19 aprilie 2018


Cincizeci de firme concurează pentru călătorii de pe cele peste 160 de trasee de transport judeţean sucevean
·        Consiliul Judeţean a eliberat şi 52 de licenţe pentru curse  regulate speciale destinate transportării elevilor de la domiciliu la unităţile de învăţământ, dar şi salariaţilor unor agenţi economici.
·        Încă din toamnă, Primăria Suceava a cerut executivului judeţean să ia măsuri pentru stoparea preluării de către transportatorii judeţeni a călătorilor de pe raza reşedinţei de judeţ.
Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public judeţean de persoane, prin curse regulate, este aplicabil şi trebuie semnat cu toţi operatoriii cărora li s-au atribuit traseele judeţene. Aşa se precizează într-o informare a Consiliului Judeţean cu privire la coordonarea transportului public judeţean, în care se arată că modelul contractului  a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 268 din 2017. Conform informării menţionate, în Programul judeţean de transport de persoane în judeţul Suceava, pentru anii 2014-2019 au fost adjudecate 164 de trasee, acestea revenindu-le celor 50 de operatori care deservesc toate localităţile judeţului. Pe durata anului 2017, Consiliul Judeţean Suceava a organizat 3 sesiuni de atribuire electronică pentru 5 trasee, procedură declanşată după ce operatorii în cauză au renunţat la licenţele atribuite anterior. Dintre acestea, pentru traseul nr. 23 Suceava-Iţcani-Pătrăuţi,  a fost nevoie de încă o sesiune ulteriară de atribuire electronică, organizată prin Agenţia pentru Agenda Digitală a României. De asemenea,  prin Hotărâre a Consiliului Judeţean nr. 131 din 2017, Programul judeţean de transport persoane pentru anii 2014-2019 a fost actualizat, introducându-se, în scopul  deservirii pasagerilor traficului aerian, traseul nr. 171 Suceava-Aeroportul „Ştefan cel Mare”. De precizat este şi faptul că, în anul 2017, Consiliul Judeţean, prin compartimentul specializat, a eliberat de licenţe 52 de trasee de curse regulate speciale, atât pentru transportarea elevilor de la domiciliu la unităţile de învăţământ în care studiază, şi retur, dar şi a salariaţilor unor agenţi economici de pe raza judeţului Suceava. Reamintim că, la sfârşitul lunii septembrie 2017, Primăria Suceava s-a adresat Consiliului Judeţean, cerând luarea de măsuri pentru stoparea preluării de către transportatorii judeţeni a călătorilor de pe raza reşedinţei de judeţ. Acest fenomen a apărut odată cu încetarea contractului cu operatorii maxi-taxi din municipiul Suceava, la acea dată fiind inventariate peste 40 de microbuze „licenţiate” de Consiliul Judeţean şi care prestau ilegal servicii de transport în capitala de judeţ.