05 aprilie 2018


Nu se găsesc firme pentru reabilitarea platoului din jurul monumentului ecvestru al lui Ştefan cel Mare 
·        „Este o realitate cu acest dezechilibru care s-a produs între salariile de la privaţi şi cele din sectorul public, iar forţa de muncă cu calificare a plecat afară la lucru”, opinează primarul Ion Lungu.
·        Piaţeta în cauză va fi placată cu dale de granit, în zonă urmând a fi amplasate bănci şi jardiniere, plantaţi arbori ornamentali, dar şi realizate sistemele de iluminat arhitectural şi ambiental.   
Nicio o firmă nu a fost tentată să participe la licitaţia pentru reabilitarea şi modernizarea platoului momentului ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare din Dealul Cetăţii de Scaun a Sucevei, motiv pentru care procedura va fi reluată. „Reluăm licitaţia pe SEAP pentru amenajarea platformei pe care trebuie să o facem în jurul monumentului ecvestru. A mai fost o licitaţie, dar nu s-a prezentat nimeni”, a spus primarul Ion Lungu. Valoarea totală a lucrărilor este de 799.981 de lei fără TVA, acestea urmând a se întinde pe durata a 120 de zile. Perioada de garanţie a lucrărilor este de 24 de luni, participanţii la licitaţie trebuind să vină şi cu o garanţie financiară reprezentând 5% din valoarea totală a contractului. Edilul-şef este de părere că nu suma mică este cea care a făcut neatrăgătoare înscrierea la licitaţie, fiind vorba, mai degrabă, despre lipsa forţei de muncă la firmele din construcţii. 
„Există licitaţii la care nu se prezintă oferte, pentru că lipseşte forţa de muncă. Este o realitate cu acest dezechilibru care s-a produs între salariile de la privaţi şi cele din sectorul public, iar forţa de muncă cu calificare a plecat afară la lucru”, opinează ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Reamintim că asocierea Mateo Rustic Ipoteşti şi Exprosoft Iaşi a câştigat licitaţia pentru reabilitarea statuii cal-călăreţ, cât şi a soclului, lucrările demarând deja. Pentru acest obiectiv, valoarea contractului este de 562.000 de lei plus TVA, perioada de realizare fiind tot de 120 de zile „Sperăm ca, de această dată, ca lucrările să se adjudece la licitaţie, pentru că ne dorim ca, până în toamnă, să reabilităm monumentul ecvestru a lui Ştefan cel Mare, cu statuie şi soclu, cât şi piaţeta de acolo”, a precizat  Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Conform studiului de fezabilitate, intervenţiile la „piaţeta” din jurul monumentului ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare vizează refacerea şi extinderea platformelor existente şi placarea cu dale de granit; montarea de bănci; amplasarea de jardiniere şi plantarea de arbori ornamentali. Totodată, vor fi realizate rampe pentru accesul persoanelor cu handicap, precum şi sisteme de iluminat arhitectural şi ambiental.