04 aprilie 2018

Construcţiile constituie cea mai mare parte a averii administrate de Consiliul Judeţean 
·        Urmează, ca valoare, în ordine descrescătoare, terenurile şi instalaţiile tehnice, mijloacele de transport, animalele şi plantaţiile, anul trecut din concesiuni încasându-se 24.020 de lei, venituri din chirii fiind de 631.632 de lei.
·        Parte din construcţii prezintă o stare avansată de degradare, condiţii în care se impune realizarea unei analize detaliate în vederea prioritizării reparaţiilor care se impun, se rată în Raportul privind starea patrimoniului judeţului.
Judeţul Suceava are active totale în valoare de 1.343,950 de miliarde lei. Aceasta potrivit Raportului privind situaţia gestionării bunurilor aparţinând domeniului public şi domeniului privat în anul 2017, conform căruia, printre altele construcţiile au o valoarea de 877,516 de milioane de lei, terenurile una de 148,695 de milioane de lei, terenurile şi instalaţiile tehnice, mijloacele de transport, animalele şi plantaţiile una de 126,941milioane de lei, iar materialele de natura bunurilor de inventar o alta de 56,74 de milioane de lei. Conform sursei citate, în anul 2017, Consiliul Judeţean a încasat din venituri din chirii în valoare de 631.632 de lei, dintre care suma de 418.997 de lei reprezintă 50% din valoarea contractelor de închiriere derulate prin intermediul administratorilor spaţiilor proprietate a judeţului Suceava. Potrivit reglementărilor în vigoare, aceştia din urmă au obligaţia să vireze proprietarului bunului, respectiv Consiliului Judeţean, 50% din suma încasată cu titlul de chirie. În cursul anului 2017, Consiliul Judeţean Suceava a avut încheiate 24 de noi contracte de închiriere, iar entităţile din subordine au derulat 44 de asemenea contracte. În ceea ce priveşte concesionarea bunurilor din patrimoniul judeţean, anul trecut CJ Suceava a avut în derulare 4 contracte, suma încasată cu titlul de redevenţă fiind de 24.020 de lei.  În limita fondurilor alocate din bugete, în anul 2017 au fost demarate sau continuate lucrări de reabilitare, conservare şi întreţinere, precum şi de dotare a bunurilor de natura construcţiilor din patrimoniul Consiliului Judeţean, astfel încât să se asigure funcţionare în condiţii optime a activităţilor şi serviciilor publice de interes judeţean. Astfel, la Spitalul Judeţean a fost cheltuită, în acest sens, suma 11,45 de milioane de lei, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului-436.772 de lei, la Aeroportul „Ştefan cel Mare”-1,16 milioane de lei, la Direcţia Judeţeană de Drepturi şi Poduri-1,04 milioane de lei, la Muzeul Bucovinei-24.459 de lei, iar la Liceul Tehnologic Special Bivolărie-14.860 de lei. Referitor la starea fizică a construcţiilor aflate în administrarea directă a Consiliului Judeţean, Raportul privind gestionarea bunurilor arată că „s-a evidenţiat faptul că parte din acestea prezintă o stare avansată de degradare, condiţii în care se impune realizarea unei analize detaliate în vederea prioritizării reparaţiilor care se impun, ţinând cont, totodată, şi de resursele financiare existente, precum şi în vederea identificării unor soluţii optime de gestionare sau de valorificare a cestor bunuri”.