29 septembrie 2009


Comisia Europeană trimite 4 milioane de euro pentru îndepărtarea urmărilor potopului din iulie 2008 din judeţul Suceava
· Pe fondul actualei instabilităţi guvernamentale, există puţine şanse ca banii să ajungă în teritoriu până la venirea sezonului rece, pe durata căruia, sub nicio formă, nu mai pot fi făcute lucrări de reabilitare la infrastructura afectată de calamităţi
· „Urmează ca memorandumul să fie aprobat în Guvern, pentru ca, ulterior, să putem beneficia de aceste fonduri”, precizează preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur
Comisia Europeană a orientat înspre Bucureşti fondurile solicitate pentru eliminarea efectelor inundaţiilor de proporţii din Moldova de la finele lui iulie 2008, Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care spune că judeţul pe care îl păstoreşte va beneficia, cu destinaţia amintită, de aproape 4 milioane de euro. Pe fondul actualei instabilităţi guvernamentale, există şanse mici ca banii să ajungă în teritoriu până la venirea sezonului rece, pe durata căruia, sub nicio formă, nu mai pot fi făcute lucrări de reabilitare la infrastructura afectată de calamităţi. Acesta şi în condiţiile în care - spune dl. Flutur - Secretariatul general al Guvernului elaborează, încă, memorandumul privind repartizarea sprijinului financiar al Uniunii Europene. Gheorghe Flutur spune că ajutorul comunitar va fi destinat repunerii în funcţiune a obiectivelor la care revărsările de ape au făcut stricăciuni, respectiv a drumurilor naţionale, judeţene, comunale şi locale, pasajelor, podurilor, podeţelor, digurilor, apărărilor de maluri, pasarelelor, zidurilor de protecţie, alimentărilor cu apă, canalizărilor, staţiilor de epurare, bazinelor de colectare, fântânilor, puţurilor de adâncime, etc. „Urmează ca acest memorandum să fie aprobat în Guvern, pentru ca, ulterior, să putem beneficia de aceste fonduri. Această aprobare vine ca urmare a demersurilor pe care noi le-am făcut în 24 februarie 2009, fiind aprobate de Comisia de buget-finanţe a Parlamentului European”, a spus Gheorghe Flutur, adăugând că ajutorul este de 11,7 milioane de euro, beneficiare fiind judeţele moldovene Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ, precum şi judeţul Maramureş.
Reamintim că, la finele lui februarie, dl Flutur a cerut şi a obţinut, în Comisia de buget-finanţe a Parlamentului European de la Bruxelles, activarea Fondului de solidaritate pentru judeţele din nordul şi estul României afectate de calamităţile de la sfârşitul lui iulie 2008. Este vorba despre Maramureş, Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi, suma solicitată şi în aflată discuţie fiind de 11 milioane de euro. Aceasta după ce, în august 2008, şeful CJ s-a adresat în scris euro-parlamentarilor români, cărora le-a solicitat să susţină, la Parlamentul European, demersurile de deblocare a sprijinului financiar de urgenţă din Fondul comunitar „Solidaritatea”. Şeful administraţiei judeţene a făcut acest gest şi în numele Euro-regiunii „Prutul de Sus”, Ucraina şi Republica Moldova fiind, de asemenea, potopite de ape. O solicitare similară a fost înaintată şi din partea Consiliului Regional de Dezvoltare Nord Est, al cărui şef este suceveanul Gheorghe Flutur, vizată fiind şi ajutorarea judeţelor inundate din Moldova de dincoace de Prut. Dl. Flutur a avut, în acest sens, şi o întâlnire cu Georgio Ficarelli, oficial în cadrul reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.
Ploile torenţiale şi revărsările de ape din 24-29 iulie 2008, din judeţul Suceava, au făcut stricăciuni în 7632 de gospodării. Potrivit unei analize a Consiliului Judeţean, prezentată pe 30 iulie anul trecut, 87 de locuinţe ale populaţiei fuseseră rase în întregime de pe faţa pământului, două au fost mistuite de incendii provocate de descărcări electrice, două au fost afectate de alunecări de teren, iar alte 117 imobile de locuit erau ameninţate cu iminenţa prăbuşirii. Din cauza viiturilor, 10.137 de fântâni au ajuns de nefolosit. Distruse, în diferite proporţii au fost drumuri comunale în lungime de 1004 km, 2 km de drumuri naţionale, 3 km de sisteme de alimentare cu apă şi aproape 80 km de drumuri judeţene. Stricăciuni au suferit lucrarea SAPARD de la Marginea, 81 de poduri, 563 de podeţe, 95 de obiective social-economice, 10 autoturisme, 12 linii electrice de medie de tensiune şi 91 de posturi de transformare. Şeful executivului judeţean Gheorghe Flutur, informa că evaluările făcute au scos în evidenţă pagube de peste 300 de milioane de lei(3000 de miliarde de lei vechi). Domnia sa preciza că la 100 de milioane de lei(1000 de miliarde de lei vechi) se ridicau stricăciunile la drumurile judeţene şi podurile din administrarea Consiliului Judeţean, diferenţa de 200 de milioane de lei(2000 de miliarde lei vechi) regăsindu-se la drumurile comunale, podeţe sau alte obiective din raza de competenţă a administraţiilor locale. Dl Flutur, reliefa că, în cazul în care se iau în considerare şi distrugerile suferite de diverse instituţii, pagubele contabilizate se ridicau la circa 150 de milioane de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu