24 aprilie 2018


Construirea noului pod peste râul Suceava s-ar putea fi face cu finanţarea europeană nerambursabilă
·        Autorităţile sucevene ar putea depune un proiect pe o noua constituită axă a POR 2014-2020, care are ca obiectiv  îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din în oraşele mici şi mijlocii.
·        „Indiferent ce măsuri am lua noi în zona comercială, acel punct de trafic blocat se mută dintr-o parte în alta, acesta nefiind rezolvat definitiv”, a declarat primarul Ion Lungu, precizând că un pod nou este soluţia pentru „rezolvarea momentelor critice”.
Primăria municipiului Suceava ar putea întocmi şi promova înspre finanţare cu fonduri europene nerambursabile un proiect de construire  a unui nou pod peste râul Suceava. Iniţial, autorităţile municipale îşi propuneau să susţină amenajarea cu fonduri din bugetul local a obiectivului de infrastructură rutieră, însă în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020 ar fi apărut încă o axa care ar fi disponibilă pentru investiţii de acest tip. Potrivit primarului Ion Lungu, partea întocmire a documentaţiei este în curs, primele demersuri urmând a fi asigurate inclusiv din creditul de 25 de milioane de lei aprobat în deliberativul sucevean.„Se lucrează la documentaţie, întocmirea acesteia urmând a fi suportată din creditul aprobat în Consiliul Local, cu care ar urma să începem şi lucrările. Ba mai mult, în POR s-a demarat o nouă Axă, axa 13, pentru infrastructură. Încercăm să depunem un proiect pentru finanţarea podului pe această axă. Realizarea documentaţiei nu este simplă, iar eu îmi doresc ca în acest an să demarăm licitaţia, pentru că o prioritate rămâne, în continuare, un nou pod peste râul Suceava. Indiferent ce măsuri am lua noi în zona comercială, acel punct de trafic blocat se mută dintr-o parte în alta, nefiind rezolvat definitiv. Un nou pod este râul Suceava este soluţia pentru anumite momente critice, fie că discutăm despre perioada Sărbătorilor de iarnă, Sărbătorilor pascale sau a celei a concediilor de vară”, a declarat edilu-şef, Ion Lungu. Ghidul solicitantului pentru Axa 13 „Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii” a POR 2014-2020, cu Obiectivul specific 13.1 „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din în oraşele mici şi mijlocii din România, a fost aprobat pe 298 martie, proiectele putând fi depuse între 30 aprilie şi 30 august 2018.  Viitorul pod peste râul Suceava, care ar urma să fie construit în aval de cel din zona Complexului comercial Bazar, ar presupune conform estimărilor iniţiale alocări de 30 de milioane de lei.  În martie 2017, Ion Lungu intenţiona să ceară Guvernului ca obiectivul de pe râul cu acelaşi nume să fie finanţat în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), la „poziţia 7” referitoare la „realizarea, modernizarea, reabilitarea de poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale”. Noua rută de ocolire a zonei supermaketurilor din Lunca Sucevei ar urma să „înţepe” Calea Unirii, la intersecţia cu strada „Aurel Vlaicu” şi să continue pe strada „Apeductului” - noul pod pe râul Suceava - strada „Energeticianului” - ieşire în DN 29, în apropierea Termica, înspre Plopeni.