25 aprilie 2018


De Sâmbătă,
Suceava riscă să rămână fără apă caldă
·        Thermonet trebuie să plătească E-on circa 510.000 de lei, în caz contrar alimentarea cu energie a firmei urmând a fi întreruptă.
·        Nu avem altă soluţie, o să rămânem fără apă caldă, iar multă lume o să înjure primarul”, declarat edilul-şef Ion Lungu, făcând apel la plata facturilor restante.
În doar 2 luni din acest an, restanţele consumatorilor casnici către Thermonet Suceava au ajuns la peste 1 milion de euro. Astfel, dacă la finele lunii februarie soldul era de 2,67 de milioane de lei, în prezent acesta se ridică la 4,66 de milioane de lei. „Nu este de glumă şi nici de joacă. Vă rog să faceţi eforturi, să strângem nişte bani, pentru că deja sunt nişte somaţii. Pe data de 28 aprilie, Thermonet trebuie să plătească peste 510.000 de lei la E.on. Nu ne panicăm, dar începând cu data amintită, suntem ameninţaţi că ne întrerupe alimentarea cu energie”, a arătat primarul, în şedinţa de ieri cu şefii asociaţiilor de proprietari. Lungu spune că, în sezonul rece care s-a încheiat, Primăria şi-a făcut cu vârf şi îndesat datoria, achitând din bugetul local, către operatorul de transport distribuire şi furnizare a agentului termic suma de 9,86 de milioane de lei (aproximativ 2,17 milioane de euro), autorităţile fiind la zi cu onorarea diferenţei de tarif la gigacalorie.  Şeful municipalităţii recunoaşte că a fost o iarnă mai grea, iar în lunile februarie şi martie valoarea consumurilor, implicit cea facturilor, au crescut. „Nu ţin pe nimeni cu forţa la sistemul centralizat, dar cei care rămân trebuie să plătească. Avem un sold de peste 1 milion de euro, acest bulgăre zăpadă începe să se rostogolească şi nimeni nu ne va mai putea slava.  Nu avem altă soluţie, o să rămânem fără apă caldă, iar multă lume o să înjure primarul. Faceţi tot ce puteţi să strângem nişte bani, să dăm la Thermonet”, a pus în vedere Ion Lungu, şefilor de asociaţii, adăugând că situaţia este  gravă, din moment ce producătorul de energie termică, Bioenergy, nu a încasat niciun leu pentru certificatele verzi  aferente anului în 2017. De cealaltă parte, către ACET, restanţele populaţiei pentru apa rece consumată sunt de 2,59 de milioane de lei, la 31 martie 2018.