28 aprilie 2018

Conform execuţiei bugetare,
Descoperire de salarii în valoare de 11,5 milioane de lei la Spitalul Judeţean Suceava  
·        Estimarea corectă a necesarului de cheltuieli de personal a fost afectată de modificările legislative în materie de salarizare.
·        Salariile nu au putut fi estimate cu exactitate decât la sfârşitul trimestrului întâi, conform noii legislaţii, din care cauză execuţia bugetară nu a fost cea aşteptată.  
Încasări de numai 60,74% din prevederea bugetară aferentă trimestrul întâi al anului 2016 au fost înregistrate la instituţiile publice şi activităţile finanţate integral sau parţial din venituri proprii, aflate în subordinea Consiliului Judeţean. Pe cele două secţiuni ale bugetului, încasările au fost realizate în proporţie de 75,47%, în ceea ce o priveşte pe cea de dezvoltare, şi de doar 9,47%, în cazul celei de dezvoltare. Un procentaj scăzut de realizare se înregistrează la veniturile înscrise în bugetul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou” Suceava, dintre care 11,5 milioane de lei sunt pentru acoperirea creşterilor salariale, salarii care nu au putut fi estimate cu exactitate decât la sfârşitul trimestrului întâi, conform noii legislaţii. „Execuţia sub nivelul prognozat are drept cauză imposibilitatea unei estimări corecte a necesarului de cheltuieli de personal la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou” Suceava, datorită modificărilor legislative din ultima perioadă, în materie de salarizare”, se arată în raportul privind aprobarea execuţiei bugetare pentru cele dintâi 3 luni ale anului.
·        Ordonatorilor de credit li s-a atenţia cu privire la realizarea în termen a investiţiilor şi neînregistrarea de plăţi restante.
Nerealizări în ceea ce priveşte bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, în primul trimestru al anului execuţia bugetară a fost afectată de decalarea cheltuielilor de capital care au fost prevăzute în bugetele Spitalul Judeţean  de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou”, Centrului Cultural „Bucovina”, Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Suceava, cauza constând în „întârzierile apărute în procesul de achiziţie publică”. În acest din urmă caz, neatingerea obiectivului propus este şi urmare a declanşării cu întârziere a lucrărilor la drumurile judeţene, atât din cauza contestaţiilor apărute în procedura de achiziţie publică, cât şi a condiţiilor meteo nefavorabile”, inclusiv pentru proiectele finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Locală. La Liceul tehnologic Bivolărie execuţia bugetară sub nivelul aprobat este consecinţă a supraestimării veniturilor posibil de încasat, precum şi a cheltuielilor de efectuat în cadrul activităţii autofinaţate. „Scopul acestei execuţii bugetare este acela de a redimensiona cheltuielile în raport cu gradul de colectare a veniturilor”, arată administratorul public Irina Vasilciuc, menţionând că ordonatorii de credit AU  fost atenţionaţi cu privire la realizarea în terme a obiectivelor de investiţii pe care şi le-au propus, neînregistrarea de plăţi restante şi redimensionarea „trimestrialităţii” bugetare.