În disperare,
Agricultorii suceveni îşi pun bovinele cu capul sub secure
· Crescătorii sunt descurajaţi de sprijinul financiar mic primit de la stat, până în iulie 2009 tăiate fiind, oficial, 2000 de vaci, mai puţin cele sacrificate în gospodării şi unităţi fără clasificatori europeni
· O fermă cu 10 vaci de lapte de rasă a fost tranşată din cauză că, timp de mai multe săptămâni, cu intermitenţă, nu a avut cui să ducă laptele muls
Judeţul Suceava ar putea să piardă faima de cel mai important crescător de bovine din ţară. Aceasta pentru că, de bună vreme, sătenii, dar şi marii fermieri suceveni renunţă la una dintre preocupările tradiţionale autohtone, punându-şi vacile cu capul sub secure. Potrivit unei statistici a Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, mai mult de 2000 de capete de bovine au căzut, , doar în unităţile de sacrificare cu clasificatori autorizaţi conform normelor europene. Este vorba despre abatoarele care fac clasificarea carcaselor de bovine potrivit reglementărilor comunitare, beneficiarii care se încadrează în aceste criterii primind 100 de lei subvenţie pentru fiecare bucată predată. Lya Chiriac, şef Serviciu „Ajutoare de stat şi măsuri de piaţă” din cadrul APIA, este de părere că acesta este doar vârful aisbergului, o parte dintre crescători ducându-şi animalele la unităţile de sacrificare fără clasificatori, fiind luate în evidenţă la abatoarele din judeţele vecine sau ajungând pradă consumului propriu la fermierilor. Dna Chiriac susţine că evidenţa APIA este urmare a raportărilor celor 4 abatoare în regulă din Judeţe, respectiv Avastar Liteni, Alsab Rădăuţi, Danilievici Gura Humorului şi Harald Măzănăieşti, oficialul instituţiei evidenţiind că are informaţii potrivit cărora o fermă cu 10 vaci de lapte de rasă a fost tranşată din cauză că, timp de mai multe săptămâni, cu intermitenţă, nu a avut cui să ducă laptele muls. Pe de altă parte, iterează oficialul APIA, cei care vor să scape de o corvoadă în plus, apelează la samsari, care ar putea să le ofere un preţ mai bun decât cel cu tot cu subvenţie. „Vaca trebuie mulsă pentru că, altfel o nenoroceşti. Lumea taie vacile şi în gospodării, pentru că nu are unde să ducă laptele. Sunt sacrificate multe animale şi, scăzând efectivul. Se diminuează şi cantitatea de lapte pu8să pe piaţă”, declară Lya Chiriac, şeful Serviciului „Ajutoare de stat şi măsuri de piaţă” la APIA.
Agricultorii suceveni îşi pun bovinele cu capul sub secure
· Crescătorii sunt descurajaţi de sprijinul financiar mic primit de la stat, până în iulie 2009 tăiate fiind, oficial, 2000 de vaci, mai puţin cele sacrificate în gospodării şi unităţi fără clasificatori europeni
· O fermă cu 10 vaci de lapte de rasă a fost tranşată din cauză că, timp de mai multe săptămâni, cu intermitenţă, nu a avut cui să ducă laptele muls
Judeţul Suceava ar putea să piardă faima de cel mai important crescător de bovine din ţară. Aceasta pentru că, de bună vreme, sătenii, dar şi marii fermieri suceveni renunţă la una dintre preocupările tradiţionale autohtone, punându-şi vacile cu capul sub secure. Potrivit unei statistici a Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, mai mult de 2000 de capete de bovine au căzut, , doar în unităţile de sacrificare cu clasificatori autorizaţi conform normelor europene. Este vorba despre abatoarele care fac clasificarea carcaselor de bovine potrivit reglementărilor comunitare, beneficiarii care se încadrează în aceste criterii primind 100 de lei subvenţie pentru fiecare bucată predată. Lya Chiriac, şef Serviciu „Ajutoare de stat şi măsuri de piaţă” din cadrul APIA, este de părere că acesta este doar vârful aisbergului, o parte dintre crescători ducându-şi animalele la unităţile de sacrificare fără clasificatori, fiind luate în evidenţă la abatoarele din judeţele vecine sau ajungând pradă consumului propriu la fermierilor. Dna Chiriac susţine că evidenţa APIA este urmare a raportărilor celor 4 abatoare în regulă din Judeţe, respectiv Avastar Liteni, Alsab Rădăuţi, Danilievici Gura Humorului şi Harald Măzănăieşti, oficialul instituţiei evidenţiind că are informaţii potrivit cărora o fermă cu 10 vaci de lapte de rasă a fost tranşată din cauză că, timp de mai multe săptămâni, cu intermitenţă, nu a avut cui să ducă laptele muls. Pe de altă parte, iterează oficialul APIA, cei care vor să scape de o corvoadă în plus, apelează la samsari, care ar putea să le ofere un preţ mai bun decât cel cu tot cu subvenţie. „Vaca trebuie mulsă pentru că, altfel o nenoroceşti. Lumea taie vacile şi în gospodării, pentru că nu are unde să ducă laptele. Sunt sacrificate multe animale şi, scăzând efectivul. Se diminuează şi cantitatea de lapte pu8să pe piaţă”, declară Lya Chiriac, şeful Serviciului „Ajutoare de stat şi măsuri de piaţă” la APIA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu