-se la 25 de milioane de euro. La finalizarea obiectivului, autorităţile locale ar putea decide atribuirea contractului de concesiune a activităţii de transport şi distribuire a agentului termic către societatea mixtă astfel constituită. În ceea ce priveşte actuala centrală pe huilă, aceasta ar urma să-şi continue activitatea prin privatizare, atât pe partea de producere a energiei termice, cât şi a celei electrice, în scopul fiind preluarea vârfului de sarcină din sistem, dar şi al susţinerii unui viitor parc industrial. Potrivit prevederii noii strategii privind termoficarea Sucevei, ambele proceduri trebuie derulate într-un interval de timp cât mai scurt, amânarea unei decizii fiind de natură să provoace sincope în funcţionarea actualul sistem.
· Din fericire, pentru iarna lui 2010 există stocuri de combustibil suficiente
Primarul Ion Lungu reliefează că, la nivel naţional, centralelor termice mari se află într-o situaţie critică, multe dintre acestea fiind în imposibilitatea de asigura furnizarea de încălzire în sezonul rece 2009-2010. „Dacă până acum strategia noastră a fost de a vinde în totalitate Termica, lucru care a eşuat, de această dată dorim să realizăm o centrală dimensionată la necesarul de energie termică a municipiului Suceava”, subliniază dl. Lungu, adăugând că reprezentaţii Consiliului local în AGA şi conducerea Termica vor veni cu o propunere concretă în următoarea lună. Edilul şef spune că trebuie luată în considerare varianta unei centrale care să valorifice deşeurile de lemn din judeţ, estimările făcute evidenţiind că potenţialul investitor ar avea la îndemână 300.000-400.000 de metri cubi de resturi din prelucrarea unui milion de metri cubi de buşteni, aprobat anual de Direcţia Silvică. Ocupantul fotoliului din Areni precizează că avut întrevederi pe această temă cu firma Kelog din Austria, precum şi cu investitorii austriecii de la Schweighofer, din apropierea Rădăuţiului, care ar putea construi centrale pe biomasă. „Sper ca, până la sfârşitul anului, să avem o strategie de realizare a unei noi capacităţi la Termica. Sigur, realizarea unei noi centrale durează doi ani, iar până atunci ne vom chinui şi vom merge din inerţie pe actualul CET”, explică dl. Lungu, iterând că, din fericire, pentru iarna lui 2010 există stocuri de combustibil suficiente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu