22 octombrie 2015


Apă şi canalizare în cartierele rezidenţiale ale Sucevei, cu bani europeni 
·        Beneficiari sunt sucevenii  de pe  25 de artere, astfel, Suceava nu va mai fi mai intra sub incidenţa clauzei de infrigement a Comisiei Europene.
·        În faza a doua a celei de a doua etape judeţene a proiectului european, municipiului reşedinţă îi revin 28,81 de milioane de lei, adică 11,23% din total.
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a semnat acordul de principiu pentru faza secundă a celei de a doua etape A proiectului judeţean de alimentare cu apă şi canalizare, susţinută financiar din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Din circa 251 de milioane de euro la nivel de judeţ, municipiului reşedinţă îi revin 28,81 de milioane de lei, adică 11,23% din total. Potrivit edilului-şef, cu aceşti bani urmează a fi finanţată reabilitarea staţiei de alimentare cu apă de la Mihoveni, staţiei de tratare a apei şi a staţie de apă brută din aceeaşi localitate, precum şi reabilitarea staţiei de pompe Zamca. De asemenea, sunt prevăzute extinderi ale reţelelor de alimentare cu apă şi reţelelor de canalizare din noile cartiere rezidenţiale „Europa”, „Lanişte”, în zona „Fundătură” pe strada „Gheorghe Doja” şi în cartierul Obcini, strada „Traian Ţăranu”. „Lucrările de înlocuire a reţelelor de apă şi canalizare sunt în proporţie foarte mică, majoritare fiind extinderile, precum şi reabilitarea staţiilor de captare, tratare şi epurare. Sperăm ca acest program să fie aprobat, ca urmare a acestui urmând a se ajunge la un procentaj de conformare de 100% în ceea ce priveşte acoperirea cu aceste servicii la nivelul municipiului”, a precizat Lungu, adăugând că beneficiari sunt sucevenii  de pe  25 de artere şi că, astfel, Suceava nu va mai fi mai intra sub incidenţa clauzei de infrigement a Comisiei Europene. Reamintim că autorităţile administraţiei publice locale riscă drastice penalizări dacă nu se conformează directivelor europene privind serviciile publice de alimentare cu apă potabilă, canalizare, tratare-epurare. Sancţiunile ar urma se aplice începând cu 1 ianuarie 2016, în baza procedurilor de infrigement consacrate prin directivele europene în domeniu. Primăria Suceava a primit deja o atenţionare de la Ministerului Fondurilor Europene, însă, municipiul reşedinţă se află printre localităţile urbane care au scăpat de constrângerile amintite, implicit de riscul de a fi penalizat. Aceasta după ce reţelele de alimentare cu apă, reţele de canalizare şi staţia de tratare-epurare a apelor uzate din Lunca Sucevei au făcut obiectul reabilitării şi modernizării cu finanţări europene în cadrul Programului ISPA şi Programului Operaţional Sectorial „Mediu”. „Doar 5 oraşe din ţară îndeplineau deja directivele europene şi nu vor plăti penalităţi. Este vorba despre Timişoara, Suceava, Piatra Neamţ, Gherla şi Roman, însă, între timp, poate au mai apărut şi altele”, a explicat Ion Lungu, „menţionând că tot  disconfortul suportat de suceveni are şi părţile lui bune”.