15 octombrie 2015


Într-o singură zi,
Două şedinţe ale Consiliului Local, pentru ca noul operator Thermonet să poată furniza căldură începând de astăzi
·        De la miezul nopţii de miercuri înspre joi, falimentara societate comercială Termica a rămas fără licenţă de prestare a serviciului de transport, iar sucevenii riscau să nu aibă nici apă caldă, nici încălzire.  
·        În primă fază, consilierii PSD s-au abţinut, ceea ce înseamnă vot împotriva atribuirii contractului de delegare către câştigătorul Thermonet, revenind la sentimente mai bune după ce primarul Ion Lungu a luat legătura cu şeful lor de partid, Ioan Cătălin Nechifor.
·         „Vom chema prestatorul, să semnăm de urgenţă contractul, astfel încât, din această noapte, să intre să opereze pe transport şi distribuţie”, a declarat la încheierea ultimei întruniri, edilul-şef Ion Lungu.   
După circa 2 ore de dezbateri pe marginea legalităţii, Consiliul Local Suceava a reuşit să aprobe, cu 12 voturi „pentru”, 7 „abţineri” şi un vot împotrivă, Raportul de evaluare a negocierii directe organizate pentru concesionarea serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură.  Obiecţiile multiple au fost ridicate atât de Eugen Girigan (PSD), cât şi de Vasile Mocanu de la ALDE, care evident, au votat „contra” propunerii legislative locale. Următorul punct al ordinii de zi a fost proiectul de hotărâre privind atribuirea contractului de delegare a serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice către câştigătorul negocierilor, societatea comercială Thermonet Suceava. Cornel Grosaru (PSD), a punctat că odată exprimaţi împotriva Raportului de evaluare, aleşii social democraţi nu pot fi nici favoarea contractului de delegare a gestiunii către operatorul amintit. „Fiecare votează cum îl duce conştiinţa. Am prezentat şi soluţiile pe care le vedem, pentru această situaţiei pompieristică şi care sunt convenabile pentru oameni”, a precizat consilierul PSD. 
Cornel Grosaru a opinat că rezolvarea ar consta în desemnarea, prin negocieri rapide, a unui operator care este de acord cu condiţiile Primăriei şi care să preia serviciul  de la Termica în condiţii mai avantajose decât cele ofertate de Thermonet. În aceste circumstanţe, Ion Ciutac, secretarul municipiului Suceava, a ţinut să facă cunoscut că prin Raportul de evaluare este deja desemnat un câştigător şi care, până acum, nu a fost descalificat de nimeni.  

Însă, după exprimarea opţiunilor, rezultatul a fost identic cu cel de la primul punct de pe ordinea de zi, respectiv cu 12 voturi „pentru”, 7 „abţineri” şi un vot împotrivă. Fiind vorba despre angajarea patrimonială a municipiului şi despre obţinerea a două treimi din cele 23 de voturi ale consilierilor, proiectul de hotărâre a fost respins, iar atribuirea contractului de gestiune a serviciului de transport către Thermonet a căzut.
În aceste condiţii, şeful executivului, s-a văzut nevoit să convoace, în regim de urgenţă, pentru ora 16.00, o şedinţă de îndată a Consiliului Local.  „Haideţi să ne întâlnim, să stăm cu picioarele în apă rece, pentru că nu putem lăsa sucevenii fără apă caldă şi căldură”,  a reiterat Ion Lungu.

La reluarea discuţiilor Lungu a pus accentuat că este obligatoriu  să se obţină un vot pentru transfer, în caz contrar va convoca şedinţe de îndată până la votarea proiectului de hotărâre. Primarul a spus că, intervalul scurs de la prima şedinţă, a luat legătura cu liderii judeţenei ai partidelor reprezentate în Consiliul Local, respectiv cu Ioan Cătălin Nechifor şi Ovidiu Donţu de la PSD şi Ioan Bălan (PNL), cărora le-a cerut sprijin în  acest sens. Ion Lungu a propus proiectul de hotărâre privind închirierea  de la Termica, de către municipalitate, a instalaţiilor necesare Thermonet, pentru buna prestare a serviciului, să fie discutat şi aprobat înaintea celui privind atribuirea contractului de delegare a serviciului public de transport. Aceasta a fost, de fapt, şi solicitarea consilierilor PSD, care atunci când au respins contractul, au motivat că ”nu putem pune la dispoziţia celui care prestează, ceva ce nu avem”. În cele din urmă, supuse la vot, cele două proiecte de hotărâre au obţinut sufragiile în unanime a aleşilor prezenţi, primarul Ion Lungu declarând că „vom chema prestatorul, să semnăm de urgenţă contractul, astfel încât, din această noapte,  să intre să opereze pe transport şi distribuţie”.