11 aprilie 2018

Sucevenii au scăpat ca prin minune de o iarnă grea
·        Bioenergy a fost obligată să lucreze cu grupurile pe gaze naturale, un combustibil mult mai scump decât biomasa, fapt care i-a provocat pierderi importante.
·        Din august 2017, datoriile restante ale populaţiei către Thermonet au crescut de la 1,38 de milioane de lei la 2,5 milioane de lei, motiv pentru care va fi organizată o întâlnire cu şefii de asociaţii, în care se va aborda şi strategia pentru sezonul 2018-2019.
·        „Asta este, a mai trecut o iarnă, vom vedea ce va mai fi”, a subliniat primarul Ion Lungu, menţionând că, deşi noaptea este frig, sucevenii fără repartitoare au cerut sistarea totală a încălzirii.    
Mulţi dintre locuitorii municipiului Suceava racordaţi la sistemul centralizat de termoficare sunt nemulţumiţi de faptul că nu mai au căldură în apartamente, mai ales pe durata noapţii, când este încă destul de rece. Însă, primarul Ion Lungu spune că, pe fondul creşterii temperaturilor diurne, a fost efectiv asaltat, pe reţelele de socializare şi telefonic, să dispună sistarea furnizării agentului termic pentru încălzire. În cauză ar fi proprietarii care nu şi-au montat robinete termostat şi repartitoare de costuri pe calorifere şi care „ar fi aruncat căldura pe ferestre”. „Am primit mesaje să oprim căldura în oraş, că se face risipă, oamenii stând cu geamurile deschise. După o discuţie cu cei de la Thermonet, am hotărât să sistăm furnizarea de agent termic pentru încălzire. Sigur, discuţiile sunt interminabile, punctul meu de vedere era să mai fi dat căldură măcar pe timp de noapte. A fost o iarnă grea, la propriu şi la figurat, de aceea îi felicit pe cei de Thermonet, pentru că ştiu în ce condiţii au lucrat”,  a arătat Lungu. 
 Şeful municipalităţii a declarat că transportatorul, furnizorul şi distribuitorul de energie termică are de încasat de la consumatorii casnici aproximativ 4 milioane de lei, datoriile restante fiind de circa 2,5 milioane de lei, iar diferenţa reprezentând-o facturile curente. Aceasta în condiţiile în care, la jumătatea lui august 2017, debitul restant al tuturor asociaţiilor din municipiul Suceava era de peste 1,38 de milioane de lei, în categoria  rău-platnicilor fiind 40 de asemenea structuri organizatorice. Pe de altă parte, edilul-şef spune că producătorul de energie termică Bionergy a fost obligat să lucreze cu grupurile pe gaze naturale, un combustibil mult mai scump decât biomasa, scoaterea lemnului de foc din categoria biomasei provocându-i importante pierderi. „Nu sunt avocatul lor, dar în fiecare zi pierd. În această iarnă s-a funcţionat pe gaz metan în loc de biomasă. Se ştie că, în ciuda eforturilor făcute nu s-a reuşit - şi nici nu întrevăd vreo speranţă -, să se revină la acel ordin de ministru care prevedea că lemnul de foc este biomasă. Asta este, a mai trecut o iarnă, vom vedea ce va mai fi”, a evidenţiat şeful administrativului municipal sucevean. Ion Lungu, primarul Sucevei a precizat că în perioada următoare va avea o întâlnire cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari, iar pe lângă plata serviciilor restante, în cadrul acesteia urmând a fi abordată inclusiv strategia pentru sezonul de încălzire 2018-2019.