21 aprilie 2018


La Bursa de ieri,
Cerere mare de forţă muncă
·        Peste 100 de agenţi economici se află în căutare de personal, aceştia având un disponibil de mai mult 1.000 de slujbe neocupate.    
·        „Sperăm ca şi cei care sunt în şomaj şi beneficiarii de venit minim garantat să aibă dorinţa de ocupa locurile de muncă pe care le pun la dispoziţie angajatorii”, a declarat Dănuţ Burgheaua, director executiv al AJOFM.
Forfotă mare a fost ieri, la Iulius Mall Suceava, unde Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a organizat ediţia din 2018 a Bursei generale a locurilor de muncă. Şeful instituţiei, Dănuţ Burgheaua spune că invitate au fost peste 100 de firme, iar acestea au venit la manifestare cu mai mult de 1.000 de slujbe vacante. Directorul executiv al AJOFM a apreciat oferta variată făcută de agenţii economici la târgul de job-uri de ieri, reliefând că aceasta porneşte de la locuri disponibile în comerţ, servicii şi construcţii şi până la cele din industria de vârf, inclusiv din IT. „Există oferte din domeniul alimentar, al turism şi inclusiv din industrie. Sperăm ca şi cei care sunt în şomaj şi posesorii de venit minim garantat să aibă dorinţa de ocupa locurile de muncă pe care le pun la dispoziţie angajatorii”, a punctat şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava.
 Directorul executiv a ţinut să precizeze că rata şomajului în judeţul Suceava este de 5,4%, una nu cu foarte mult peste media naţională de 3,6%. Dănuţ Burgheaua specificat că în vederea facilitării ocupării locurilor de muncă vacante, pe lângă subvenţiile acordate firmelor care  angajează absolvenţi, dar şi persoane în vârstă de peste 45 de ani, din bugetul asigurărilor de şomaj se subvenţionează şi ucenicia la locul de muncă.  „În acest an, pentru prima dată, am făcut apel şi la start-up-uri, pentru a crea o punte de legătură cu cei care doresc să îşi înceapă o mică afacere şi care, într-adevăr, doresc să fie proprii lor stăpâni. De asemenea, am apelat şi la firme de consiliere care pot pune la dispoziţie cursuri de antreprenoriat,  dar şi toate cele necesare până la punerea pe picioare a afacerii”, a precizat Burgheaua. Totodată, prezente la Bursa generală a locurilor de muncă au fost organizaţii specializate în acţiunile de voluntariat, dar şi Centrul Militar Judeţean, care caută tineri interesaţi de o viitoare carieră militară.  Directorul executiv  a făcut apel la viitorii absolvenţi ca, după terminarea liceului, ulterior datei de 25 mai, să se prezinte la AJOFM pentru a li se oferi o listă cu locuri de muncă disponibile. „Vrem să vină în calitate de persoană în căutarea unui loc de muncă, şi nu pentru un ajutor de şomaj derizoriu, valabil doar 6 luni de zile. Ne dorim să îi ocupăm şi să-i ţinem ocupaţi pe tineri”, explicat Dănuţ Burgheaua, şeful Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei de Muncă.