12 octombrie 2015


Lichidatorii judiciari ai Termica îi ţin pe suceveni în frig
·        Căldura va ajunge în calorifere după ce miercuri, în şedinţă extraordinară, aleşii locali vor aproba preluarea serviciului de transport de către noul prestator Thermonet.
·        „Nu cred că există vreun partid care să fie atât de iresponsabil,  încât să nu voteze să dăm căldură sucevenilor”, a subliniat pimarul Ion Lungu.
Cu toate că temperaturile atmosferice au scăzut în ultimele zile cu ninsoare, Termica nu a dat căldură, iar sucevenii branşaţi la sistemul centralizat de termoficare suferă de frig în apartamente. Potrivit reglementărilor legale în vigoare, perioada de încălzire a locuinţelor demarează la 15 octombrie, însă în condiţiile în care, timp de 3 zile consecutiv, la ora 6.00 dimineaţa, temperaturile coboară sub 10 grade Celsius, căldura poate fi furnizată şi mai înainte de această dată. Surse din cadrul societăţii comerciale în faliment Termica Suceava spun că, din punct de vedere tehnic, instalaţiile sunt pregătite pentru regimul de iarnă, umplerea reţelelor şi probele fiind deja operate. Conform surselor citate, căldura nu ajuns încă în casele sucevenilor din cauză că lichidatorii judiciari ai Termica se opun reluării furnizării încălzirii. Totuşi, caloriferele ar putea deveni fierbinţi la mijlocul, când consilierii locali vor aproba delegarea gestiunii serviciului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic către societatea comercială Thermonet, câştigătoarea negocierilor pentru preluarea acestuia. Consiliul Local al municipiului Suceava se întâlneşte miercuri în şedinţă extraordinară, pe ordinea de zi fiind aprobarea raportului Comisiei de negociere şi a contractului de concesionare a serviciului către Thermonet Suceava.  Primarul Ion Lungu a declarat, ieri, că speră ca deliberativul să „treacă” respectivele proiecte de hotărâre, întrucât Termica nu poate presta serviciul de alimentare cu apă şi căldura decât până pe 15 octombrie.  „De la această dată, Thermonet va prelua serviciul de transport şi distribuţie din municipiul Suceava, ba mai mult, vom începe să furnizăm şi căldură. Nu cred că există vreun partid care să fie atât de iresponsabil, încât să nu voteze să dăm căldură sucevenilor. Mai ales că a fost transparenţă totală, din Comisie făcînd parte reprezentanţii tuturor partidelor, şi cu toţii am votat strategia de a face licitaţie pentru un nou operator”, a arătat primarul Ion Lungu. Datoriile populației către Termica se ridică la 16 milioane de lei.