27 septembrie 2009










Topul firmelor private sucevene, ediţia a XIV-a




Întreprinzătorii mici şi mijlocii, doar nişte vaci bune de muls




• „Foarte mulţi, inclusiv din domeniul politic şi cel al administraţiei, se uită la noi doar ca la nişte furnizori de taxe şi impozite”, a evidenţiat la Suceava, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM




• În condiţiile în care IMM participă cu 70% la constituirea produsului intern brut, politicienii de la toate partidele şi-au încălcat promisiunile şi au dat întreprinzătorilor doar jumătate din procentajul de 0,4% din PIB făgăduit




• „Am elaborat un cod etic al omului de afaceri. Cred că, prin similitudine, ar trebui întocmit şi un cod etic al politicianului”, a opinat dl. Nicolae Viţelaru, preşedintele Federaţiei Patronale a IMM din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est




Peste 300 de firme private mici şi mijlocii din judeţ s-au reunit, la finele săptămânii trecute, la Hotelul Aristocrat din Suceava, pentru a marca încă un an de activitate şi ai premia pe cei mai merituoşi dintre oamenii de afaceri. Deşi, reprezentanţii IMM au fost răsplătiţi pentru rezultatele obţinute în 2008, întâlnirea a fost nu doar prilej de bucurie, ci şi un moment de evidenţiere a problemelor pe care întreprinzătorii privaţi le întâmpină din cauza hăţişului legislativ românesc, dar a actualei crize economice şi financiare. Festivitatea de premiere s-a dorit a fi o recunoaştere a performanţelor şi succeselor firmelor sucevene, clasamentul fiind întocmit în funcţie de profitul brut, numărul de salariaţi, domeniul de activitate şi cifra de afaceri. Organizatorii au dat premii speciale pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă, dinamica dezvoltării, promovarea tehnologiilor performante, calitatea produselor şi serviciilor, noi investiţii pe plan local, managementul firmei şi promovarea IMM, precum şi tinerilor întreprinzători şi femeilor manager.




De vină pentru dificultăţile cu care întreprinderile mici şi mijlocii se confruntă este Ministerul de Finanţe




Manifestarea a fost deschisă de preşedintele executiv al Federaţiei Patronale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţul Suceava, Mihai Deliu, care a relevat că topul de anul acesta este unul mai special în comparaţie cu ediţiile anterioare. Ineditul a constă în dificultăţile cu care oamenii de afaceri s-au confruntat în ultimul an, domnia sa relevând că „greutăţile provin de la Ministerul de Finanţe”. Liliana Agheorghicesei, preşedintele Federaţiei Patronale a IMM din judeţul Suceava a precizat că actuala ediţie este una la fel de specială şi prin faptul că reuneşte, pe lângă oficialităţile locale şi judeţene, reprezentanţi ai patronatelor din toată ţara, oaspeţi de la Cernăuţi, invitatul special fiind Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM. Dna Agheorghicesei a reliefat că mediul de afaceri se confruntă cu probleme şi, cu atât mai mult, se impune premierea celor mai buni întreprinzători, a celor care au dat dovadă de corectitudine faţă de societatea şi stat. „Sunt colegi care îşi înţeleg menirea şi care nu întotdeauna se plâng de probleme, ci caută să le depăşească. Cu toţii încercăm să ne rezolvăm aceste probleme şi o facem destul de bine, credem noi”, a subliniat dna Agheorghicesei.




• Întreprinzătorii reprezintă o excelenţă în viaţa Sucevei, iar viitorul judeţului depinde de prosperitatea acestora




Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM, a evidenţiat că Federaţia Patronală de la Suceava se numără printre cele mai reprezentative la nivel naţional, domnia sa declarându-şi deosebita onoare de a se afla în Bucovina, la premierea celor mai merituoşi şi performanţi agenţi economici din judeţ. Dl. Nicolescu a arătat că întreprinzătorii reprezintă cea mai importantă avere a unei ţări, locurile de muncă, produsele şi serviciile, precum şi veniturile aduse la bugetul tatului fiind urmare a riscurilor asumate şi eforturilor făcute de către aceştia. Însă, potrivit preşedintelui Consiliul Naţional la IMM, în România întreprinzătorii nu sunt foarte apreciaţi. Astfel, în ţara noastră există doar 23 de întreprinzători la o mie de locuitori, faţă de media europeană de 66 la mia de locuitori, iar atât timp cât nivelul autohton de oameni de afaceri şi cel al capitalului mediu pe firmă nu vor ajunge să fie comparabile cu cele din UE, România nu va atinge standardele statelor dezvoltate. „O ţară merge înainte, în primul rând prin întreprinzătorii şi managerii ei. Şi, pentru că sunt atât de importanţi, ei trebuie ajutaţi. Din păcate, în România foarte mulţi se uită la întreprinzători ca la nişte vaci bune de muls. Foarte mulţi se uită la noi, inclusiv din domeniul politic şi cel al administraţiei, doar ca la nişte furnizori de taxe şi impozite. Sigur, este menirea noastră, dar pentru aceasta trebuie să fim sprijiniţi, însă, la ora actuală, acest sprijin nu este cel care ar trebui şi nici cel promis”, a explicat Ovidiu Nicolescu. Dl. Nicolesu a amintit că în campania din toamna trecută, politicienii de la toate partidele au promis acordarea sectorului IMM a 0,4% din PIB, însă, până la urmă, întreprinzătorii s-au ales cu mai puţin de 0,2% din PIB, şi acesta în condiţiile în care întreprinderile mici şi mijlocii participă cu 70% la constituirea produsului intern brut. „Întreprinzătorii reprezintă o excelenţă în viaţa Sucevei, iar viitorul judeţului depinde de dumneavoastră, care sunteţi cei mai performanţi”, le-a spus Ovidiu Nicolescu celor prezenţi.




Este tot mai clar că se impune o politică de încurajare a co-finanţărilor şi a creditelor ieftine pentru IMM




Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi-a deschis alocuţiunea menţionând că nu este supărat pe Mihai Deliu, din cauză că acesta este, la rându-i, supărat pe Ministerul de Finanţe. Dl. Flutur este de părere că întreprinzătorii trebuie să se bucure de un bonus suplimentar, deoarece performanţa la vreme de criză este cu atât mai de apreciat, întrucât presupune efort suplimentar. Şeful executivului judeţean susţine că nu trebuie făcute simpozioane despre criză şi că aceasta din urmă trebuie atacată frontal, cu iniţiative şi investiţii. Gheorghe Flutur opinează că legislatura actuală este mandatul marilor provocări şi proiecte, în perioada 2009-2013 România având la dispoziţie fonduri europene de 30 de miliarde de euro. „Aici intervine şi rolul nostru în absorbţia fondurilor, iar IMM trebuie să se regăsească cu proiecte în infrastructură, dar şi în celelalte domenii”, a pus în vedere dl Flutur. În calitate de preşedinte al Consiliului Regional de Dezvoltare Nord Est, domnia sa constată că proiectele adresate întreprinderilor mici şi mijlocii nu prea sunt la mare căutare, fiind tot mai clar că se impune o politică de încurajare a co-finanţărilor şi a creditelor ieftine. Referindu-se la „Târgul de toamnă”, de la sfârşitul săptămânii, preşedintele Consiliului Judeţean susţine că este nevoie de iniţiativă, asociere şi auto-reglementare în rândurile IMM, asociaţiile având un rol important în discuţiile cu Guvernul, dar şi cu forurile europene.




Dacă în Suceava se întâmplă ceva, este şi meritul aportului întreprinzătorilor la bugetul municipal




Ion Lungu, primarul de Suceava, s-a declarat în asentimentul manifestându-şi solidaritatea cu reprezentanţii IMM. Demers motivat prin aceea că, înainte de a ajunge în fotoliul de edil şef, domnia sa a fost om de afaceri. „Am venit aici dintr-un motiv de solidaritate, pentru că nu sunt străin de necazurile pe care le aveţi. Şi eu sunt manager, chiar dacă al banilor publici, pentru că, astăzi, primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean nu mai sunt simpli funcţionari, promovând şi contribuind la materializarea unor importante proiecte ale comunităţii”, a precizat şeful administraţie locale sucevene, cerându-şi scuze de la oamenii de afaceri pentru disconfortul provocat de amploarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii din urbea reşedinţă. Domnia sa şi-a exprimat neputinţa faţă de cererile oamenilor de afaceri referitoare la acordarea de facilităţi sau de scutiri la plata impozitelor şi taxelor locale, aducând la cunoştinţă că legislaţia în vigoare nu permite asemenea demersuri. „Suntem stat membru ale UE, iar reglementările europene sunt foarte drastice în legătură cu ceea ce se numeşte ajutorul de stat”, a menţionat dl. Lungu, adăugând că, totuşi, în ultimii ani de zile, cuantumul taxelor şi impozitelor locale nu a fost modificat şi că nu există intenţie de majorare nici pentru 2010. Edilul şef a ţinut să arate că, dacă în municipiul Suceava se întâmplă ceva, este şi meritul aportului întreprinzătorilor mici şi mijlocii la bugetul municipal. Ion Lungu evidenţiază că este vorba despre o perioadă grea, de reconstrucţie a oraşului, sperând că, după epuizarea aceasteia, toată lumea va fi mulţumită.




IMM există şi continuă să spere




Ştefan Alexandru Băişanu, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, mărturiseşte că, de o bucată de vreme, domnia sa este terenul unei bătălii, între omul de faceri, politicianul de opoziţie şi fostul absolvent de filozofie. Dl. Băişanu a spus că, de pe urma acestei bătălii, a concluzionat că sintagma „om de afaceri” a murit, din păcate, în România. „Simplu fapt că ne aflăm într-un moment în care se încearcă premierea celor care au răzbit prin hăţişul economiei, înseamnă că, totuşi, domniile voastre existaţi şi că mai speraţi. Este un lucru important, pentru că pe umerii dvs stă bugetul judeţean şi naţional”, a accentuat Ştefan Alexandru Băişanu, iterând că, datorită IMM, copii merg la şcoală gratuit, iar bolnavii sunt trataţi în spitale.




Oamenii de afaceri suceveni trebuie să relaţioneze pe plan extern, participând la târguri internaţionale




Europarlamentarul Petru Luhan a evidenţiat că, în calitate de membru al Comisiei de dezvoltare regională din Parlamentul European, recent a pus pe tapet, la forurile europene, aspecte concrete de sprijinire a economiei Românie şi Bulgariei. Este vorba despre acordarea IMM a unei finanţări nerambursabile de 100%, în vederea atingerii obiectivului principal de realizare a coeziunii economice europene. Dl Luhan le-a spus oamenilor de faceri că, în 2010, există şanse de obţinere a finanţării amintite din Fondul Social European. „Acest obiectiv este posibil doar dacă IMM colaborează. Degeaba se implică Parlamentul European şi simplifică procedurile, degeaba se acordă finanţări de 100%, dacă reprezentanţii mediului de afaceri nu întocmesc proiecte. De aceea, vreau să vă rog să elaboraţi cât mai multe proiecte, iar dacă nu puteţi singuri, să vă asociaţi”, a relevat europarlamentarul sucevean, Petru Luhan, recomandându-le oamenilor de afaceri să relaţioneze pe plan extern şi să participe la târguri internaţionale. Preşedintele Federaţiei Patronale a IMM din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, Nicolae Viţelaru, s-a arătat deosebit de tranşant. „La nivelul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii am elaborat un cod etic la omului de afaceri. Cred că, prin similitudine, ar trebui elaborat şi un cod etic al politicianului”, a opinat dl. Viţelaru. Manifestarea a fost binecuvântată de către părintele vicar Brădăţan de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu