18 octombrie 2015


Inaugurat ieri,
Pietonalul din faţa Palatului Administrativ nu mai este destinat doar pietonilor
·        Din cauza traficului deosebit de aglomerat din ultimul timp, suprafaţa placată cu dale din granit va fi deschisă şi staţionării autoturismelor.
·        Parcările subterane sunt pline, o explicaţie fiind şi aceea că a crescut foarte mult numărul de maşini”, a explicat edilul-şef sucevean Ion Lungu.
Ieri, autorităţile sucevene au inaugurat lucrarea de modernizare a zonei Palatului Administrativ din centrul Sucevei. Pe lângă Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ, la redarea în circulaţie a respectivului perimetru a participat prefectul Constantin Harasim şi administratorul judeţului, Ionuţ Adomniţei. O ultimă etapă a modernizării se va petrece anul viitor, cu fonduri de la bugetul local, dar administraţia municipală contează şi pe sprijin financiar guvernamental, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. „Vom continua această etapă de modernizare a zonei centrale anul viitor, prin fonduri proprii ale Primăriei, de la strada şi până la Magazinul dar sperăm să ne ajute şi Guvernul”, spus primul gospodar al oraşului, accentuând că „s-a făcut o lucrare de calitate” şi cerându-şi scuze pentru disconfortul creat celor din perimetrul în cauză. Lungu a precizat că deşi contractul de lucrări a fost semnat până la finele anului, constructorul a promis că va termina execuţia pe 30 septembrie, însă şantierul fost ridicat la jumătatea lui octombrie. Cu toate că suprafaţa din faţa Palatului Administrativ trebuia să fie exclusiv pentru pietoni, în acest sens fiind placată cu dale de granit, din cauza traficului deosebit de aglomerat din ultimul timp, acesta va fi deschisă şi staţionării autoturismelor. „Astăzi parcările subterane din preajmă sunt pline, o explicaţie fiind şi aceea că a crescut foarte mult numărul de maşini din judeţul şi municipiul Suceava”, a explicat edilul-şef sucevean, menţionând că plăcile de granit de 8 cm grosime au fost special concepute pentru a suporta şi autovehiculele. Ion Lungu a mai adăugat că are promisiuni din partea firmei constructoare că, până la sfârşitul lunii acesteia, în zonă va fi amplasată şi statuia domnitorului Petru Muşat, întemeietorul Sucevei, monument dislocat din faşa Casei Culturi în urmă cu 5 ani, la demararea proiectului de amenajare a parcărilor subterane. Prefectul Constantin Harasim precizat că încheierea lucrărilor este binevenită, mai ales că, după aceasta, va fi deschisă şi intrarea principală, prin care se face accesul în Instituţia Prefectului. „Amenajarea esplanadei ne conturează un centru deosebit al municipiului Suceava, iar faptul că s-a găsit o soluţie de asigurare de parcări pentru instituţiile din zonă şi evenimentele ce au loc aici este un lucru bun”, a precizat Constantin Harasim. Administratorul judeţului, Ionuţ Adomniţei declarat că, Consiliul Judeţean, găzduit în aceeaşi clădire a Palatului Administrativ, va reface din  fonduri proprii aleea de la intrare C. „Ne dorim cât mai multe lucrări de acest gen, la nivelul municipiului Suceava, dar şi al judeţului”, a subliniat Ionuţ Adomniţei. 
Pentru această etapă a modernizării zonei centrale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, municipiului Suceava i s-a pus la dispoziţie suma de 3 milioane de lei. Proiectul este mai generos, vizând modernizarea infrastructurii stradale urbane şi a sistemului de iluminat public pe străzile „Ştefan cel Mare”, „Vasile Bumbac”, „Libertăţii” şi pe Aleea Nucului. Prevăzută este înlocuirea a 41 de stâlpi ai sistemului de iluminat public, iniţial proiectul fiind depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est, cu sediul la Piatra Neamţ.