18 aprilie 2018

În judeţul Suceava,
Peste 122 de şcoli şi grădiniţe ar putea obţine finanţare în etapa a doua a PNDL
·        Pe listă sunt incluse 32 de dispensare, 30 de poduri, 24 de drumuri, 15 sisteme integrate de alimentare cu apă şi de canalizare, 13 sisteme de alimentare cu apă, 12 sisteme de canalizare şi 54  de sedii de primării.
·        Proiectelor din judeţul Suceava li s-a rezervat o alocare de peste 928 de milioane de lei, în ianuarie semnându-se contractele de finanțare pentru 115 proiecte, în valoare de 514,44 milioande de lei.
În vederea implementării Programului Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a II-a 2017-2020, în judeţul Suceava a fost întocmită o listă cu 252 de obiective de investiţii. Este vorba despre implementarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 20 din anul 2013, Consiliului Judeţean  revenindu-i obligaţia de a acorda asistenţă unităţilor administrativ-teritoriale în vederea întocmirii şi depunerii proiectelor propuse înspre finanţare din bugetul de stat.  Conform datelor făcute publice de executivului sucevean, cele mai multe obiective de investiţii care ar putea obţine finanţare sunt 122 de şcoli şi grădiniţe. Mai apoi, urmează, în ordine descrescătoare, 32 de dispensare, 30 de poduri, 24 de drumuri, 15 sisteme integrate de alimentare cu apă şi de canalizare, 13 sisteme de alimentare cu apă, 12 sisteme de canalizare şi 54  de sedii de primării. Consiliul Judeţean Suceava a făcut cereri de includere în listă, în etapa a II-a a PNDL, a proiectului de construire şi extindere a unui corp de clădire a Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sfântul Andrei” din Gura Humorului, a celui de extindere, reabilitare şi modernizare a clădirii Palatului Administrativ din Suceava, precum şi a proiectului de extindere, reabilitare şi modernizare a unor copuri de clădiri de la Liceul Tehnologic de Specialitate Bivolărie, din oraşul Vicovu de Sus. Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sfântul Andrei” din Gura Humorului a intrat deja pe listă, fiind achiziţionate şi recepţionate expertiza tehnică şi studiul de fezabilitate, obţinându-se şi avizele de rigoare. Documentaţia se află la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în vederea evaluării. Instituţia Prefectului Suceava anunţa că, în ianuarie 2018, erau semnate contractele de finanțare pentru 115 proiecte, valoarea acestora fiind de 514,44 milioande de lei, adică de 55,4% din totalul alocat judeţului.  PNDL are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din ţară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice, în domeniile  sănătate, educaţie, apă-canalizare, energie termică şi electrică, iluminat public, transport, drumuri, salubritate, cultură, culte, locuire şi sport, proiectelor din judeţul Suceava sucevene rezervându-li-se o alocare de peste 928 de milioane de lei.