11 aprilie 2018


Capcanele din spatele ofertelor de locuri de muncă în străinătate
·        Celor interesaţi li se recomandă să verifice dacă agenţii de plasare sunt înregistraţi la ITM, existenţa angajatorului străin, cât şi clauzele contractului de mediere, evitându-se ofertele din anunţurilor on-line.

·        Plata către agentul de plasare a unor sume de bani, reprezintă un risc pentru persoana aflată în căutarea unui loc de muncă”,  semnalează Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava atrage atenţia eventualilor amatori să nu accepte să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în ţara de destinaţie. Inspectorul şef Romeo Butnariu face cunoscut că activitatea de plasare forţă de muncă în străinătate poate fi desfăşurată doar de către un agent persoană juridică, persoanelor fizice fiindu-le interzisă exercitare medierii. Conform Legii nr. 156 din 2000, agentul de plasare a forţei de muncă trebuie obligatoriu înregistrat la ITM şi, totodată, să aibă încheiate contracte cu persoane juridice sau fizice stabilite într-un alt stat decât România, care au calitate de angajator, contractele care să conţină oferte ferme de locuri de muncă. De asemenea, agentul autorizat este obligat să încheie cu solicitanţii locurilor de muncă contracte de mediere şi să efectueze în mod gratuit demersurile de mediere şi plasare. „Începând cu data de 3 martie 2018, agentul de plasarea nu mai are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane şi sau alte taxe. De aceea, nu trebuie acceptată achitarea unor sume de bani cu titlu de garanţii, întocmire de curriculum vitae, traducere documente, procesare de acte sau consultanţă. Plata către agentul de plasare a unor sume de bani, reprezintă un risc pentru persoana aflată în căutarea unui loc de muncă”, semnalează şeful ITM Suceava. Inspectorul şef informează că contractul încheiat de către agent de plasare cu un cetăţean român va conţine denumirea angajatorului din ţara pentru care se face medierea în vederea angajării; adresa, numărul de telefon sau de fax al acestuia; descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă; durata timpului de muncă; durata contractului de muncă; condiţiile de salarizare, precum şi cele de transport şi de locuit. „Cei interesaţi trebuie să verifice dacă agenţiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la ITM, oferta locului de muncă, adresa şi existenţa angajatorului străin şi clauzele contractului de mediere. Nu trebuie acceptate cu uşurinţă ofertele de muncă prin intermediul anunţurilor on-line, un loc de muncă în străinătate putând fi solicitat şi prin intermediul Agenţiei de şomaj, cât şi prin Rețeaua EURES”, explică Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, menţionând că soluţionarea unor conflicte de muncă pentru nerespectarea contractului de muncă de către angajatorul străin este de competenţa instituţiilor statului respectiv. În anii trecuţi, la ITM Suceava fuseseră înregistraţi 5 agenţi economici autorizaţi ca agenţi de plasare a forţei de muncă în străinătate.