20 septembrie 2009


Curtea Domnească, reconstruită după tipicul arhitectural al vremii
· Primăria Suceava va înainta la ARDNE un proiect de înfiinţarea a unui parc arheologic pe actuala locaţie din centrul urbei reşedinţă
Consiliul Judeţean şi Primăria Sucevei caută surse de finanţare pentru restaurarea Curţii Domneşti, monument istoric din centrul urbei reşedinţă de judeţ. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a spus, după o întâlnire cu conducerea executivului municipal şi reprezentantul Complexului muzeal al Bucovinei că, în vederea reconstruirii obiectivului, este nevoie de câteva milioane de euro. Deocamdată, administraţia locală a curăţat locaţia, până acum aceasta fiind plină de bălării şi înconjurată de panouri de genul celor folosite pe şantierele de construcţii. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu reliefează că se intenţionează punerea pe tapet al unui mai vechi proiect al fostului director al Muzeului de istorie, Florin Hău, astfel încât, pentru împrejmuirea exterioară, cât şi cea a siturilor arheologice din interior, în acest an urmând a se cheltui 100.000 de lei. Edilul şef susţine că, în scopul atragerii surselor de finanţare necesare reconstruirii, va face demersuri la Agenţia pentru Dezvoltarea Regională Nord-Est. „Ne vom adresa la ARDNE, să vedem ce economii s-au făcut la proiectele în derulare. Este posibil ca, în 2010, din economiile la acestea, pe axa de turism, sau din redistribuiri din cadrul altor axe, să putem promova un proiect pentru înfiinţarea unui parc arheologic la Curtea Domnească”, a precizat edilul şef, Ion Lungu, menţionând că, tot pe această cale, a fost promovat şi proiectul sucevean de reabilitare a Cetăţii de Scaun.
Primele lucrări, la o casă domnească din lemn, prevăzută cu pivniţă, au fost iniţiate în timpul lui Petru I Muşat. Pe durata domniei lui Alexandru cel Bun au fost refăcute construcţiile din lemn şi au fost ridicate, din piatră, un zid de incintă, iar pe latura de est alte câteva clădiri cu beciuri. Peste vechea casă domnească a fost ridicat, din porunca lui Ştefan cel Mare, un palat de piatră dotat cu pivniţă. Ansamblul a dăinuit până în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, când a fost distrus de un incendiu. Curtea Domneasca de la Suceava avea forma literei „L” fiind refăcută pe vremea lui Vasile Lupu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu