24 septembrie 2009


Datoare vândută,
Primăria îşi spală ruşinea faţă de Termica cu terenuri de 15 milioane de euro
· Cu debite de 80 de milioane de lei, executivul municipal risca falimentul, în timp ce societatea din Lunca Sucevei intra în colaps
Terenurile proprietate ale primăriei, în suprafaţă de 155,4 de hectare, de la societatea de termoficare Termica, costă 67 de milioane de lei(circa 15 milioane de euro). Valoarea a rezultat în urma unei evaluări a făcute de un evaluator autorizat adjudecat de executivul local la licitaţie, consilierii locali hotărând ieri, în şedinţă ordinară, să cedeze suprafaţa în cauză producătorului, furnizorului şi distribuitorului de energie termică, în contul unei părţi din datoria de 80 de milioane de lei pe care municipalitatea o are către firma la care este unic acţionar. Primarul Ion Lungu a spus în plen că, în cazul în care debitul în cauză nu va fi stins pe această cale, Termica nu va putea funcţiona în iarna care vine, iar primăria va risca falimentul. Pe de altă parte, executivul local îşi pierde bonitatea financiară şi nu va mai avea acces la credite bancare. Suma adunată până la nivelul amintit reprezintă subvenţia datorată furnizorului de agent termic în contul diferenţei dintre preţul de producţie a gigacaloriei şi cel plătit de populaţie, doar în 2009 aceasta ridicându-se la alte 10 milioane de lei. „Din păcate, toată neeficienţa de la Termica s-a transferat la primăria Suceava. Ca să mai putem funcţiona în iarnă, este obligatoriu să facem această reglementare patrimonială, finalizată cu respectiva compensare, pentru că, altfel, ajungem într-o situaţie de jenă financiară cu bugetul municipiului Suceava”, a pus în vedere ocupantul fotoliului din Areni. Edilul şef democrat-liberal Lungu a ţinut să precizeze că stingerea datoriei către Termica este un act de curaj şi responsabilitate pe care PD-L şi-l asumă, deoarece populaţia municipiului Suceava nu poate fi lăsată fără apă caldă şi căldură în sezonul rece care se apropie.
Primarul Ion Lungu şi-a exprimat speranţa că, în urma modernizării magistralelor de transport a agentului termic, pierderile se vor diminua de la 45% la maxim 20%, ceea ce va duce şi la scpăderea mărimii subvenţiilor, apreciată, pentru noul sezon rece, la 20 de milioane de lei. Priectul Legislativ a trecut cu 17 voturi „pentru” şi 5 împotriviri, acestea din urmă venind, cu mare probabilitate, din tabăra consilierilor PSD.
Într-o întâlnire anterioară, aleşii municipali au constatat că la data înfiinţării Termica, în 2002, municipiul Suceava, în calitate de acţionar unic, nu a adus ca aport în natură, la capitalul social, şi dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 155,4 hectare. Societatea comercială Termica, având ca unic acţionar municipalitatea suceveană, a fost înfiinţată prin HCL nr.64/2002, ca urmare a reorganizării Termoelectrica şi trecerii Centralei Electrice de Termoficare(CET) în domeniul public al municipiului Suceava şi în administrarea Consiliului Local.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu