Carne de cal, vită şi pui,
cu metale grele şi antibiotice peste limitele normale
·
În Laboratorul DSVSA au fost descoperite neconformităţi
din punct de vedere fizico-chimice la apă potabilă, produse lactate şi lapte
pasteurizat.
Compartimentul de „Controlul reziduurilor” al Laboratorului Sanitar
Veterinar din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor (DSVSA) Suceava a analizat, în primele 9 luni ale anului 2015, 1.079 de probe. Potrivit unei informări prezentate ieri, în
şedinţa Colegiului prefectural Suceava, analizele au urmărit depistarea
reziduurilor de antibiotice, pesticide organoclorurate şi organofosforice, nitromidazoli,
nitrofurani, cloramfenicol, metale
grele, cât şi a eventualei
radioactivităţii. Conform sursei citate, specialiştii Laboratorului
Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor au depistat neconformităţi pe
4 probe supuse analizelor, în cazul fiecăreia dintre acestea evidenţiindu-se
depăşiri ale limitelor maxime admise pentru indicatorii analizaţi. Astfel, pe
una dintre probe, prelevată de pe carne de cal provenită din judeţul Harghita,
s-a constatat prezenţa metalelor grele în concentraţie mai mare decât cea
maximă admisibilă. În alte 3 cazuri, depăşită a fost limita maximă permisă
pentru antibiotice, concluzii trase după analizele făcute pe 3 probe, respectiv
pe două prelevări de carne de pui, având ca sursă de provenienţă judeţele Bacău
şi Prahova, precum şi pe una de carne de bovină, cu sursă judeţul Alba. Laboratorul
Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava este autorizat şi
acreditat RENAR pentru 97 de metode de testare. Laboratorul are în componenţă
Compartimentul „Sănătate animală”, Compartimentul „Siguranţa alimentelor”
şi Compartimentul „Control reziduuri”. În
primul dintre acestea, în 9 luni ale anului 2015 au fost analizate 140.034 de
probe pentru depistarea entităţilor morbide la animale, cât şi a cauzelor mortalităţii
înregistrate. Astfel, examinarea probelor a avut ca rezultat depistarea, printre altele, a 11 cazuri de
anemie infecţioasă la cabaline, 5 de bluetongue, 5 de cărbune emfizematimos, 2
de salmonella şi altele 2 de leucoză enzootică bovină. La Compartimentul
„Siguranţa alimentelor” s-au făcut examinări microbiologice şi fizico-chimice
pe 5.850 de probe. În urma analizelor de laborator s-au constatat
neconformităţi de tip microbiologic pe 26 dintre probe, precum şi 7
neconformităţi din punct de vedere fizico-chimic, ultimele pe 2 prelevări de
apă potabilă, 3 de produse lactate şi încă 2 de lapte pasteurizat.