11 aprilie 2018


Suceava reintră în cercul vicios al lucrărilor de reabilitare a sistemului de termoficare
·        Anul trecut  de la bugetul de stat a fost prevăzută suma de 7 milioane de lei, însă banii nu au venit în totalitate şi la timp, iar  executantul Consix a sistat şi trecut lucrările în conservare.
·         În Zamca săpăturile şi reparaţiile la conducte s-au încheiat, însă peste iarnă locuitorii cartierului au rămas în noroaie, acum trecându-se la asfaltări.
·        În 2016, 8,37 de milioane de lei s-au întors la bugetul central, deoarece procedurile de atribuire a execuţiei s-au întins până în decembrie, când, practic, nu s-a mai putut lucra.
Municipiul Suceava are alocată pentru 2018, în cadrul Programului  „Termoficare 2006-2020. Căldură şi confort”, o sumă de 5,34 de milioane de lei. Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu, ieri, într-o conferinţă de presă, edilul-şef precizând că firma Consix Bucureşti, câştigătoarea licitaţiei organizate încă din anul 2017, a primit ordinul de reluare a intervenţiilor. „Am dat ordin de reluare a lucrărilor de către societatea  care le-a făcut şi anul trecut, dar care nu au fost finalizate, din cauza lipsei de finanţare. Le vom continua şi în acest, inclusiv cu bani care vor veni de la Bucureşti”, a  declarat şeful executivului sucevean.  De precizat este faptul că, la finele primăverii trecute, în programul modernizare au fost cuprinse Punctul termic Obcini IV, cu circa 2,7 km de conducte; Punctul termic "Zamca", cu aproximativ 2,1 km de reţele şi Punctul termic de pe strada "Ion Vodă Viteazu" cu 115 de metri de conducte. Pentru 2017, Primăria municipiului Suceava a avut aprobată, prin programul guvernamental amintit, suma de 7 milioane de lei, însă banii nu au venit în totalitate şi la timp, iar Consix a sistat şi trecut în conservare lucrările din Obcini. În Zamca săpăturile şi reparaţiile la conducte s-au încheiat, însă peste iarnă locuitorii cartierului au rămas în noroaie.
Potrivit primului gospodar al urbei, pentru început accent se pune pe aducerea infrastructurii rutiere la starea iniţială, respectiv pe asfaltarea străzilor „Ion Neculce”, „Grigore Ureche” şi „Vişinilor” şi continuarea intervenţiilor de la sistemul de transport şi distribuire a agentului termic din cartierul Obcini. „O prioritate pentru noi este asfaltarea străzilor din cartierul Zamca, acolo unde s-a intervenit. Vom face acest lucru cât mai repede posibil, pentru că, deja, se pornesc  staţiile de asfalt. De asemenea, vor fi continuate şi finalizate lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare din cartierul Obcini”, a reliefat primarul Ion Lungu.  În acest sens, pe lângă fondurile alocate de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale municipiului Suceava, pentru reabilitare este prinsă, în bugetul pe anul 2018, suma de 2,7 milioane de lei. În 2016, suma de 8,37 de milioane de lei, aprobată în cadrul Programului guvernamental „Termoficare 2006-2020. Căldură şi confort”, s-a întors la bugetul de stat, deoarece procedurile de licitaţie şi de semnare a contractului de execuţie s-au întins până în luna decembrie, când, practic, nu s-a mai putut lucra.