05 aprilie 2018


Ieri,
Primele 8 autoturisme electrice Peugeot iON au sosit în Suceava
·        După cele 10 biciclete electrice venite anterior, aşteptate sunt încă 3 autoturisme electrice, precum şi două furgonete electrice, o automăturătoare electrică şi o autocisternă electrică.
·        În proiectul cu finanţare elveţiană este inclusă amenajarea a 56 de locuri de parcare destinate autovehiculelor electrice, precum şi a 28 de puncte de încărcare a acumulatorilor.
Ieri, la sediul Primăriei au ajuns cele dintâi 8 autoturisme electrice, în cadrul unui proiect cu fonduri elveţiene implementat de municipiul Suceava, a anunţat  primarul Ion Lungu. „Au venit, primele 8 autoturisme electrice, urmează să ajungă şi celelalte 3, precum şi autofurgonetele. Urmează să prezentăm modul de funcţionare a acestor 11 maşini electrice, precum şi repartizarea lor”, a declarat şeful executivului, menţionând că acestea se adaugă celor 10 biciclete electrice din dotarea Poliţei Locale. Lungu spune că actualele autovehicule din dotarea autorităţilor administraţiei publice locale sunt unele vechi, de 8-10 ani, iar după o inventariere, acestea vor fi redistribuite, în primul rând, instituţiilor de învăţământ din subordinea Primăriei. Cele două furgonete electrice urmează a intra în dotarea Direcţiei de Administraţie a Pieţelor şi Direcţiei de Asistenţă Socială, iar autocisterna electrică va fi orientată înspre Direcţia Domeniului Public.  

Tot ieri, primarul Ion Lungu a făcut cunoscut că licitaţia pentru  achiziţionarea a 5 autobuze de capacitate mică a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).  Suma licitată  este de 4,78 de milioane de lei, una economisită din finanţarea nerambursabilă elveţiană de care a beneficiat autorităţile sucevene. Primăria municipiului Suceava implementează Proiectul "Electromobilitate-Vehicule electrice pentru o municipalitate verde", parte a Programului de cooperare elveţiano-român „Swiss-Romanian cooperation programe”. Proiectul cu finanţare elveţiană nerambursabilă prevede achiziţionarea a 10 biciclete electrice, 11 autoturisme electrice, la care se adaugă două furgonete electrice, o automăturătoare electrică şi o autocisternă electrică. De asemenea, în proiect este inclusă amenajarea 56 de locuri de parcare destinate autovehiculelor electrice, precum şi a 28 de puncte de încărcare a acumulatorilor. Valoarea proiectului este de 3,11 milioane de franci elveţieni, 85% reprezentând finanţare nerambursabilă, iar 15% contribuţie a financiară  de la bugetul local sucevean. În acelaşi cadru, al Programului de cooperare elveţiano-român, municipiul Suceava are în curs de implementare proiectul „Management modern şi eficient al iluminatului public”. Bugetul total al proiectului este de 27 de milioane de lei, contribuţia proprie a municipiului Suceava fiind de 4,96 milioane de lei. Modernizarea presupune înlocuirea a 3.816 corpuri de iluminat, îmbătrânite, deteriorate şi cu randament scăzut de funcţionare şi amenajarea unui sistem de telegestiune la sediul Primăriei.