24 aprilie 2018

În primul trimestru din 2018,
Doar 13 la sută din cheltuielile Primăriei Suceava au fost făcute pentru dezvoltare
·        Anul acesta, din venituri proprii s-a încasat cu 8,59 de milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, însă, din total, aproape 87% s-a cheltuit pentru funcţionarea Primăriei.
·         „Menţinerea la un nivel scăzut a plăţilor pentru dezvoltare este cauzată, în principal, de nivelul scăzut al sumelor primite de la UE (...), cât şi de vremea nefavorabilă, care nu a permis efectuarea lucrărilor”, se arată în expunerea de motive la hotărârea privind aprobarea execuţiei bugetare.
În primul trimestrul al anului 2018, la bugetul local al municipiului Suceava au intrat 75,71 de milioane de lei, dintre care 57,06 milioane de lei sunt venituri proprii. Astfel, pe 31 martie, gradul de încasare a veniturilor, ca raport între planificare şi realizări, este unul de 62,64%. La secţiunea de funcţionare a bugetului local, cu intrări de 66,30 de milioane de lei, gradul de realizare a veniturilor este 72,55%, în timp ce la secţiunea de dezvoltare, cu încasări  de 9,40 de milioane de lei, gradul de realizare este doar 31,91%. „La venituri indicatorul venituri proprii s-a încasat cu 8,59 de milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, gradul de realizare a veniturilor proprii fiind de 63,61%”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre privind aprobarea conturilor de execuţie a bugetelor municipiului Suceava. În ceea ce priveşte cheltuielile, în primul trimestru al anului 2018, din bugetul local s-au făcut plăţi de 71,23 de milioane de lei, dintre care 61,86 de milioane de lei în cadrul secţiunii de funcţionare, iar 9,31 de milioane de lei în cadrul secţiunii de dezvoltare.

·        În „Învăţământ”, pentru bunuri şi servicii s-a cheltuit 16,51% din total, „Transporturile” figurând cu o alocare de 15,96%, pentru străzi şi subvenţionarea biletelor TPL
Astfel, gradul de efectuare a cheltuielilor, ca raport între ceea ce s-a programat şi ceea ce s-a realizat efectiv, este unul 58,87%, respectiv cu 67,69% pentru secţiunea de funcţionare şi 31,64% în dreptul secţiunii de dezvoltare. „Ponderea plăţilor din secţiunea de funcţionare în total plăţi la nivelul primului trimestru al anului este de 86,87%, iar ponderea plăţilor din secţiunea de dezvoltare în totalul plăţilor este de 13,16%. Menţinerea la un nivel scăzut a plăţilor pentru dezvoltare este cauzată, în principal, de nivelul scăzut al sumelor primite de la UE, în contul plăţilor efectuate în cadrul proiectelor FEDR, cât şi de vremea nefavorabilă, care nu a permis efectuarea lucrărilor”, se precizează în expunerea de motive. În totalul cheltuielilor din primul trimestru al anului 2018, „Învăţământul” are ponderea cea mai mare, una de 16,51%, disponibilizările băneşti fiind făcute pentru bunuri şi servicii. „Transporturile” figurează cu 15,96% din alocări, în special pentru reparaţii de străzi şi acoperirea diferenţei de tarif la călătoriile cu autobuzele TPL; „Locuinţele serviciile, şi dezvoltare publică” au beneficiat de 13,97% din total, majoritar pentru derularea proiectelor cu fonduri europene, iar cu „Protecţia mediului” s-a cheltuit 11,87% din total, ponderea cea mai mare deţinând-o contravaloarea serviciilor de salubritate.